Preţul caselor şi apartamentelor continuă să scadă

Conform unei analize a companiei de evaluări Darian DRS, dacă în ultimii cinci ani preţurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel naţional scăderi de aproximativ 41%, cu diminuări ale valorilor şi de 25% pe an, în perioada de început a crizei, în ultimul an scăderea a fost de doar 2%.

Pe de altă parte, terenurile agricole şi-au continuat aprecierea, creşterea în ultimii doi ani fiind de aproximativ 50%.

Pentru al şaselea an consecutiv, compania Darian DRS a lansat studiul ,,Analiza pieţei imobiliare” alături de ,,Indicele Imobiliar Darian’. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare.

Astfel, pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se situează şi de această dată Capitala, cu o medie de 957 euro/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 862 euro/mp.

Comparativ cu perioada de început a crizei, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în Bucureşti cu aproximativ 63%, reducerea moderându-se în ultimele 12 luni la aproximativ jumătate de punct procentual.

Preţurile apartamentelor noi la nivelul întregii ţări au înregistrat o scădere uşor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a deţinut supremaţia şi în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, preţul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/mp (singurul oraş cu preţuri de peste 1.000 euro/mp), în scădere cu aproximativ 44% faţă de perioada de început a crizei şi cu aproximativ 0,3% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

Compania Darian, cu birouri în 19 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare şi prima din România acreditată RICS la nivel corporativ.

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.