Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans: CE este „foarte bine informată” cu privire la ceea ce se întâmplă în România

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat joi că CE este „foarte bine informată” cu privire la ceea ce se întâmplă în România şi le-a transmis preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, că, dacă pe viitor vor mai avea impresia că reprezentanţii Comisiei „înţeleg greşit”, să îl sune direct.

„Pentru că avem o activitate atât de intensă a reprezentanţei Comisiei aici în Bucureşti suntem foarte bine informaţi aici în privinţa a ceea ce se întâmplă. Nu vă faceţi probleme, suntem bine informaţi. Sigur, putem fi mai bine informaţi, lucrurile pot fi îmbunătăţite. Poate că nu avem toate informaţiile, dar informaţiile pe care le avem erau corecte. (…) Le-am spus ambilor preşedinţi (n.r. ai celor două camere ale Parlamentului), data viitoare când aveţi senzaţia că înţelegem greşit sunaţi-mă direct”, a arătat Timmermans, într-o conferinţă de presă.

El afirmat că Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, îl informează corect de fiecare dată.

Frans Timmermans apreciază faptul că în ultimii 20 de ani s-au realizat foarte multe în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie din România.

„S-au realizat foarte multe în 20 ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie, crearea unui sistem de Justiţie cu adevărat independent în România. S-au realizat foarte multe în ultimii 11 ani de când România s-a alăturat Uniunii Europene, cu MCV în vigoare. E ca şi cum alergăm un maraton şi acum suntem pe ultima sută de metri a acelui maraton. Mesajul meu pentru astăzi este: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită! Alergaţi în continuare către finish-ul maratonului, pentru că aproape am ajuns acolo. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei care încă trebuie îndeplinite, însă nu vă opriţi, nu staţi locului pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă!”, a spus Timmermans.

El a subliniat că „ambiţia” Comisiei Europene este finalizarea MCV până la sfârşitul anului 2019, însă a precizat că mai sunt câteva lucruri de îndeplinit.

„Cel mai important este că toţi cei implicaţi trebuie să lucreze din greu împreună, nu unii împotriva altora, ci împreună”, a evidenţiat oficialul european.

Timmermans a precizat că a convenit cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu reprezentanţii Guvernului şi cu premierul Viorica Dăncilă intensificarea contactelor.

„Voi fi la dispoziţia lor, dacă este necesar, în fiecare zi. Echipele noastre vor fi în contact, în legătură directă”, a arătat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

El a amintit că au fost opinii potrivit cărora Comisia Europeană a fost greşit informată.

„De acum nimeni nu va mai avea scuza să poată afirma astfel de lucruri, pentru că în permanenţă vom fi în contact direct”, a precizat oficialul european.

Timmermans a afirmat că este extrem de bine informat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

„Va trebui să lucrăm la aceste trei legi ale Justiţiei, precum şi la codurile penale pentru a ne asigura că totul iese bine”, a mai spus el.

Oficialul european a susţinut că românii pot fi mândri de sistemul de Justiţie.

„Atacarea sistemului de Justiţie în mass-media, în dezbateri publice poate duce la riscul creării în rândul populaţiei din România a impresiei că ceva nu merge bine cu Justiţia. Întotdeauna sunt posibile îmbunătăţiri, uneori chiar de dorit, însă respectarea rolului celuilalt, respect pentru sistemul de Justiţie, pentru Executiv, pentru Legislativ sunt necesare pentru a crea o modalitate de lucru care se bazează pe cooperare şi ne va duce la momentul în care putem afirma că putem încheia MCV-ul”, a adăugat Timmermans.

Potrivit acestuia, nu este deloc imposibil ca MCV să fie finalizat înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România, aşa cum a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

„Nu este deloc imposibil, însă este posibil dacă putem afirma că toate recomandările Comisiei Europene sunt urmate, pentru că nu avem termene limită, avem o ambiţie – 2019, însă acest lucru poate fi realizat numai prin paşi concreţi, prin măsuri concrete, nu este vorba despre un termen limită care să impulsioneze această decizie, ci de respectarea recomandărilor care poate determina dacă încheiem MCV-ul sau nu”, a explicat oficialul european.

