Premieră în justiţia din România: Un bucureștean a obținut reducerea dobânzii la bancă

O bancă a fost obligată de judecători să reducă la jumătate dobânda unui credit care conţinea o clauză abuzivă. Asta după ce un client a dat în judecată banca, nemulţumit că i-a fost majorată dobânda fără niciun motiv.

Aceasta este prima decizie definitivă prin care judecătorii dau câştig de cauză clienţilor în disputa cu băncile privind clauzele abuzive.

În urmă cu nouă luni, un bucureştean a încheiat un contract cu o bancă pentru a-şi cumpăra o locuinţă.

Contractul a fost încheiat pentru suma de 100.000 franci elveţieni pe o perioadă de 25 ani cu o dobând variabilă de 5,7% pe an.

Avocatul Liviu Poenaru a explicat că la momentul contractării creditului, dobânda pentru care clientul său a semnat contractul era compusă din: valoarea LIBOR care poate să crească sau să scadă şi marja băncii de 3,00036 care, potrivit legislaţiei, trebuie să fie fixă.

„La doar câteva luni clientul a observat că i-a crescut rata şi suma pe care trebuia să o achite lunar. După un an rata a crescut din nou. S-a documentat şi a constatat că LIBOR, adică indicele care putea să varieze, a scăzut totuşi, iar dobânda pe creditul său a crescut”, a declarat avocatul, potrivit Gândul.

După mai multe comunicări cu banca în care bucureşteanul a cerut ca dobânda pentru creditul său să fie micşorată pentru că LIBOR a scăzut, a decis să deschidă o acţiune în instanţă.

Judecătorii au constat că după patru luni de la contractarea creditului banca a crescut dobânda de la 5,7% la 6,99%.

În faţa magistraţilor, banca a încercat să se apere, spunând că actele adiţionale pentru creşterea dobânzilor au fost realizate prin aprobarea tacită a clientului. Instanţa a respins acestă argumentaţie arătând că cel care a contractat creditul nu a fost de acord cu aceste acte adiţionale.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.