Primăria Capitalei, în alertă: Bucureștiul – sub amenințarea ploilor și frigului

Bucureștiul se va afla sub o atenționare de Cod Galben de ploi abundente, „foarte probabil” începând cu ora 16,00, până joi dimineață, în jurul orei 9,00, a anunțat Gabriela Băncilă, reprezentantul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), miercuri, la un comandament convocat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Pentru zona municipiului București este în vigoare o atenționare Cod Galben care intră în vigoare în această seară, la ora 18,00. În după-amiaza acestei zile, ANM va actualiza acest al doilea mesaj prezent acum pe site-ul ANM, iar această actualizare va viza și Municipiul București, pentru că foarte probabil acesta va intra sub incidența acestui Cod Galben mai devreme, la ora 16,00. Atenționarea va fi valabilă până mâine dimineață, cel mai probabil până în jurul orei 9,00”, a precizat Băncilă.

Potrivit oficialului ANM, în tot acest timp, în București va ploua abundent.

„Estimăm o cantitate de apă pe tot parcursul intervalului în jurul a 25-35 litri pe metru pătrat, izolat posibil mai ridicat spre 40 în partea de nord a orașului, spre județul Ilfov. De asemenea, vântul se va intensifica, se resimte deja la acest moment în special în cartierele din nordul și nord-estul Capitalei, iar între orele 13,00-14,00 și 19,00-20,00 va fi valabilă o atenționare Cod Galben privind rafalele de vânt ce vor atinge 50-55 și posibil trecător 60 de km/oră”, a explicat Băncilă.

Aceasta a adăugat că începând de joi dimineață, precipitațiile vor mai fi prezente cu caracter temporar în București, dar acestea nu vor mai fi importante din punct de vedere cantitativ.

Băncilă a mai spus că se vor înregistra valori scăzute de temperatură până la sfârșitul acestei săptămâni.

„Dimineața zilei de vineri va veni cu o valoare în apropierea pragului de îngheț, în jur de zero-un grad, pentru ca cea mai rece să fie dimineața zilei de sâmbătă: zero — minus 2 grade temperatură minimă estimată, iar la periferia orașului să se înregistreze o temperatură chiar mai coborâtă”, a arătat reprezentantul ANM.

În context, oficialul Apa Nova, Epsică Chiru, a spus că în teren sunt 12 utilaje de mare tonaj iar dacă este cazul, acestea vor fi suplimentate cu încă 15 echipaje.

„Suntem în permanentă legătură cu ANM și în plus sunt mobilizate echipele pentru deschiderea canalului care face legătura între canalul casetat de sub râul Dâmbovița și râul Dâmbovița propriu-zis, în zona stației de epurare a apei uzate”, a menționat acesta.

Măsuri de intervenție în caz de necesitate au mai prezentat directorul RATB, Adrian Mihail, reprezentanții Luxten și cei de la Administrația Străzilor.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut directorului RATB să fie asigurat cu un număr de autovehicule corespunzător în trafic și să aibă echipe mobilizate pentru evacuarea apei din stații.

ELCEN asigură căldura la nivelul comandat de RADET

Electrocentrale București (ELCEN) asigură căldura la nivelul solicitat de RADET și a cerut producătorului de gaze Romgaz livrări suplimentare de gaze pentru următoarele trei zile, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Marcel Nicolăescu, fostul director general al ELCEN, care va prelua, din luna mai, conducerea Companiei Energetice Municipale.

„ELCEN asigură în acest moment căldura la nivelul comenzii RADET. Este vorba de aceste trei zile (miercuri, joi și vineri — n. r.). Nivelul nu este similar celui din timpul iernii, ci este mult mai mic. Folosim cazane de apă fierbinte pentru suplimentare”, a precizat Nicolăescu.

Potrivit acestuia, ELCEN a comandat gaz suplimentar de la Romgaz, iar producătorul de gaze a răspuns acestei solicitări.

În ceea ce privește costurile suplimentare ale ELCEN în aceste trei zile, Nicolescu a precizat că acestea sunt nesemnificative.

Totodată, Marcel Nicolăescu a mai spus că a părăsit funcția de director general al ELCEN în urmă cu trei zile, pentru a prelua, din luna mai, conducerea noii Companii Energetice Municipale care se va înființa la nivelul Primăriei Generale a Capitalei.

„Compania Energetică Municipală va coordona procesul de fuziune a ELCEN și RADET. Până la iarnă, cele două entități vor fuziona sub Consiliul General, iar bucureștenii nu vor mai avea niciun fel de probleme în alimentarea cu apă caldă și căldură”, a adăugat Nicolescu.

RADET a solicitat ELCEN repornirea sistemului de alimentare cu agent termic pentru încălzire către consumatorii urbani din București, începând de marți, ora 22,00.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, „măsura a fost dispusă pentru a asigura confortul cetățenilor și condițiile optime de temperatură în locuințe, în următoarea perioadă, în care se anunță scăderea temperaturilor până la zero grade Celsius”.

Sursa citată menționează că repornirea sistemului poate fi dispusă în conformitate cu articolul 117 din Regulamentul pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, care precizează că „începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 18,00 — 6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici”.

Totodată, RADET, prin Primăria Municipiului București, va solicita Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene modificarea legislației privitoare la furnizarea și oprirea energiei termice, astfel încât confortul locuitorilor Capitalei să fie asigurat în mod continuu pe întreaga perioadă a anului, se mai arată în comunicat.

„Este necesară adaptarea legislației actuale la noile condiții meteorologice din ultimii ani, cu variații mari de temperatură între zi și noapte sau schimbări bruște de temperatură de la o zi la alta, în perioadele de pornire și oprire a sistemului”, subliniază sursa citată.

RADET precizează că lipsa încălzirii la unele blocuri sau scări de bloc, după repornirea sistemului de încălzire, poate fi cauzată de faptul că sunt asociații de proprietari care nu doresc deschiderea vanelor aflate în subsolul imobilelor. Reprezentanții legali ai respectivelor asociații trebuie să anunțe în scris acest lucru, urmând ca pe site-ul Regiei să fie afișată și actualizată lista tuturor asociațiilor care rămân închise.

„Pentru cei care doresc reluarea furnizării căldurii, le recomandăm deschiderea vanelor montate pe circuitul de încălzire din subsolul blocurilor, precum și a robineților montați pe calorifere pentru a se realiza o încărcare și o aerisire corectă a instalației de încălzire. Punctual, pot apărea deficiențe în furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură, care însă vor fi soluționate cu celeritate”, se precizează în comunicat.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.