Preşedintele Băsescu, la ora unui prim Raport de ţară

Președintele Traian Băsescu a vorbit duminică, într-o emisiune difuzată de Pro TV, despre privatizarea CFR Marfă, el dând de înțeles că aceasta va eșua în condițiile în care, spune președintele, compania lui Gruia Stoica nu va avea bani să plătească avansul de 20,2 milioane de euro, bani ce ar trebui achitați până vinerea viitoare.

„Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte știu, nu-i va avea”, a spus Băsescu.

„El până pe 4 octombrie trebuie să pună avansul de 20,2 milioane. Dacă nu-i pune, sigur că lucrurile sunt închise. Dacă îi pune, are 30 de zile pentru a semna contractul”, a explicat președintele.

El e adăugat că dacă Gruia Stoica va reuși totuși să vină cu banii de avans, ar trebui ca în negocierile ce vor urma să-și asume și obligația de a dezvolta compania.

Băsescu a fost întrebat de ce este împotriva unui investitor român. „Dar eu nu spun că nu este bine”, a replicat Băsescu. „Problema este cum a definit Guvernul investitorul strategic. Pentru că în CSAT i s-a cerut un investitor strategic: unul care să aibă mai întâi banii să cumpere și care să aibă banii să modernizeze”, a adăugat președintele.

Traian Băsescu a fost întreba despre posibilitatea ca după ce va părăsi Palatul Cotroceni să facă obiectul unor anchete din partea procurorilor. Băsescu n-a dorit să facă vreo estimare asupra acestei posibilități, dar a afirmat că se va prezenta în fața procurorilor dacă vor exista dosare în care să fie anchetat.

„Dacă vor fi – habar n-am, deși aici să știți că Președinția gestionează un buget de cinci milioane de euro – mă voi duce în fața procurorului și dacă va fi nevoie, în fața instanței (…) Nu am nici o reținere să mă duc în fața unui procuror care să mă întrebe ce am făcut când eram ministru, ce am făcut când eram președinte”, a arătat președintele.

Băsescu a mai afirmat, pe de altă parte, că după ce va pleca de la Cotroceni își va continua activitatea politică, dar nu va ocupa funcții de partid. „Aș face o glumă, dar pe care am făcut-o deja la postul dvs. Probabil că voi rămâne în politică și o să iau vorbele dlui Iliescu: ies din politică doar cu picioarele înainte. Mă voi implica. Să nu vă gândiți că voi fi președinte de partid. Niciodată”, a spus Băsescu, precizând că nu vrea nici vreo funcție de președinte de onoare.

Domnia sa a fost întrebat  şi dacă Pactul de coabitare pe care l-a semnat cu premierul Victor Ponta mai funcționează în momentul de față. „N-aș zice că nu funcționează, atâta timp cât nu ne împiedicăm unul pe altul să ne facem atribuțiunile. Deci e acolo”, a spus Băsescu. El a precizat însă că are numai o „corespondență oficială” cu primul ministru. În context, președintele fost întrebat și când a vorbit ultima oară la telefon cu Victor Ponta. „Am vorbit de ziua lui. Nu trebuie să vorbești în fiecare zi, atâta timp cât corespondența între instituții funcționează”, a spus Băsescu.

Președintele   s-a arătat deranjat de luările de poziție din ultima perioadă ale Alinei Mungiu Pippidi, despre care a spus cu vădită ironie că ar fi „bună de ministru al Economiei sau Finanțelor sau de prim ministru”.

Şeful statului vorbea de manifestațiile din Piața Universității și de posibilitatea ca din mișcările respective să se nască un partid, așa cum a propus Alina Mungiu Pippidi.

„Cred că doamna Mungiu ar fi un ministru al Economiei sau ministru al Finanțelor – să ia decizii. Sau prim ministru”, a comentat Băsescu. Acesta s-a arătat deranjat de o afirmație recentă a Alinei Mungiu – aceea că atunci când a ajuns la Cotroceni Băsescu că a primit un proiect de reformă a statului din partea societății civile. „Eu n-am primit de la doamna Mungiu nimic. Este timpul să se iasă din demagogie. Și cei care cred că se pricep mai bine, să intre în politică”, a adăugat Băsescu, tot cu referire la Alina Mungiu Pippidi.

