Premiul Vaclav Havel pe 2018, decernat cecenului în detenţie Oiub Titiev
Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel 2018 al Consiliului Europei a fost decernat lui Oiub Titiev, responsabilul din Cecenia al ONG-ului rus Memorial, în prezent încarcerat, a anunţat luni organizaţia interguvernamentală, relatează AFP.
Acest premiu, însoţit de o sumă de 60.000 de euro, recompensează un „eminent apărător al drepturilor omului”, care „a denunţat abuzurile comise de forţele de ordine şi autorităţile locale” în Cecenia, a declarat preşedinta Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE), elveţianca Liliane Maury-Pasquier.
„Premiul este o manifestare de recunoştinţă pentru munca pe care el însuşi şi Memorial o desfăşoară, este de asemenea un mesaj către toţi cei şi cele care depun eforturi în această regiune pentru afirmarea principiilor statului de drept şi ale drepturilor omului: continuaţi-vă acţiunea”, a adăugat preşedinta adunării care reuneşte peste 300 de parlamentari din 47 de ţări membre ale Consiliului Europei (CoE).
Memorial, cel mai vechi ONG rus care militează pentru apărarea drepturilor omului, creat în 1989, se confruntă de mulţi ani cu o presiune constantă a autorităţilor ruse.
Oiub Titiev, de 61 de ani, şeful filialei din Cecenia, republică rusă din Caucaz, a fost arestat în ianuarie de poliţie, care afirmă că a descoperit în maşina lui droguri, despre care el susţine că au fost plantate fără ştirea lui. Judecat în prezent la Groznâi, el riscă până la zece ani de închisoare.
„În patria mea, în Cecenia, de mult timp arestările arbitrare au devenit sistemice”, a denunţat Titiev într-un mesaj citit în limba rusă, în hemiciclul APCE de la Strasbourg, de Aleksandr Cerkasov, responsabil al Memorial.
„Toată această muncă de apărare a drepturilor omului în Cecenia şi în Rusia trebuie să continue şi comunitatea internaţională poate să ne ajute”, a pledat Oiub Titiev în mesajul său.
Membră a CoE, Rusia este în plină criză în relaţiile cu organizaţia interguvernamentală de apărare a drepturilor omului şi a democraţiei. În contextul condamnării anexării Crimeei în 2014, APCE a suspendat drepturile de vot ale celor 18 parlamentari ruşi şi, în replică, Rusia a decis să suspende plata contribuţiei sale la bugetul Consiliului Europei.
Parlamentarii APCE urmează să dezbată marţi asupra unui eventuale schimbări a regulilor, care ar putea permite o ieşire din criză în relaţia cu Moscova.
Creat în 2013, Premiul Vaclav Havel recompensează acţiuni excepţionale ale societăţii civile în apărarea drepturilor omului.
În 2016, premiul a fost decernat Nadiei Murad, fostă sclavă a grupării Statul Islamic din minoritatea religioasă yazidi, care tocmai a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar în 2017 laureatul a fost Murat Arslan, magistrat turc încarcerat în urma epurărilor care au fost declanşate după puciul eşuat din iulie 2016.
În 2018, pe lângă Oiub Titiev, ceilalţi doi candidaţi selectaţi pe lista scurtă au fost militanta cubaneză Rosa Maria Paya, prezentă luni la Strasbourg, şi activistul pentru drepturile omului din Bahrein, Nabeel Rajab, în detenţie din 2016.
Sursa: AGERPRES
Foto: Wikimedia Commons