Premierul Li Keqiang avertizează că nu va exista niciun câştigător într-un război comercial între China şi SUA

Premierul chinez Li Keqiang a avertizat, marţi, că nu va exista niciun câştigător într-un război comercial între China şi SUA şi şi-a exprimat speranţa că ambele părţi vor rămâne „calme”, transmit DPA şi Reuters.

Relaţiile stabile dintre China şi SUA vor fi benefice pentru întreaga lume, le-a declarat jurnaliştilor Li Keqiang.

„China nu vrea să vadă un excedent comercial ridicat pe relaţia cu SUA”, a afirmat premierul, adăugând că speră ca Washingtonul să atenueze restricţiile la exporturile de tehnologie ridicată către China.

„Nu vrem să vedem un război comercial!”, a dat asigurări Li Keqiang.

Pe 1 martie, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele ar urma să intre în vigoare în data de 23 martie.

Donald Trump a avut un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu a provocat critici în întreaga lume şi a dus la scăderea pieţelor bursiere globale.

„Când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari în schimburile comerciale pe care le face cu fiecare ţară, războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat”, a scris Trump, pe Twitter.

China a cerut ulterior Statelor Unite ale Americii să retragă „cât mai curând posibil” noile taxe impuse la importurile de oţel şi aluminiu anunţate de administraţia Trump, deoarece „vor avea un grav impact” asupra comerţului internaţional.

La rândul său, Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (CISA) şi-a manifestat opoziţia faţă de noile taxe, care „violează normele OMC şi perturbă ordinea comercială internaţională”.

„Cu această scuză privind protejarea industriei siderurgice naţionale, SUA introduce protecţionismului comercial”, a criticat CISA măsurile, într-un comunicat, solicitând, totodată, autorităţilor chineze să răspundă imediat cu măsuri pentru importurile din SUA.

Asociaţia avertizează că noile măsuri americane aduc prejudicii industriei siderurgice la nivel mondial, dar şi SUA, în special consumatorilor de produse din oţel.

Protecţionismul a reprezentat una dintre promisiunile lui Trump din campania electorală şi, prin impunerea acestor noi taxe, se deschide poarta spre „un previzibil război comercial” cu alte ţări şi organizaţii, însă preşedintele american a susţinut, în ultimele zile, că aceste bătălii „sunt bune şi uşor de câştigat”.

Sursa: AGERPRES

(AP Photo/Heng Sinith)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.