În altă ordine de idei, liderul european a precizat, cu privire la discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că social-democraţii mai degrabă ar discuta cu oamenii despre locuri de muncă, sănătate şi învăţământ şi mai puţin despre reforma judiciară.

„Apropo de discuţia mea cu domnul Dragnea, aşa cum veţi putea constata, şi în alte state membre pe care le vizitez eu sunt daltonist politic, ca să zicem aşa. Nu contează afilierea politică, nu contează partidul atunci când vorbim de separarea puterilor în stat, de lupta împotriva corupţiei şi aşa mai departe. Am vorbit foarte pe scurt şi pe teme politice şi i-am spus următoarele – pentru că s-a pus următoarea întrebare ‘De ce se luptă atât de mult social-democraţia?’ – ca de la social-democrat la social-democrat: noi, social-democraţii, mai degrabă am discuta cu oamenii noştri despre locuri de muncă, despre securitate socială, despre sănătate, învăţământ şi reformarea sistemului judiciar, de aceea eu cred că reforma judiciară ar trebui să fie cumva în spatele nostru, pentru că noi ar trebui să respectăm separaţia puterilor în stat şi să vorbim despre altele, despre locuri de muncă şi aşa mai departe. Asta i-am spus-o şi doamnei premier, astăzi. Trebuie să găsim modalităţi de valorificare mai intensă a fondurilor structurale. Gândiţi-vă cum ar fi dacă aţi putea moderniza podurile, canalele, infrastructura. Toate acestea ar conferi un mare avânt economiei româneşti. Asta trebuit făcut. Asta ar trebui să faciliteze Comisia şi eu vreau într-adevăr să colaborez cu Guvernul României şi pe aceste teme”, a spus Timmermans, întrebat ce a discutat cu Dragnea, având în vedere că fac parte din aceeaşi familie politică europeană.

Oficialul european a precizat, în conferinţa de presă, că a ridicat problema DNA în cadrul întâlnirilor cu oficialii români.

„Am avut avut nişte discuţii foarte limpezi. Atunci când am întrebat, mi s-a explicat ce se întâmplă. Am luat aminte şi eu cred că acest dialog face parte dintr-o discuţie deschisă, acesta este MCV. Astăzi, am îndeplinit partea de cooperare şi vreau ca această cooperare să se intensifice, de aceea am ridicat problema DNA”, a spus prim-vicepreşedintele CE.

Pe de altă parte, Frans Timmermans consideră că „poliţia magistraturii” în România trebuie făcută de către magistraţi.

„Aşa cum am spus deja şi interlocutorilor mei din Parlament, premierului şi ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii ar trebui să fie făcută de magistraţi. Dacă este o problemă cu magistraţii, atunci ar trebui ca cineva din magistratură să cerceteze acea problemă. Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Dacă cei din magistratură fac o treabă proastă, atunci ea ar trebui să fie verificată, dar nu ar trebui să fie cei din Guvern sau din exterior care îi verifică, ci alţi oameni din sistem pentru a asigura separaţia puterilor în stat, dar şi sistemul judiciar are o responsabilitate. Există dubii despre modul în care se face această verificare, această poliţie în sânul sistemului. Atunci, trebuie luate măsuri”, a afirmat Timmermans în conferinţa de presă.

El a precizat că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei în cazul Kovesi.

„Am fost informat şi am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestei chestiuni. Nu vreau să fiu eu cel care spune că ceva este greşit, dar în principiu, dacă există acuzaţii împotriva unui magistrat, atunci ar trebui să existe o structură din interiorul sistemului judiciar care să cerceteze acea problemă. Eu nu cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să facă acest lucru sau vreun alt politician, pentru că, până la urmă, puterile în stat trebuie separate aşa cum este peste tot. (…) Noi suntem aici ca să facem nişte ameliorări şi noi asta vom recomanda”, a arătat oficialul european.

Nu în ultimul rând, Timmermans, a declarat că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen.

