“Prima Casă” scade preţurile apartamentelor

După o vară plină de incertitudini care au planat în jurul programului guvernamental “Prima Casă”, în luna septembrie 2013, preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu până la 4% faţă de acelaşi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% faţă de anul trecut, potrivit raportului de monitorizare imobiliară realizat de AnunţuriParticulari.ro.

 

În vara acestui an, mulţi români au fost nevoiţi să amâne decizia de achiziţie a unei locuinţe deoarece situţia era incertă în ceea ce privea continuarea programului guvernamental “Prima Casă”. După ce s-a clarificat faptul că programul va continua, atât proprietarii, cât şi clienţii au fost nevoiţi să se adapteze noilor condiţii. Costurile mai mari pentru creditul de tip “Prima Casă” în lei a determinat persoanele care voiau să cumpere locuinţe, să caute apartamente mai ieftine. În acest timp, proprietarii s-au văzut nevoiţi să mai lase din preţ. Aşadar, în luna septembrie 2013 s-a observat o reducere a preţurilor solicitate de proprietari faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Tot în septembrie, numărul de oferte noi a crescut cu 15,3% faţă de acelaşi interval din 2012.

 

Potrivit calculelor realizate de AnunţuriParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presa scrisă şi pe internet, preţurile medii solicitate de proprietari pentru garsonierele şi apartamentele cu 2 camere au înregistrat cele mai importante ajustări din ultimul an, de circa 4%. Aşadar, dacă în septembrie 2012 proprietarii solicitau un preţ mediu pentru garsoniere de 34.536 de euro, în septembrie 2013 pentru o garsonieră vânzătorii cereau cu 4% mai puţin, adică 33.020 de euro.

 

O reducere de 4% a fost aplicată si pentru locuinţele cu 2 camere în ultimele 12 luni. Aşadar,  preţul mediu al unui apartament cu 2 camere a ajuns, în septembrie 2013, la 53.020 de euro, faţă de 55.154 de euro, valoare înregistrată în septembrie 2012.

 

În ceea ce priveşte preţurile medii solicitate pentru locuinţele cu 3 camere, acestea au fost ajustate cu 2% în ultimul an. Dacă în septembrie 2013 proprietarii solicitau preţuri medii de 73.000 de euro, în septembrie 2012 vânzătorii cereau 74.800 de euro.

Proprietarii care vând locuinţe cu 4 camere au făcut reduceri de 1% în ultimele 12 luni, atingând o valoare de aproape 95.300 de euro.

 

Aproape 2.700 de oferte noi de vânzare de apartamente au intrat în piaţă în luna septembrie 2013, conform datelor furnizate de raportul AnunţuriParticulari.ro. În septembrie 2013, numărul ofertelor noi de vânzare apărute a crescut cu 15,3% faţă aceeaşi perioadă din 2012.

 

Oferta de garsoniere a ajuns la 585 de unităţi, în timp ce numărul de anunţuri cu vânzarea unei locuinţe cu două camere a atins numărul de 1.052. În cazul ofertei de vânzare a locuinţelor cu 3 camere, aceasta a ajuns la 785 de unităţi la sfâşitul lunii septembrie 2013. Pe segmentul apartamentelor cu 4 camere circa 264 de proprietari au făcut publice intenţiile lor de vânzare, în ultima lună.

 

AnunturiParticulari.ro a fost lansat în anul 2001 de compania Agentie.net şi constă în monitorizarea tuturor anunţurilor imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe internet. Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în toată presa scrisă şi pe internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.