Prima nefrectomie robotica din sistemul medical privat din Romania

Astăzi, 12.04.2017, va avea loc la Spitalul Sf. Constantin din Brașov prima intervenție de nefrectomie robotică din sistemul medical privat din România. Intervenția, ce presupune extirparea unui rinichi cu ajutorul robotului daVinci, în cazul unei paciente în vârstă de 50 de ani ce suferă de cancer renal, va fi efectuată de o echipă de urologi sub coordonarea dlui Prof. Dr. Ioan Coman și avându-l ca invitat special pe Prof. Dr. Christophe Iselin, profesor în cadrul Facultății de medicină, Universitatea din Geneva, șeful departamentului de urologie al Spitalului Universitar Geneva, coordonatorul programului de cancer prostatic în cadrul aceluiași spital, o personalitate cu renume mondial în chirurgia robotică a prostatei. Intervenția chirurgicală va începe la ora 9 și va fi de asemenea transmisă live pe ecranul din sala de conferințe a Spitalului Sf. Constantin.

La conferința de presă, ce va avea loc în sala de  conferințe a Spitalului Sf. Constantin, începând cu ora 14:00, vor participa:

–        Prof. Dr. Ioan Coman, medic primar urolog, coordonatorul Centrului de excelență în chirurgia robotică, Spitalul Sf. Constantin

–        Prof. Dr. Christophe Iselin, coordonatorul departamentului de urologie, Spitalul Universitar Geneva

–        Dr. Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie generală, Spitalul Sf. Constantin

Chirurgia asistată de robot, numită și ”chirurgie robotică”, presupune utilizarea unui sistem revoluționar care include un braț dotat cu o cameră de înaltă rezoluție și mai multe brațe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt deosebit de flexibile și sunt conectate la o consolă computerizată, care este acționată de chirurg. Chirurgul, așezat la consola poziționată lângă masa de operație, controlează cu o siguranță sporită brațele robotului, beneficiind de o imagine 3D, mărită, de înaltă rezoluție.

Cu ajutorul chirurgiei robotice este posibilă efectuarea anumitor intervenții chirurgicale delicate și complexe care ar fi deosebit de dificile, riscante sau chiar imposibile prin tehnicile convenționale. Avantajele incontestabile ale utilizării robotului daVinci Si sunt precizia sporită, creșterea gradului de siguranță, dar și riscul scăzut de sângerare și infecție. Pe lângă acestea trei, se mai adaugă și recuperarea rapidă, cicatricile de dimensiuni reduse și gradul ridicat de flexibilitate și confort pentru pacient și chirurg.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.