Primăria Capitalei își reafirmă angajamentul de a sprijini și încuraja mersul cu bicicleta

Conducerea Primăriei Capitalei și-a reafirmat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, angajamentul de a sprijini și încuraja mersul cu bicicleta în București, atât în scop recreativ, cât și ca modalitate alternativă de transport, arătând că în bugetul acestui an a alocat suma de 2 milioane de euro pentru pistele speciale.

„Bugetul pe anul acesta al Primăriei Generale a Capitalei are ca prioritate rezolvarea marilor probleme de infrastructură ale Capitalei. Aș vrea să subliniez faptul că ne preocupă lipsa parcărilor din București, avem alocată în acest sens o primă sumă de 11 milioane de euro, mă refer atât la parcările de la intrarea în București, cât și la cele din centru, multe fiind incluse în PIDU. De asemenea, acordăm o atenție deosebită promovării mijloacelor alternative de deplasare în București. Cred că Bucureștiul poate să fie un oraș al bicicletelor, ca marile capitale europene, motiv pentru care am alocat în bugetul pe anul acesta suma de 2 milioane de euro pentru pistele de biciclete, alți 10 milioane de euro au fost alocați de Ministerul Mediului în 2014”, a declarat primarul general Gabriela Firea, citată în comunicat.

Municipalitatea precizează că nu a autorizat protestul bicicliștilor programat sâmbătă în București deoarece organizatorii nu au solicitat aprobarea, limitându-se la înștiințarea Comisiei de Analiză și Avizare a Cererilor pentru Desfășurarea Adunărilor Publice din cadrul PMB.

„Motivul invocat de organizatori pentru acest demers a fost acela că au depus în anul 2013 o solicitare pe care o consideră valabilă până în anul 2020. Primăria Municipiului București a transmis organizatorilor un răspuns în data de 21 aprilie, prin care s-a explicat necesitatea discutării în vederea autorizării evenimentului în fiecare an, cererea depusă în anul 2013 fiind valabilă doar în acel an. În cazul manifestărilor de amploare, cu trasee care străbat marile artere de circulație (ex. Calea Victorie), este necesară analiza și discutarea cât mai aproape de data desfășurării evenimentului, pentru a se evita suprapunerea cu eventualele lucrări edilitar-gospodărești care ar putea să se desfășoare în zonele respective. (…) În ce privește motivele acestui protest, Primăria Municipiului București își reafirmă angajamentul de a sprijini și încuraja mersul cu bicicleta în Capitală, nu doar în scop recreativ, ci ca un mod alternativ de transport”, se arată în comunicatul citat.

Referitor la implicarea societății civile în elaborarea planului de mobilitate urbană, Primăria Capitalei susține că încă din anul 2012 au existat discuții la nivelul Primăriei Municipiului București la care au participat activ mai multe asociații și grupuri civice, inclusiv OPTAR, iar în urma acestora s-a constituit un grup de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate.

„Atât Primăria Capitalei, cât și CJ Ilfov au publicat Planul de Mobilitate pe site-urile proprii (www.pmb.ro și www.cjilfov.ro) și au organizat în perioada elaborării acestuia (în 2015), dar și ulterior (primul trimestru al anului 2016) trei dezbateri publice cu participarea instituțiilor interesate și a cetățenilor. La toate aceste întâlniri a participat atât OPTAR, cât și alte ONG-uri care s-au arătat interesate de PMUD. (…) Reprezentanții ONG-urilor care au participat la dezbaterea publică organizată de municipalitate în cursul anului trecut au declarat că susțin proiectul, mai ales că presupune dezvoltarea infrastructurii pentru pistele de biciclete, dar și modernizarea transportului public, și au insistat ca PMUD să acorde prioritate proiectelor ce presupun facilitarea mobilității pentru persoanele cu dizabilități”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Serviciul pentru Relația cu Mass-Media din cadrul Primăriei Capitalei.

CITEȘTE ȘI:

Gabriela Firea: Am primit peste 230 de propuneri de logo pentru Capitală; câștigătorul, anunțat pe 3 mai

Sursa: AGERPRES

Foto: Biciclistul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.