Premierul Sorin Grindeanu DOREȘTE ridicarea MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE

Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. La întrevedere au participat, de asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Discuțiile au vizat problematica Mecanismului de Cooperare și Verificare, absorbția fondurilor europene şi alte dosare de actualitate de pe agenda europeană.

În contextul în care ultimele 4 rapoarte ale Comisiei Europene privind justiția din România au fost pozitive, premierul Sorin Grindeanu a subliniat determinarea Guvernului de a continua pe același drum.”Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE. Este o chestiune de prestigiu şi mândrie la care țin foarte mult”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Șeful Executivului a subliniat determinarea Guvernului de a nu face niciun pas înapoi după progresele majore înregistrate până acum, în ceea ce priveşte garantarea unui act de justiţie corect şi independent. Toate demersurile Executivului se vor face pe bază de dialog, transparență și consultare, astfel încât să fie susţinute atât de sistemul de justiţie din România, cât şi de societate în integralitate.

Priorităţile menţionate în acest sens de premierul Sorin Grindeanu și de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în cursul întrevederii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, asigurarea deplinului respect pentru drepturile fundamentale, garantarea eficienţei, predictibilităţii şi calităţii actului de justiţiei, precum şi apropierea justiţiei de cetăţean. A fost detaliată, totodată, situaţia din penitenciare şi măsurile pe care Guvernul le are în vedere în perioada imediat următoare pentru găsirea unor soluții privind îmbunănățirea condițiilor de detenție.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a apreciat propunerile făcute de Guvern pentru îndeplinirea ultimelor recomandări privind justiția și a dat asigurări că România este pe calea cea bună în ceea ce privește perspectiva ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare. ”Sper că Guvernul va primi un sprijin puternic din partea Parlamentului român şi din partea societăţii române pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Frans Timmermans.

Un alt subiect abordat în cursul întrevederii de la Palatul Victoria a vizat menţinerea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB, dar și continuarea politicilor sociale ale Guvernului. Referitor la absorbția fondurilor europene, premierul Sorin Grindeanu a menționat, de asemenea, că are întâlniri săptămânale cu autorităţile abilitate cu gestionarea fondurilor europene, astfel încât să fie recuperate întârzierile de până acum.

Oficialii s-au referit, totodată, la actuala dezbatere despre viitorul Uniunii Europene, în contextul declanșării procesului de ieșire a Marii Britanii din UE.

Sursa: Guvernul României

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.