Premiul NOBEL pentru PACE, acordat astăzi. VIDEO cu anunţul câştigătorului

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 a fost atribuit, vineri, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Organizaţia, cu sediul la Haga, a fost înfiinţată în 1997 pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnată la 13 ianuarie 1993.

Activitatea Organizaţiei se află în centrul atenţiei după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea până pe 30 iunie 2014 a impozantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Chiar dacă oficial nu exista o listă a celor nominalizaţi, presa internaţională a scris că printre favoriţi se află Malala Yousafzai, cea mai tânără persoană propusă vreodată pentru acest premiu.

Propusă la Nobelul pentru Pace este şi prima femeie preşedinte al Irlandei. Mary Robinson, şef de stat între 1990 şi 1997, este recunoscută pentru eforturile sale în favoarea egalităţii între sexe, pentru drepturile homosexualilor şi ecologie. Tot printre numele vehiculate sunt şi cele ale lui Julian Assange şi Edward Snowden, aflaţi în spatele a două uriaşe scandaluri ce implică Statele Unite. Ambii sunt prigoniţi acum. Assange este blocat în ambasada Ecuadorului din Londra, de un an şi jumătate, iar Snowden, azilant temporar în Rusia. Reţeaua de socializare Facebook, o călugăriţă din Calcutta, fostul cancelar german Helmuth Kohl şi chiar Papa Francisc sunt alte câteva propuneri făcute pentru premiul Nobel pentru Pace.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.