Premiere românești la Festivalul Internațional de Film BFI de la Londra

Festivalul Internațional de Film de la Londra, aflat la cea de-a 62-a ediție, include în programul său două dintre cele mai apreciate filme românești ale acestui an: Nu mă atinge-mă de Adina Pintilie și Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari în regia lui Radu Jude.

ICR Londra colaborează, pentru a noua oară consecutiv, cu British Film Institute (BFI), organizatorul festivalului, susținând prezența regizorului Radu Jude și a producătoarei Bianca Oana la sesiunile de întrebări cu publicul. Proiecțiile au loc la cinematografele ICA, BFI și Curzon Mayfair în perioada 13-17 octombrie 2018.

BFI London Film Festival este cel mai mare şi mai important eveniment cinematografic britanic și unul dintre susţinătorii britanici principali ai cinematografiei româneşti, urmărind mereu producţiile din ţara noastră. În ultimii zece ani, Festivalul a inclus în program majoritatea filmelor premiate pe plan internaţional.

Despre filme:
La granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală, experimentând curajos atât la nivel de conținut, cât și de limbaj cinematografic, Nu mă atinge-mă este o investigare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. O femeie și doi bărbați aflați în căutarea intimității. Pierdute în imensitatea rece a orașului, singurătățile lor se întâlnesc – întâmplător sau din voia destinului – într-o stranie încercare de contact. În regia Adinei Pintilie, filmul este câștigătorul Ursului de Aur pentru contribuția artistică remarcabilă la Berlinale 2018.

Nu mă atinge-mă explorează, cu inteligență și sensibilitate, sexualitatea la cele mai expansive și diverse viziuni ale frumuseții și senzualității, precum și terenul ambiguu dintre ficțiune și documentar.” – Edward Lawrenson, BFI

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude, vorbeşte despre masacrarea populaţiei evreieşti din Odesa de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial. Filmul este câștigătorul Globului de Cristal, marele premiu la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.

„Riguros, inteligent și cineliterat în examinarea relației inconfortabile dintre trecut și prezent, narațiunea înflăcărat de liberă a lui Jude ne duce cu gândul la Godard și Jancsō; în același timp, totuși, insistența directă asupra lucidității și a onestității, oricât de neliniștitoare, este în întregime a sa. Un film puternic.” – Geoff Andrew, BFI

Pentru mai multe detalii despre acest proiect și programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.