La rândul său, aceasta scria în ultimul său editorial din „România Liberă”, că la scurt timp după ce a ajuns președinte, Traian Băsescu obișnuia să-și primească oaspeții alături de Elena Udrea, la acea vreme șefa Cancelariei Prezidențiale, care stătea „în ciorapi în canapelele pseudo-stil ale RAAPPS”. „Băsescu, ajutat să cîştige şi cu un întreg program de construcţie a statului de drept dat cadou de alţii nu era de o lună la Cotroceni şi o instalase pe Udrea şefă şi primea lumea la el în cabinet cu ea instalată în ciorapi pe canapelele pseudostil ale RAAPPS”, scria Alina Mungiu.

Înregistrarea emisiunii

Alte repere importante din discursul şefului statului:

Am un comentariu pentru ce fac cei de la Roşia Montană. Aici e un protest curat, acolo este un protest fabricat. Nu-mi place să ne facem ca intrăm în galerii turistice şi sp spunem ca noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subetaran este reabilitarea galeriilor”, sunt doar câteva dintre declaraţiile de duminică ale şefului statului, Traian Băsescu, despre proiectul Roşia Montană, făcute la emisinea “După 20 de ani”, de la PRO TV.

– Doua abordari mincinoase: locuri de munca vs utilizarea cianurii. Marele adevar nu este acesta. Proiectul Rosia Montana nici nu creeaza locuri de munca incat sa se simta suficient.

– „N-as vrea sa intervin acum, sunt un sustinator al relansarii acestei industrii. Sunt convins ca daca eu m-as pronunta, 70% din clasa politica ar avea un punct de vedere contrar. Vreau sa stau intr-o pozitie neutra in aceasta dezbatere pro si contra Rosia Montana. Voi incerca sa informez corect, si cu plusuri si cu minusuri”

– Daca este un reactiv care se distruge usor aceasta este cianura. Cianura este distrusa de razele soarelui, de ultraviolete.

– In cea mai mare parte ultravioletele lucreaza la distrugerea cianurii.

– Este un risc sa te urci in avion, este un risc sa mergi cu masina.

– Va trebui sa ia masuri exceptionle cu privire la baraje, masuri de mediu. Problema majora este undeva intre ne otravim cu cianura si sloganul vrem locuri de munca.

– Redevente, dar nu contribuim la investitii. Nu noi ne asumam riscul cel mare, ci investitorul.

– A treia minciuna, ne pleaca aurul din tara. Nu pleaca niciun aur din tara. Daca este ceva ce ne dauneaza enorm este minciuna guvernamentala. Eu stiu in ce stadiu era negocierea in timpul guvernului Boc.

– Eu am dreptul sa exprim un punct de vedere. Dati-mi voie sa exprim un punct de vedere si daca o sa-l aveti in emisiunea pe guvernatorul BNR si el va avea un punct de vedere.

– Iata ce rezerva sunt. Sa stiti ca azi dimineata am luat de pe Google informatii despre rezervele de aur. Sunt confirmate. Romania are 103,7 tone de aur. Portugalia, 382,5 tone. Grecia, care are jumatate populatie din cea a Romaniei, are 12 grame pe cap de locuitor. Austria are 280 de tone, 32 grame pe cap de locuitor. Romania are 4,7 grame pe cap de locuitor.

– Ati fi foarte castigat ca roman. Cu euro ce se intampla si cu dolarul ce se intampla. Am obligatia sa judec ca un om care-si pune tara in siguranta.

– Cred ca BNR face anual emisiuni pentru 6,7 miliarde de euro. Daca spre exemplu am exploata Rosia Montana productia ar fi de circa 1 miliard de euro emisiune.

– Ce se intampla in Bucuresti si alte zone ale tarii m-a facut sa adopt o pozitie neutra, sa nu spun daca sustin sau nu proiectul.

– Am un comentariu pentru ce fac cei de la Rosia Montana. Aici e un protest curat, acolo este un protest fabricat. Nu-mi place sa ne facem ca intram in galerii turistice si sa spunem ca noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subetaran este reabilitarea galeriilor.

-Romania nu este dependenta nici de 2000 de locuri de munca nici de cele 600 de locuri de munca dupa ce se termina investitia si incepe exploatarea.