Modificarea legilor justiţiei din România – principalul subiect al discuţiilor Iohannis-Timmermans

Modificarea legilor justiţiei din România a fost principalul subiect discutat joi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Timmermans a apreciat că societatea românească susţine tot mai mult valorile statului de drept, „ceea ce demonstrează că cetăţenii îşi doresc o Românie modernă, europeană, o justiţie dreaptă şi o societate echilibrată”. De asemenea, el a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, dar „atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României”. Totodată, oficialul european a exprimat apreciere pentru rezultatele foarte bune obţinute de România în ultimii ani în lupta anticorupţie.

„Principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie. Preşedintele României a subliniat că rămâne puternic angajat în respectarea statului de drept, în garantarea independenţei sistemului judiciar şi în sprijinirea luptei împotriva corupţiei. În ceea ce priveşte legile justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că îşi doreşte îmbunătăţirea acestora, întrucât cetăţenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independenţa justiţiei şi să garanteze funcţionarea statului de drept”, a informat un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, preşedintele României a precizat că eficienţa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în domeniul luptei împotriva corupţiei este de necontestat.

Şeful statului a arătat că, în ultimii ani, democraţia s-a consolidat semnificativ în România, iar spiritul civic al societăţii româneşti se manifestă tot mai activ, ceea ce arată o maturizare a acesteia. Preşedintele României a subliniat faptul că sistemul judiciar este independent pe deplin şi funcţionează eficient, în acest context menţionând că va depune toate eforturile, în limita prerogativelor constituţionale, pentru a asigura funcţionarea unui sistem judiciar independent în România şi pentru a consolida statul de drept.

Dragnea, după întâlnirea cu Timmermans: Sper că nu vom mai discuta de lucruri diferite

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene că şi-a exprimat speranţa că nu vor mai discuta despre lucruri diferite şi adevărul să fie „lăsat în altă parte”.

El a precizat că nu a discutat cu oficialul european despre DNA, dar cei doi au vorbit despre ministrul Justiţiei.

„Am spus că e un om pe care îl apreciez foarte mult, cu o bogată expertiză”, a adăugat Dragnea.

Anterior…

Frans TIMMERMANS, prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), responsabil pentru mai buna legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, va efectua o vizită oficială la București, în data de 1 martie 2018.

 Înaltul oficial european se va întâlni cu dl. Klaus Werner IOHANNIS, președintele României, dl. Călin POPESCU-TĂRICEANU, preşedintele Senatului României, dl. Liviu DRAGNEA, președintele Camerei Deputaților din România, și cu dna Vasilica-Viorica DĂNCILĂ, prim-ministrul României.

De asemenea, prim-vicepreședintele Timmermans se va întâlni cu reprezentanți ai sistemului judiciar din România și membri ai comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

De fapt Frans Timmermans a și declarat săpătămâna trecută că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, notează AGERPRES. ”Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef) şi cu ministrul justiţiei şi le voi asculta argumentele”,  preciza prim-vicepreşedintele CE, într-o declaraţie pentru caleaeuropeana.ro acordată după conferinţa de presă comună cu preşedinţia bulgară a Consiliului UE la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale, desfăşurată la Bruxelles.

De cealaltă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor și liderul social-democraților, Liviu Dragnea, considerat a fi neoficial artizanul încercărilor binomului PSD-ALDE de modificare  a legilor justiției își continuă atitudinea sfidătoare la adresa oficialilor europeni. Domnia sa s-a arătat mirată de faptul că ar trebui să dea vreo explicaţie referitoare la revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA la întâlnirea pe care o va avea joi cu  Timmermans, argumentând că Parlamentul nu are de ce să dea explicaţii.

„Să dau eu explicaţii? Dar nu aş putea să fiu arestat pentru orice demers? Da de ce să dau explicaţii?”, a răspuns Dragnea, miercuri, la Parlament, întrebat dacă va da explicaţii, în întâlnirea de joi, cu privire la cererea de revocare a şefei DNA, mai notează AGERPRES.

Potrivit lui Dragnea, oficialii europeni „nu pot aştepta de la Parlament” explicaţii pe astfel de teme.

Rămâne de văzut care va mai fi poziția liderului PSD și după conferința de presă pe care oficialul CE o va susține joi, 1 martie 2018, ora 15.30, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.