Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Prezentare de film documentar la Muzeul Municipiului București – „Evrei eroi în Primul Război Mondial”

Publicat: marți, 13 februarie 2018

Muzeul Municipiului București vă invită la evenimentul de lansare a filmului documentar „Evrei eroi în Primul Război Mondial” și să descoperiți, în acest fel, un aspect mai puțin cunoscut al Primului Război Mondial – participarea la conflict a populației de origine evreiască din România. Documentarul este produs de Videograma, scenariul și regia Sorin Avram, producător executiv Mihai Vișinescu, iar lansarea este organizată în colaborare cu Asociația pentru educație – TEOFOR.

Evenimentul va avea loc la Palatul Suțu, Bd. I.C. Brătianu nr. 2, vineri,         16 februarie 2018, ora 19:00.

            Valul de antisemitism din anii ’20 a indus în memoria colectivă a românilor impresia ca populația evreiască a colaborat cu ocupantul german. Și totuși, participarea acestei minorități la război a respectat procentul valabil pentru întreaga populație a României: 10% din evrei au îmbrăcat atunci uniforma. La fel ca românii. Proporțiile se păstrează și în cazul morților, răniților și dispăruților. Iar în cazul medicilor care au pierit în război, proporția evreilor este de 25%. Studenții antisemiți din anii 20, care cereau ”numerus clausus” în universități în privința evreilor, n-au văzut că, în Marele Război, evreii căzuți la datorie depășiseră cu mult ”numerus clausus”.

            Dincolo de statistici, documentarul „Evrei eroi în Primul Război Mondial” prezintă câteva cazuri concrete de eroism. Le întâlnim în toate marile momente care jalonează participarea României la război: înfrângerea de la Turtucaia, apărarea trecătorilor, evacuarea Olteniei, bătălia Bucureștilor, ocupația germană, marile victorii din vara anului 1917, campania din Ungaria. Numele acestor oameni nu spun nimic marelui public, deși, prin faptele lor de arme, ar merita să stea alături de Ecaterina Teodoroiu sau de grenadierul Constantin Mușat.

            Prezentarea filmului face parte din seria de evenimente organizate de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Municipiului București, dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91696

Publicat de la data feb. 13 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 februarie 2020, 14:09
 

E
Noros
10°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 66%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:11
Apus: 17:49
Prognoza 20 februarie 2020
Zi
 

ENE
Precipitaţii
8°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat cu precipitaţii
3°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.427 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team