Primăria din Long Beach, anchetată din motiv de concesiune pentru o conductă de petrol

Există peste tot concesiuni controversate, semnate de lideri politici care pleacă liniștiți din funcții. Cu aproximativ un an înainte ca o conductă subacvatică să scurgă mii de metri cubi de țiței, otrăvind plajele din sudul Californiei și ucigând pești și animale sălbatice, orașul Long Beach a semnat un contract de închiriere cu Amplify Energy, cu sediul în Houston, care ar putea prelungi durata de viață a conductei până în 2040, scrie „Los Angeles Times”.

Conform înregistrărilor guvernamentale, o subsidiară a Amplify, compania petrolieră responsabilă de scurgere, plătește Portului Long Beach 84.449,83 de dolari pe an pentru 37.430 de metri pătrați de proprietate, arată un contract de închiriere semnat la 17 iunie 2020. Contractul de închiriere a fost aprobat de cei cinci comisari ai Portului, care au autoritate decizională deplină în chestiuni portuare și sunt numiți de primarul și consiliul orașului.

Din 1979, forajele petroliere offshore au închiriat o zonă cunoscută acum sub numele de Beta Pump Station din orașul Long Beach. Stația de pompare este situată în bazinul de sud-est al portului Long Beach, unde există și puțuri de petrol active. Conducta de 17,5 mile care s-a rupt recent transportă petrol către stație de pe trei platforme offshore care au intrat în funcțiune la începutul anilor 1980.

Lanțul subsidiarelor

Terenul din portul Long Beach a fost închiriat pentru prima dată de oraș către Shell Oil Company și este în prezent închiriat către Amplify Energy prin subsidiara companiei petroliere San Pedro Bay Pipeline. Platformele sunt operate de o altă subsidiară, Beta Offshore.

La o conferință de presă CEO-ul Amplify Energy, Martyn Willsher, a declarat că firma nu a observat scurgerea mai mute zile, deși înregistrările de stat au arătat că Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere a raportat prezența petrolului către Centrul Național de Răspuns și că alte rapoarte au venit anterior.

Divizia criminală a Gărzii de Coastă din SUA investighează dacă compania într-adevăr nu a observat o scădere a presiunii care ar fi alertat-o imediat despre o scurgere, scrie „Los Angeles Times”.

Faptul că respectiva conductă va împlini 60 de ani până la sfârșitul contractului de închiriere, în 2040, este îngrijorător, consideră Miyoko Sakashita, director la Centrul pentru Diversitate Biologică. De asemenea, poate intra în conflict cu obiectivele climatice de stat, naționale și internaționale, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prin arderea combustibililor fosili.

„Cred că există un argument bun aici că a existat un astfel de dezastru de mediu, împreună cu actuala urgență climatică, că există motive de siguranță publică și încredere publică pentru a nu continua să producă petrol de pe aceste platforme”, a spus Sakashita, pentru „Capital & Main”.

Mario Cordero, directorul executiv al portului din Long Beach, care a semnat contractul de închiriere a stației de pompare,s-a ferit de presă, pe motiv că orașul trebuie să aștepte rezultatele anchetei în curs înainte de a face orice modificări la contractul de închiriere…

Pe de altă parte, de la începutul mandatului, actuala administrație a eliberat 138 de astfel de permise, mai ales pentru puțuri mai vechi, atrage atenția Kyle Ferrar, coordonatorul Programului de Vest pentru Alianța FracTracker. „Acesta este un semnal roșu pentru riscurile viitoarelor scurgeri de petrol în California”, consideră Ferrar.

Activele de petrol și gaze ale Amplify Energy au generat venituri tot ale de 200,9 milioane de dolari în 2020. Compania are o prezență puternică de lobby în Washington, dezvăluirile federale arătând că Amplify Energy a plătit 610.000 de dolari către Capitol Hill Consulting Group pentru activități de lobby din 2019 până în al treilea trimestru al anului 2020, notează capitalandmain.com.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.