Primarul general al Capitalei, despre proiectele cu ocazia Centenarului de la Marea Unire

Primarul General, Gabriela Firea: In anul Centenarului vom inaugura un parc de 1,2 ha, vom dezveli noi monumente de for public, iar institutiile de cultura vor organiza o serie de evenimente culturale destinate tuturor categoriilor de varsta. Lista este in continuare deschisa.

Primarul General, Gabriela Firea, a participat, alaturi de Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Lucian Romascanu si de academicianul Razvan Teodorescu la evenimentul de prezentare a proiectelor culturale ce vor reprezenta Romania in anul 2018, cand se sarbatoreste Centenarul Marii Uniri de la 1918 si al Razboiului pentru Intregirea Neamului.

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: „Ne dorim foarte mult ca Romania sa poarte straie de sarbatoare in anul centenar, iar Capitala nu poate face exceptie. De aceea, impreuna cu membrii comisiei centenarului, condusa de domnul academician Razvan Theodorescu, cu domnul ministru al Culturii Lucian Romascanu, cat si cu ceilalti reprezentanti ai institutiilor de cultura din Capitala ne-am implicat astfel incat acest eveniment esential din istoria romanilor sa fie celebrat la nivel european.

Este sarbatoarea noastra, a tuturor romanilor si  ne dorim ca la evenimentele din Capitala care se vor derula pe toata perioada anului centenar sa participe atat bucurestenii de toate varstele, cat si turistii romani si straini”.

Un nou parc in Bucuresti in anul centenarului

Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca printre proiectele elaborate de Municipalitate cu ocazia Centenarului, se numara si inagurarea unui parc, dezvelirea unor monumente de for public, expozitii si  spectacole ..

Edilul Sef, Gabriela Firea: „Ne dorim ca anul viitor sa inauguram un parc, deoarece avem nevoie de cat mai mult spatiu verde si cred ca acest centenar trebuie celebrat in toate domeniile. Parcul Centenar va fi intr-o zona centrala, in zona pietei Eroilor, si va avea in jur de 1,2 hectare.

In decursul intregului an vor fi realizate, de asemenea, patru monumente de for public, care sunt deja in lucru, zeci de expozitii tematice, lansari de filme documentare, piese de teatru, emisiuni filatelice, albume si carti despre Marea Unire si despre personalitatile care au marcat acest eveniment, spectacole de folclor si multe alte evenimente.”

Gabriela Firea a mai adaugat:” as dori sa subliniez ca suntem deschisi pentru a primi si alte idei, alte proiecte, lista fiind inca deschisa. Va fi un an al tuturor romanilor, iar astazi au fost prezentate o parte din strategiile Municipalitatii, legate de acest eveniment. Inclusiv iluminatul festiv de anul acesta va include mici elemente din portul popular romanesc adaptat inclusiv Zilei Nationale a Romaniei de 1 Decembrie”.

Cele patru monumente care vor fi dezvelite in Capitala anul viitor  sunt dedicate lui Ion C. Bratianu, om politic liberal din generatia ce a pregatit Marea Unire, a carui statuie va fi amplasata in rondul Pietei Universitatii; Regelui Ferdinand I, a carui statuie ecvestra va fi amplasata in Piata Victoriei; generalului Henri Mathias Berthelot, seful Misiunii militare franceze care a pregatit Armata Romana pentru intrarea in Primul Razboi Mondial – amplasat in zona strazii ce ii poarta numele si Reginei Maria a Romaniei – in zona Arcului de Triumf.

Totodata, vor fi incheiate parteneriate cu primarii din tara, cu orase „simbol” din punct de vedere istoric, pentru a realiza impreuna evenimente, vizite la muzee, teatre, spectacole si la toate celelalte proiecte pe care Primaria Capitalei le-a propus.

La randul sau, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a declarat: „La nivelul Ministerului Culturii avem un parteneriat extraordinar de bun cu Primaria Capitalei care, cu bucurie spun, actioneaza prompt pentru implementarea ideilor si proiectelor comune. Pana in prezent, Ministerul Culturii a adunat 2.233 de proiecte la nivelul intregii tari. Anul 2018 reprezinta o ocazie istorica sa fim cu totii impreuna, iar conceptul Centenarului poate fi rezumat astfel: sa ne reunim ca popor, sa iesim altfel in lume si sa fim unii langa altii, ca romani”.

Academicianul Răzvan Theodorescu a subliniat importanta ‘cruciala’ a Centenarului: „Cu ocazia si prin intermediul manifestarilor dedicate Centenarului Marii Uniri, romanii de astazi trebuie sa le aduca un omagiu inaintasilor care au realizat Marea Unire si sa isi recapete acel ‘nationalism sanatos’, ai cărui exponenti au fost, printre altii, Titu Maiorescu si Mihai Eminescu.

La eveniment au mai participat  directori de teatre din Capitala si reprezentanti ai mediului de afaceri.

LISTA PROIECTE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.