– Sunt circa 480 de informari de la SRI. informatie seaca. Cel putin in perioada mea nu s-a primit nicio informare care pe urma sa fi fost transferata Parchetului, pentru ca asta fac serviciile de informatii.

– In momentul de fata este o operatiune in derulare.

– Nu am astfel de informatii, despre un politician care sa fi primit bani de la Rosia Montana.

– Marele adevar este ca pana nu-l cunosti nu poti sa-l sustii, daca nu cunosti proiectul. Eu nu ma voi implica in sustinerea sau impotriva proiectului, dar voi da informatii.

– Guvernul ar trebui sa ia decizia finala. Este una din greselile Guvernului, ca a incercat sa transfere responsabilitatea Parlamentului.

– Trebuie gasit momentul potrivit pentru declansarea referendumului. Aveti certitudinea ca maine vor veni 50%?

– Am spus-o de mult, nu exclud un referendum pe Rosia Montana.
— Rosia Montana este un subiect in atentia structurilor de securitate, datorita nivelurilor de risc care le implica.

– Cred ca ar respinge cei din piata orice contact politic. Am vazut ce a facut acolo comisia parlamentara, nu mi-a placut.

– E binevenita o noua forta politica. Doamna Mungiu Pippidi cred ca ar fi buna ca ministru al Finantelor sau prim-ministru. Nu e o ironie, e o convingere. Este timpul sa se iasa din demagogie. Cei care cred ca stiu mai bine sa intre in politica.

Gazele de sist

– Eu mai am un an si cateva luni de mandat, deci nu voi apuca in mandat momentul in care se va scoate primul metru cub de gaze de sist din Romania. Dar vreau sa spun lucru de care romanii trebuie sa tina cont, miza investitiilor noastre trebuie sa fie independenta energetica. Eu am tinut mult la acest tip de independenta. Am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizand pe Nabucco. N-a iesit Nabucco, dar asta nu inseamna ca abandonam ideea.

– Nu exista miza mai mare decat independenta energetica a Romaniei si asigurarea resurselor.

– Noi nu avem o acoperire 100% a tipurilor de energie de care avem nevoie. Sa stiti ca pe fond suntem importatori de titei.

Relatia cu premierul

– Am vorbit de ziua lui, atat.

Rosia Montana

– Revin, n-as inchide subiectul Rosia Montana si daca vreti gazele de sist. Aici mai e de spus un lucru. Am vazut si demonstratia ca nimic nu se intampla la Rosia Montana. Nu este adevarat. Varfurile acelea nu se mai refac integral, ba dimpotriva, vor fi mai tesita, dar vor fi impadurite. Da, se taie padurile, dar este conditie premergatoare sa se planteze 1000 de hectare, inainte de a incepe exploatarea. Deci este un proiect care va afecta mediul. Ce am vazut in abordarea doamnei ministru Plumb, dar relieful nu va mai fi asa cum a fost.

– Cei 4 munti care vor fi reteazati. Doi sunt deja retezati.

– Niciodata nu m-am intalnit cu actionarii, in schimb m-am vazut cu Tanase, directorul roman.

– Desi am vorbit de multe ori cu prim ministrul Boc si am insistat sa dam drumul la proiect.. Am crezut in proiect. Domnul Pandaru, urmariti cu acuratete ce va spun. Eu am fost un sustinator al proiectul pana am vazut falia care se creaza in societate. In acest moment nu mai sustin da sau nu. Daca in aceasta disputa care exista in societate eu ma asez pe una din baricade cine va mai negocia? Imi propun chiar saptamana viitoare sa incep o serie de conferinte de presa in care in baza informatiilor sa ma pronunt public, dar doar dand informatii.

– Nu ne vindem niciun gram de aur. Mai e povestea cu multele minereuri pretioase, frate nu iese niciun minereu de acolo.

– Eu n-am spus ca este bine, eu sunt un adept al relansarii exploatarii acestor metale neferoase, ca industrie autohtona, in care forta de munca e a amea, banii sunt ai investitorilor.

Situatia economica a Romaniei

– Economia gafaie din punctul de vedere al societatilor, Guvernul Ponta n-a facut excese.

