Premierul Tudose, despre TVA-ul defalcat și creșterea accizei la carburanți

Premierul Mihai Tudose a anunțat că plata defalcată a TVA va fi opțională o perioadă, dar de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie.

 „O să fie în prima fază opțional, am înțeles de la domnul ministru de Finanțe. Poți să faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu pentru că toată lumea vrea de la stat de toate, dar când statul își pune și el niște gărduțe, asta nu face decât să ușureze. (…) Pompierii costă, salvarea costă, spitalul costă. Numai din impozitul pe venit nu țin toate astea.(…) Hai să stăm într-o normalitate. Păi, nu pot altfel. Ce să fac? Eu nu știu când fuge ăla cu banii. Nu pot să păzesc 100.000 de agenți economici”, a afirmat miercuri Mihai Tudose la România TV.

El a explicat că firmele care nu în prezent nu plătesc TVA nu mai cum să continue aceeași practică, dar că totuși „75% din plătitori sunt în regulă” .

„Pentru că în momentul în care îți intră TVA, nu mai intră la tine în buzunar, intră în conducta statului”, a punctat Tudose.

El a explicat că TVA are două componente și că, în prezent, unele firme, după ce nu plătesc o perioadă TVA, intră în faliment.

„Când te duci să plătești un pachet de biscuiți ai prețul pe care îl dai la tejghea cu două componente: biscuitele-biscuite și TVA, ceea ce dă românul statului (…) adică fostul impozit pe circulația mărfurilor. (…) Astăzi stăm de vorba în România — 25% din banii ăștia pe care îi dă cetățeanul pe marfă și care trebuie să vină la stat, pleacă sau pleacă de tot, dispar. Cum? Prin diverse metode, unii nu plătesc deloc și se roagă să nu fie prinși, alții având mai multă sau mai puțină imaginație, după ce strâng niște bani pe care nu îi varsă statului, declară firma în faliment”, a adăugat Mihai Tudose.

Alba-neagra  cu carburanții

Pe de altă parte, premierul   a dat asigurări   că majorarea accizelor la carburanţi nu va genera creşterea preţului benzinei şi motorinei.

Premierul a mai afirmat  că, în caz contrar, statul ar putea „umbla” la redevenţele petroliere, precizând că nu vorbește de șantaj la adresa companiilor pertoliere.

Mihai Tudose a spus că au loc discuții cu reprezentanții companiilor care vând benzină și motorină, astfel încât consumatorii să nu fie afectați și a precizat că introducerea accizei era necesară pentru lucrările majore de infrastructură.

”Nu-i va influența negativ (pe romani – n. red.), pot sa-i asigur. Avem discuții și, dacă ne înțelegem, asta e, o facem.”

Mihai Tudose a precizat că, în 2016, acciza a fost scoasă și nu a scăzut prețul la benzină și motorină, iar ”companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit”.

„Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.red.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a afirmat şeful Guvernului, potrivit news.ro.

În replică, reprezentanții Blocului Național Sindical – BNS susțin că majorarea accizei la carburanți este complet nejustificată și este de așteptat ca, de la 1 septembrie, prețul la pompă pentru benzină și motorină să crească cu circa 10%, urmând ca, până la sfârșitul anului, să se majoreze prețurile și pentru alte produse și servicii pentru a căror distribuție se folosesc mijloacele de transport.

Conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES, scutirea impozitului pe dividende și reducerea contribuțiilor sociale operate în favoarea mediului economic sunt recuperate prin afectarea nivelul de trai al populației.

„La începutul acestei săptămâni, în stilul obișnuit, adică cu maximum două zile înainte, Ministerul Finanțelor Publice a transmis partenerilor sociali spre avizare un proiect de modificare a Codului Fiscal. Două aspecte atrag atenția în mod special, respectiv: scutirea de impozit a veniturilor din dividende și majorarea accizelor pentru 3 produse — benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină”, se menționează în comunicat.

