Discursul preşedintelui Băsescu în faţa Parlamentului VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului, pe probleme de politică externă.

Este pentru prima dată când şeful statului se adresează legislativului ales în decembrie 2012.

La discurs asistă parlamentarii PSD, PC, PDL, UDMR, însă nu şi cei liberali.

Urmăreşte  discursul şefului statului

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

– România are trei mari axe de politică externă: apartenenţa la UE este una, apartenenţa la NATO şi parteneriatul cu SUA. Apartenenţa la UE nu este altceva decât viaţa noastră la fiecare zi. Despre ea vrea să vă vorbesc astăzi. Obiectivele noastre legate de UE sunt trei: a avea un stat modern, eficient şi de drept, aderarea la euro şi intrarea în spaţiul Schengen.

– Baza credibilităţii ţării nu este legată de ceea ce face diplomaţia, ci de ceea ce facem noi acasă. În ziua de azi, nicio diplomaţie nu poate inventa lucruri care nu s-au făcut.

– Adoptarea monedei euro. Funcţionăm ca derogare, iar adoptarea euro nu este facultativă, ci obligatorie. În opinia mea, 2015 este un termen nerealist pentru aderare şi va trebui ajustat.

– Din punct de vedere al îndeplinirii critieriile de la Maastricht avem următoarele realităţi: suntem stabilizaţi din punct de vedere macroeconomic, ne putem finanţa deficitul. Deficitul trebuie să fie sub 3%. A fost deja atins în 2012. Fluctuaţia cursului de schimb trebuie să fie menţinută între +- 15%. Un criteriu deja îndeplinit.

– Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei patru ani. Altfel, riscăm să rămânem insuficient integraţi. Sunt suficiente voci în politica europeană care vorbesc de crearea a doua Europe: una a zonei euro şi alta a zonei non-euro.

– Accesul în spaţiul Schengen. Prin tratatul de aderare, ne-am asumat aderarea. Îndeplinim toate criteriile tehnice pentru asta. Cel mai important lucru este politic. Asta înseamnă că suntem o ţară credibilă, în care celelalte state au încredere că România va fi un străjer corect al UE.

– Ce ne împiedică accesul în spaţiul Schengen? O ştiu toţi. Unele state leagă accesul de lupta împotriva corupţiei şi de respectarea statului de drept. Chiar dacă ne convine sau nu, trebuie să acceptăm asta şi să acţionăm pe cale de consecinţă. Statele care leagă accesul în Schengen de MCV s-au pronunţat clar.

– Din punct de vedere politic, intrarea în Schengen înseamnă că România e o ţară credibilă, iar pentru noi semnificaţia e deosebită, înseamnă mutarea frontierei reale a UE pe Prut, iar o altă semnificaţie e aceea că intrarea în seamnă un pas mare de integrare în UE. Ce împiedică intrarea în Schengen o ştim toţi. Unele state o leagă de lupta anticorupţie. Indiferent că suntem sau nu de acord, trebuie să acceptăm că această abordare există. Avem un mare avantaj: statele care leagă accesul în Schengen de Raportul de Monitorizare pe Justiţie s-au pronunţat clar pe acest subiect,. Alt avantaj e că avem o dată precisă: cel mai târziu decembrie 2013.

– Ştiu că unele propuneri nu prezintă un ideal din ceea ce puteţi accepta, însă e un set de valori pe care trebuie să-l acceptăm şi noi. Vă propun să facem din intrarea în Schengen un obiectiv naţional. Iată propunerile mele. Desemnarea procurorului-şef al DNA în cel mai scurt timp. Îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţă. De asemena, un Statut al parlamentarilor care să-i aşeze pe picior de egalitate în faţa legii e o altă cerinţă a partenerilor noştri europeni. Implementarea a Codului penal şi a Codului de Procedură Penală. Un angajament chiar al Parlamentului: de a avea un cod de conduită al parlamentarilor. Am convingerea că vor elimina reticenţele unor state membre.

– E o datorie faţă de români să mutăm frontiera UE pe Prut. E şi o confirmare că România are un singur drum, spre Vest. orice întârziere poate nu-mi face rău mie, dar face rău românilor. Spaţiul de prosperitate nu e într-o Românie în afara Zonei Schengen, ci este aici.

– Alături de guvernul din 2009- 2010 îmi asum fără rezerve măsurile pe care le-am adoptat şi exprimând regretul că acele măsuri i-au afectat atât de greu pe români, dar fără acele măsuri România n-ar fi trecut peste criză. Mi-am asumat costul politic.

– Aveţi în  spate 60-70% din voturile populaţiei. Un discurs anti-occidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. În afară de drumul spre Vest nu avem alt drum. Rugămintea mea e responsabilitate şi n-aş vrea ca România să fie etichetată ca o ţară eurosceptică.

– Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia de a mă adresa parlamentului. În mine puteţi avea un partener de nădejde.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.