– Tot timpul s-a tauiat de la investitii. Unde sunt lucrurile mai grave? Ma uitam la situatia platilor, spre exemplu spre bani externi. La credite BEI, BERD, finantarea din buget este cu 46% mai mica decat in 2012. Asta inseamna reducerea capacitatii economiei romanesti de a se relansa. Nu este de facut decat un singur lucru, revenirea la un nivel de investitii acceptabil.

– Este o proasta guvernare. Am fost in anul de trista amintire in care am taiat salariile bugetare. Aceasta situatie pe fondul faptului ca investitiile sunt cu 30% mai mici inseamna ca ne indreptam spre o crestere a somajului.

– Companiile sunt secatuite. Sa nu se supere bancherii.

– Bancile repatriaza destui bani, cred ca aici Guvernul a gresit putin.

– Sper sa mearga agricultura, pentru ca ea ne va salva din punct de vedere al PIB si exporturile.

Proiecte de viitor

– As face o gluma, pe care deja am facut-o tot la emisiunea dvs, probabil ca voi ramane in politica, vorba lui Iliescu, voi iesi din politica cu picioarele inainte.

– In mintea mea a fost un partid pentru 2016. Fundatia trebuie sa ramana, sa aiba concepte, sa aiba viziune.

– In fiecare zi o sa am timp de ea si cred ca va fi o ocupatie extrem de placuta

– Nepotica creste, am pus poze cu ea pe Facebook, i-am facut 2 poze cu telefonul. Le-am pus pe Facebook sa vada lumea ca nu mai e asa de mica.

Anul 2014

– Anul 2014 va fi unul complicat.

– N-ar trebui ca Romania sa mai ajunga in situatia de a mai taia salariile. Masura a fost una disperata.

– Această situaţie, pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici anul acesta decât anul trecut pe primele opt luni, înseamnă că ne pregătim de intrare într-o creştere accelerată a şomajului anul viitor. Nu este glumă, nu este abordare politică, ci mă uit la cifre

– Nu-mi reprosez pe fond pentru ca a fost solutia ca anul urmator sa revenim pe crestere. Imi reprosez felul in care am facut-o, brutal, dar impins de o situatie, pe care trebuia s-o negociez.

– Daca ar fi sa o mai fac o data, as spune delegatiei sa mai astepte cateva zile si m-as duce la cateva emisiuni. Am vrut sa rezolv problema cu Fondul sa inteleaga ca e de nenegociat.

– Am avut 2007-2008 ani de teribila eroare in politica economica, in stimularea excesiva a consumului, daca va aduceti aminte conflictele mele cu Calin popescu Tariceanu de aici erau, stiam ca vom plati costul acelui mod artificial de a avea crestere economica.

Relatia dintre Crin Antonescu si Victor Ponta

– Daca exista cineva care nu si-ar dori o destabilizare politica acela sunt eu. Nu ma intereseaza nici legislativele. Pentru Romania, cel mai mare dezastru ar fi o criza politica.

– Nu-i joaca, dar sper sa nu intinda elasticul pana plesneste. Si asa disputele dintre ei alimnenteaza afara ideea unei posibile instabilitati.

– Noi avem 2 mari probleme politice la nivel international, si a 3-a in devenire. Prima e legata de statul de drept. A doua este confrimarea pe care am dat-o legata de perceptia noastra legata de statul de drept prin proiectul de Constitutie. A 3-a problema este legata de harjoana care a inceput in alianta, legata de alegerile prezidentiale, categoric.

– Va spun foarte sincer, niciunul dintre ei nu este ce ar trebui Romaniei. Nu am inca o figura politica conturata.

– Doar nu va imaginati ca stau pe luna si in Cotrocenu se intra doar daca sari gardul. Ma uit la ei la ce sunt in stare pentru voturi. Crin Antonescu s-a urcat in trebul anti Rosia Montana desi habar n-are despre ce e vorba. Victor Ponta s-a urcat in trenul pro Rposia Montana.

– Una este urcarea reponsabila. Eu m-am urcat in trenul coruptiei. In trenul bataliei cu coruptia. Stiam de jaful de la RAFO.

– Eu sunt convins ci acum ca s-a intamplat cu numarul de voturi din calculator.

– Nu avem in momentul de fata un candidat ideal pentru prezidentiale.