Potrivit BNS, alegerea celor 3 produse nu este deloc întâmplătoare, veniturile din accize colectate la bugetul de stat pentru aceste produse reprezintă circa 55% din accizele totale colectate într-un an. Scutirea de impozit pentru dividende înseamnă o pierdere de venituri la bugetul de stat de aproximativ 1,28 miliarde lei, iar majorarea accizelor pentru cele 3 categorii de combustibil înseamnă o creștere a veniturilor bugetare cu circa 3,35 miliarde lei /an, măsura urmând să fie aplicată începând cu 1 septembrie 2017.

„Trebuie spus că în acest moment România și-a aliniat nivelul accizelor pentru toate cele 3 produse la nivelul Directivei Europene 203/96/EC. Această majorare prevăzută de proiectul de Cod Fiscal ridică nivelul accizei peste nivelul minim stabilit de directivă. Nivelul accizei în euro practicat de România este în acest moment, înainte de creșterea vizată pentru 01.09.2017, unul dintre cele mai reduse din Europa. Dacă ajustăm nivelul accizelor pentru cele 3 produse cu nivelul de trai din fiecare țară, România este a doua, după Bulgaria, cu cele mai mari niveluri ale accizei, în condițiile în care Bulgaria are accize la toate cele 3 produse vizate, la nivelul minim din Directivă”, explică sindicaliștii.

În opinia lor, în aceste condiții, majorarea accizei este complet nejustificată, după modul în care a fost gândită fiind „evident că scopul a fost acela de a avea efect imediat și cât mai relevant posibil, sub aspectul recuperării veniturilor bugetare pierdute ca urmare a facilităților acordate mediului de afaceri”.

Astfel, BNS atrage atenția că efectul creșterii accizelor va fi rapid resimțit în prețul la pompă pentru carburanți și, ulterior, și în prețul altor produse pentru a căror distribuție se folosesc mijloace de transport.

„Dacă avem în vedere că acciza reprezintă aproximativ 43% din prețul la pompă al benzinei fără plumb și 40% în cazul motorinei, este de așteptat ca de la 1 septembrie prețul la pompă pentru benzină și motorină să crească cu aproximativ 10%, în cazul în care comercianții nu vor mai face și alte ajustări decât cele rezultate din creșterea accizei. Creșterea prețurilor nu se va opri însă aici, 10% va fi creșterea directă și imediată. Până la sfârșitul anului estimăm că populația va resimți un efect suplimentar al acestei măsuri, prin creșterea prețurilor pentru alte produse și servicii pentru a căror distribuție se folosesc mijloacele de transport”, se precizează în comunicat.

De asemenea, reprezentanții BNS subliniază că „în nenumărate rânduri Guvernul și-a justificat deciziile prin invocarea prevederilor Programului de Guvernare, menționând că populația a votat pentru acest program”, însă majorarea accizelor nu este menționată în Programul de Guvernare, nimeni nu a votat pentru creșterea prețurilor la carburanți,”ca urmare, în logica Guvernului aplicată până în prezent, o astfel de măsură nu ar trebui nici măcar să fie adusă în dezbatere publică”.

Conform sursei citate, scutirea de impozit pe dividende cât și renunțarea la cele 4 contribuții sociale (contribuția pentru fondul de șomaj, contribuția la fondul de garantare a creanțelor salariale, contribuția pentru concedii și indemnizații și contribuția pentru fondul de risc în caz de accidente de muncă și boli profesionale), înseamnă pentru bugetul public o pierdere de venituri de peste 5 miliarde lei anual, adică aproape dublu față de cât obține Guvernul într-un an prin majorarea accizelor.

„Este evident că dintr-un astfel de mix de măsuri au de pierdut cei mulți, în special populația activă, pe de o parte afectată de creșterea prețurilor și pe de altă parte prin pierderea unor drepturi (aferente contribuțiilor sociale datorate în special de angajator și la care Guvernul a decis să renunțe)”, susțin sindicaliștii.

