Președintele nu are bucătar, deci Darius Vâlcov se face vinovat de fake news

Data viitoare când îl vedeți pe Darius Vâlcov la televizor sau pe Facebook lansând teorii și cifre despre bugetul României, ar trebui să le puneți sub semnul întrebării. Evident că nu luam de bun tot ce zice el, însă chiar am vrut să fac un test, motiv pentru care am verificat o informație pe care a lansat-o în spațiul public pentru a-l vopsi pe Klaus Iohannis într-un președinte risipitor.

Pentru a explica de ce a venit cu recomandarea ca Administrația Prezidențială să piardă 11 milioane de lei la rectificarea bugetară, Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, a strecurat și o mică picanterie: că Iohannis se plimbă cu bucătarul peste tot pe unde se duce și inclusiv la vilele de protocol. Mai mult, într-un interviu la DC News, consilierul Vioricăi Dăncilă a menționat că primul om în stat își ia „bucătarii personali” (deci peste noapte au devenit mai mulți) în deplasări și că unul dintre aceștia ar fi „specializat în bucutărie moleculară”. „Mănânci atâtica și costă o mie de euro”, spunea Vâlcov.

Cum informația mi s-a părut mult prea colorată și trasă de păr, am întrebat oficial Administrația Prezidențială dacă e adevărat. Și, luând statul la întrebări, am aflat (click pentru răspuns): Darius Vălcov bătea cu grație câmpii. Administrația Prezidențială nu are bucătar sau alte funcții similare, iar din delegațiile președintelui nu face parte nicio persoană cu astfel de atribuții.

Acum să nu mă înțelegeți greșit. Ceea ce am arătat mai sus nu scuză în niciun fel decizia extrem de ciudată a președintelui Iohannis de a ține rectificarea bugetară pe loc prin tertipurile din CSAT. Dacă nu ești în stare să cheltuiești ce ți se dă, sorry, banii aceia pot fi angajați în alte operațiuni bugetare. După mine, blocarea intrării în vigoare a rectificării este cea mai mare greșeală politică a președintelui de până acum, mai deloc exploatată de adversarii săi.

Cristian Ghingheș

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.