– Daca vor fi dosare pentru mine, sa stiti ca presedintia gestioneaza un buget de 5 milioane de euro, daca va fi nevoie ma voi duce in fata instantei. Aici este o mare minciuna, care se aude si in zona celor care opereaza fonduri europene: Ne este frica de DNA. E o mare minciuna. Te duci, arati ca decizia ta a fost in conformitate cu legea si nu-ti face nimeni nimic. Minciuna asta a inceput sa prinda la incompetenti de prin ministere.

Cainii fara stapan

– Legea este foarte corect facuta. Primul comandament este sa fie adunati, al doilea sa fie adoptati si abia al 3-lea sa fie eutanasiati daca primaria nu are resurse.

– Aduceti-va aminte ca eu am inceput programul de eutanasiere pentru ca am apreciat ca populatia canina este foarte mare pentru resursele pe care le avem.

– Eutanasierea a fost oprita in 2002, iar pana acum populatia canina a crescut. Ma tem ca ONG-urile sunt mai mult iubitori de bani decat de caini. Cainele in haita lasat pe strada devina fiara.

– Legea ar trebui sa se numeasca Legea Ionut, pentru ca el a fost factorul de declansare a politicului.

– De cand sunt presedinte a avut castig de cauza Legea Marinescu, din 2008.

Alegerile prezidentiale

– Unul dintre ei, Ponta sau Antonescu, va fi in turul 2 dar nu cred ca romanii vor vota asa ceva. Cred ca PSD-ul va avea un candidat.

– Domnul Geoana va fi tot timpul un candidat, ca o sa traiasca dansul.

– Dincolo de pact, mi s-ar parea anormal si nedemocratic ca cel mai mare partid din Romania sa nu aiba candidat. Cum Dumnezeu sa fi cel mai mare partid si sa nu ai candidat la prezidentiale. Va pot spune ca PDL-ul cand a fost cel mai mare partid ca procentaj s-a dus singur impotriva tuturor partidelor si a castigat.

– In PSD au oameni mai maturi decat domnul Ponta. nu o sa nominalize eu oameni, dar ganditi-va ca vorbim de PSD, ii admir ca partid dar ii dezaprob ca politica. Nu sunt un partid nedemocratic si nu sunt un partid pe care sa nu-l respecti.

Despre PDL

– Da, sunt un partid teapan, cu structuri.

– Nu regret acel moment de pe Facebook, era momentul sa ne despartim.

Germania

– Victoria lui Merkel inseamna garantia ca se va mentine moneda euro. Tot timpul ea a fost sustinatorul meu. Nu mai are importanta coalitia.

Franta si Schengen

– As face un comentariu la adresa politicienilor francezi. Totul are o limita, da? Totul are o limita. Nu poti sa invoci comunitatea roma pentru Schengen. Romania nu e in Schengen, iar romii sunt acolo. Franta de ce nu acceseaza bani pentru problema romilor. Nu spun ca avem o relatie mai buna decat cu Germania, dar ma astept ca Germania sa ramana corecta.

– Deocamdata, aici ma opresc, pentru ca nu l-am auzit pe presedintele Hollande, cu care voi discuta in octombrie. Nu ne mai poate reprosa nimeni ca nu ne-am securizat frontierele.

Politica externa

– Pozitia mea a fost tot timpul prudenta, prudenta, prudenta.

– Securitatea Romaniei, dincolo de prietenia pe care o are cu China, se bazeaza si pe respectarea dreptului international. Faptul ca tot mai multe conflicte se negociaza cu 2,3 membri ai Consiliului de Securitate ma ingrijoreaza.

– Inteligenta miscarea lui Putin, de a scrie un editorial.

Tortionarii

– Dincolo de regim, umilinta a fost treaba lor, a sefilor de tribunale. Trebuie sa compara in fata legii, trebuie sa ramana fara pensie. Institutul n-a putut functiona cum trebuie pana nu am prezentat in Parlament raportul de condamnare a comunismului.

– Eu n-am avut o suprapunere perfecta a abordarilor mele fata de Comisia care a redactat acest raport. Daca justitia poate incradra activitatea de a omori pe cei care aveau alte optiuni politice, ea trebuie folosita.

Sursa: amosnews; ampress; protv

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.