În acest context, ei cer Guvernului României să stopeze „imediat” acest tip de măsuri fiscale care consolidează un nou model de distribuire a bunăstării defavorabil populației active din România.

Totodată, cer Executivului constituirea de urgență a unui grup de lucru pentru modificarea Codului Fiscal, cu implicarea partenerilor sociali, astfel încât să se asigure premisele pentru o politică fiscală „echitabilă, predictibilă și sustenabilă, așa cum BNS, prin intermediul domnului președinte Dumitru Costin, a solicitat în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din 27 iulie 2017”.

Declaraţii susținute de premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de guvern

Mihai Tudose:  Începem cu nişte lucruri bune şi l-aş ruga pe domnul ministru Florian Bodog, fiindcă astăzi se împlinesc sau mâine se împlineau cele două săptămâni când expira termenul raportului informării în ceea ce priveşte debirocratizarea sistemului medical, domnia sa a întregistrat nişte progrese remarcabile şi în ceea ce privește vaccinarea şi, de asemenea, astăzi, cu toate că unii dintre noi, dumneavoastră, au auzit voci că nu va fi legea vaccinării astăzi, ea va fi, aşa că domnule ministru Bodog, vă rog frumos, hai să începem cu legea vaccinării pe scurt şi după aceea terminăm cu cu birocratizarea.
Florian Bodog: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Aşa cum aţi spus, astăzi voi supune aprobării guvernului legea vaccinării, care, aşa cum am anunţat iniţial, va fi trimisă în Parlament şi nu va fi adoptată ca şi ordonanţă de urgenţă. Am prezentat de-a lungul timpului şi prezint din nou avantajele pe care le aduce această lege cu privire la finanţarea şi desfăşurarea programului naţional de vaccinare, în ceea ce priveşte protecţia pe care o asigurăm copiilor României, în ceea ce priveşte predictibilitatea pe care o asigurăm, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccinuri şi, practic, responsabilizăm tot lanţul, începând cu ministrul şi până la părinte, cu privire la vaccinarea copiilor. Fac din nou precizarea că legea va trimis în Parlament şi va fi analizată, sunt sigur, cu maximă celeritate de comisiile de specialitate şi sunt convins că în Parlament colegii se vor mobiliza în aşa fel încât să avem cât mai repede pusă în aplicare această lege.
Mihai Tudose: Mulţumesc. Cu debirocratizarea?
Florian Bodog: În ceea ce priveşte informarea cu privire la debirocratizare, vreau să vă anunţ domnule prim-ministru că împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus în cursul zilei de astăzi la cabinetul secretarului general al Guvernului propunerile, cu calendare şi cu termene foarte clare, în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical. Voi face doar câteva sublinieri. Practic, în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicate acordate în străinătate pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări, în aşa fel încât, dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate foarte uşor. De asemenea, debirocratizăm activitatea medicilor de familie, desfiinţăm o serie de acte pe care le considerăm inutile şi studiem posibilitatea ca în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toţi cei implicaţi.
Mihai Tudose: Mulţumesc. Câţi copii aţi vaccinat în ultima săptămână?
Florian Bodog: În ultima lună au fost vaccinaţi 67.000 de copii, în jur de 43.000 nu au fost găsiţi la domiciliu, asta pe de o parte datorită faptului că suntem în perioada de vacanţă, pe de altă parte sunt mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate, avem informaţii, dar ei vor fi căutaţi din nou, şi avem o rată de refuz al vaccinării de 12%.
Mihai Tudose: Mulţumesc. Dar rata de refuz aia, cu nume, prenume, părinte, cu declarații, da!
Florian Bodog: Da, da!
Mihai Tudose: Mulțumesc frumos. Mulțumesc şi eu în numele dumneavoastră, că văd că ați omis, Primăriei Capitalei…
Florian Bodog: Îmi cer scuze!
Mihai Tudose: … pentru implicarea în campania de donat sânge. Pe București e o criză din cauza concediilor, dar înțeleg că e pe cale de rezolvare, nu?
Florian Bodog: Da.
