Premierul britanic Theresa May anunță alegeri anticipate pentru data de 8 iunie. Parlamentul, DE ACORD!

Parlamentul Marii Britanii a aprobat miercuri propunerea premierului Theresa May privind organizarea de alegeri legislative anticipate pe data de 8 iunie, înaintea intrării în linie dreaptă cu negocierile pentru Brexit, anunță AFP.

Parlamentarii britanici au aprobat organizarea alegerilor cu 522 de voturi pentru și 13 împotrivă, dupa o oră și jumătate de dezbateri.

Premierul britanic Theresa May a făcut apel marți la organizarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie, estimând că aceasta este singura cale de a garanta stabilitatea politică pentru viitorii ani în timp ce Londra negociază ieșirea din Uniunea Europeană, relatează Reuters și AFP.

”Am convenit că guvernul ar trebui să convoace alegeri anticipate care să aibă loc pe 8 iunie”, a afirmat dna May într-o declarație surpriză din fața biroului său din Downing Street, după o reuniune a cabinetului.

Pentru a valida organizarea scrutinului, dna May trebuie să obțină acordul parlamentului cu o majoritate de două treimi.

Opoziția laburistă are, teoretic, puterea de a bloca inițiativa, dar liderul său Jeremy Corbyn a lăsat să se înțeleagă în cele din urmă că nu se va opune alegerilor anticipate.

Șefa guvernului conservator, în funcție de mai puțin de un an, caută să profite de slăbiciunea extremă a laburiștilor în sondaje pentru a-și întări mandatul și majoritatea sa printr-un vot popular înainte de negocierile dificile privind ieșirea din UE.

Ea a preluat frâiele executivului de la Londra fără să fie aleasă, la câteva zile după referendumul din 23 iunie 2016, în cadrul căruia britanicii s-au pronunțat cu un procent de aproape 52 % pentru Brexit, determinându-l pe predecesorul său, David Cameron, să demisioneze.

Viitoarele alegeri legislative la termen erau prevăzute pentru 2020. Dar, Theresa May, a cărei popularitate se află într-un moment de vârf, consideră că este un moment bun de a încerca să-și întărească legitimitatea și să aibă întreaga libertate de acțiune în timp ce începe o perioadă de doi ani de discuții cu UE pentru a negocia o separare care se anunță dureroasă.

Theresa May a declanșat oficial procesul de ieșire din UE pe 29 martie, la nouă luni după referendum, deschizând calea a doi ani de negocieri pentru a desface legăturile create timp de 44 de ani între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI:

Donald Trump a fost sunat de Theresa May pe tema alegerilor anticipate; el le-a urat succes britanicilor

Germania speră că alegerile anticipate anunțate de Londra vor duce la mai multă claritate în privința Brexit-ului

Britanicii pot arăta la scrutinul parlamentar anticipat ce fel de relație vor cu UE (Verhofstadt)

Tusk a avut o discuție telefonică ‘bună’ cu May; alegerile anticipate nu schimbă planurile UE (purtător de cuvânt)

Opoziția britanică își manifestă satisfacția după anunțul premierului May privind convocarea alegerilor anticipate

Theresa May încearcă să forțeze un Brexit ”dur” prin convocarea de alegeri anticipate, apreciază Nicola Sturgeon

Sursa: AGERPRES: HOTNEWS

Foto: Daily Express

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.