Mihai Tudose: Mulțumesc! Tot pe ordinea de zi avem astăzi un lucru nou, tele-munca, și vreau să vă mulțumesc, doamna ministru, pentru implicarea și determinarea cu care ați acționat în ceea ce privește cazul acela de la Prahova, cu patronul care era mare șef peste angajați, de parcă îi plătea nu fiindcă munceau, ci ca să îi aibă la dispoziție pentru orice. Nu se poate așa ceva! România este totuși o țară, nu un loc fără stăpâni, și vă mulțumesc frumos! Cu tele-munca…
Lia Olguţa Vasilescu: Mulțumesc, domnule prim-ministru. Introducem un nou contract de muncă, tele-munca se numește sau tele-workingul. Este foarte apreciat, în special în țările foarte dezvoltate și cel mai mult în Japonia. Prin acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locație pe care și-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părți, pentru angajator că se reduc costurile administrative, cu chiria, utilitățile, carburanții și parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu și își îmbunătățește echilibrul între viaţa personală și profesională.
Mihai Tudose: Mulțumesc, doamna ministru! Și, nu în ultimul rând, domnul ministru Toma Petcu, solicitam  săptămâna trecută o informare cu cauzele derapajelor din sistemul energetic. Avem un răspuns?
Toma Petcu: Da, domnule prim-ministru. Așa cum v-am informat și în adresa către cabinetul dumneavoastră, am făcut o analiză și v-am supus acolo o serie de soluții, dar ce aș vrea să vă menționez, faptul că față de săptămâna trecută prețurile sunt într-o ușoară scădere pe PZU, pe bursa secundară. De asemenea, aș vrea să menționez faptul că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 de megawați, cel mai mare nivel din luna august din ultimii ani. Şi de asemenea considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă şi transparentă de către ANRE a comportamentului în piață, în special pe piața zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire și cu ei, Asociația Companiilor de Utilități din Energie, practic cei care cumpără această energie din piață. Ei, de asemenea, exact cum v-am spus data trecută, și-au exprimat, să spunem așa, indignarea că nu au reușit în luna iunie să tranzacționeze acele cantități pentru trimestrul al treilea. Aveau speranțe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacționeze atât parțial trimestrul trei, adică pentru septembrie.
Mihai Tudose: Domnule ministru, mai pe românește, cine trebuia să facă licitațiile?
Toma Petcu: Toate aceste licitații trebuiau să fie ținute de către ANRE. Din păcate, conform comunicatului dat de ANRE, în cursul zilei de astăzi, au spus foarte clar că pentru trimestrul trei, adică pentru luna septembrie, care mai putea fi licitată, nu vor mai organiza, din motivele invocate de dumnealor, și demarează începând de mâine…
Mihai Tudose: Adică, adică ce motive au? Le e cald, ce au?
Toma Petcu: Ridică probleme legate de cantități, adică nu lucruri concrete, care să fie bine detaliate. Asta ce am văzut și noi din comunicatul dumnealor, pentru că, direct, nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei, bine, nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat.
Mihai Tudose: Am înțeles! Mulțumesc! Eu cred că e un moment în care să putem să cere, în numele Guvernului, public, Parlamentului, o anchetă la ANRE. Că nu ne sunt subordonați nouă, dar cred că Parlamentul poate să îl întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileţ?
Toma Petcu: Da!
Mihai Tudose: De ce îi e lui cald așa de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie?
Toma Petcu: Este posibil, domnule prim-ministru!
Mihai Tudose: Poate facem și o adresă oficială către Parlament.
Toma Petcu: O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru. O să fac o notă de informare, și cu procedura egală, dumneavoastră urmând să decideți în consecință.
Mihai Tudose: Tocmai am decis. O facem! Că poate îl întreabă cineva. Și domnia sa, neavând, na, obligația să informeze Guvernul, nu putem să îl deranjăm. E vară, e cald!

Sursa: AGERPRES; Știrile TVR ; gov.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.