Primăvara din toamnă (Spring from autumn) by Remus CERNAT (94)

Exclusivitate

Am intrat o dată pe pagina fb a Michellei Pfeiffer, scria că e pagina oficială, like-uri, inimioare, glume (unele curajoase…) până când îmi scrie Michelle pe messenger, ce faci, de unde ești, ce să fac, bine, respir greu, dar sunt ok, de ce, ești bolnav? nu , Slavă Domnului, doar  emoționat, vorbesc cu Michelle Pfeiffer, tu ești sau vreun admin? Eu sunt, păi hai să facem un film împreună, păi hai, arată-mi ce știi, trimit eu acolo niște linkuri și continui – am un scenariu pentru tine, ceva ce nu ai mai făcut până acum! Ea – uimește-mă! Lasă-mă o oră să traduc în engleză, ok, ok … Și dă-i și luptă neicușorule, dă-i și concepe un personaj greu, nemaiîntâlnit, nemaiauzit pentru Michelle … care a făcut cam tot ce se putea face pe ecran…m-am găsit eu să fac pe deșteptul, m-a mâncat în …condei…și a ieșit asta:

Era odată ca niciodată o artistă frumoasă, cânta, dansa, picta și era foarte apreciată la teatru din localitatea aia mică și neînsemnată din…() … era frumoasa orașului, vedeta cea mai urmărită, iubită, dorită. Bineînțeles că toți masculii voiau să se însoare cu ea, bineînțeles că iubea doi bărbați în același timp (unul tânăr, frumos, prost, extrem de bogat și unul nu chiar așa tânăr, nu chiar așa frumos, extrem de talentat,sărac). Amândoi virili! Bineînțeles că s-a măritat cu cel tânăr și bogat! Bineînțeles că bogatul a înșelat-o în primul an …. și în al doilea…și în al treilea… după care a murit! Un accident banal de mașină…care avea plăcuțele de frână consumate… ultimul tip de mercedes, din acel an… Doamne, cât a mai suferit sărmana artistă!

Cealaltă mare iubire, cel mai în vârstă, pe fond nervos, s-a căsătorit cu cea mai bună prietenă a ei și au fugit în Alaska. Ea a rămas singură, bogată și tristă, s-a retras din activitatea artistică, a devenit mizantropă, posacă, a îmbătrânit, s-a urâțit și deseori făcea crize de nervi în locuri publice (markets, restaurants, parking places). Deseori era jefuită în mijlocul zilei (o dată  i-au furat poșeta, altă dată pungile cu mâncare că nici o menajeră nu o suporta mai mult de o zi!, altă dată curcanul de thanksgiving și iaurtul pentru care s-a luptat cu hoțul și și-a luat iaurtul înapoi! Cu iaurtul ăla a sărbatorit thanksgiving-ul, și i-a ajuns o săptămână, că era și foarte leneșă, în plus îi era rușine să mai iasă pe stradă și să se tot certe cu toată lumea! Prefera să stea în casa ei mare, să vorbească singură, sau cu câinele ei mic și pricăjit, un chuwawa isteric ca și ea, a și mușcat-o de două ori dar pe câine nu se supăra niciodată, era singurul care o suporta sau vorbea cu pereții, sau cu tablourile, cu statuetele, cu ceainicul, aragazul, mașina de spălat, robinetele de la baie, cu apa, vorbea cu tot ce îi ieșea în cale! Trecea de la stări romantice, declama poezii de dragoste, făcea complimente obiectelor, apoi devenea dramatică, certa castroanele murdare din chiuveta de bucătărie, certa mătura și aspiratorul că de ce nu fac curățenie singure, trebuie tot timpul să le împingă cineva de la spate, apoi devenea tragică atunci când spărgea vreun borcan cu dulceață, sau observa că în fiecare zi de 1 a lunii nu i-a venit ciclul (deși avea 65+), și înjura toți giggolo pe care i-a angajat și jura că niciodată niciodată nu o să mai apeleze la asemenea gunoaie de oameni, ticăloși, nemernici! Și în fiecare an de Anul Nou angaja câte unul. O dată un gigolo de la o agenție de escorte de lux, taxido, flori, șampanie, parfum scump, cântă Strangers in the night, se îmbată, o violează, îi pune perna pe față ca să n-o vadă cât e de urâtă și bătrână, aproape că era să o sufoce, își dă drumul pe fotografia marii ei iubiri, dupa care se pișă într-o pălărie de epocă/ Ea scoate revolverul și trage, nu-l nimerește, el fuge! Altă dată ea se îmbracă într-o rochie cu corset și își pune pe față o mască venețiană ca să-și ascundă vârsta, totul merge învăluit în mister, super smooth, super romantic, fac dragoste, spre final ea își aruncă în extaz masca, el o vede și vomită instantaneu… ea caută pistolul, el se îmbracă în grabă, ea trage, nu-l nimereste, el fuge. Altă dată o cunoștință de la vechiul ei teatru îi recomandă un june prim, o tânără speranță, foarte talentat și promițător, vine ăla, îmbrăcat în Hamlet, recită sonetul 118, apoi 141 apoi, ca o târfă proastă și neexperimentată cere să vadă actele casei, și un extras de cont, că așa i-a spus directorul teatrului că doamna căută un moștenitor… ea cauta pistolul, trage, nu-l nimerește, el fuge.

Concomitent cu această poveste se interpune/împletește povestea celor 3 prieteni români care pleacă de tineri peste hotare să-și înfătuiasacă visul american! Trec printr-o grămadă de încercări, iar acum la maturitate, maturitate spre bătrânețe (50 -60+) toți sfârșesc ca 99,9997 % dintre aspiranții la glorie – în cutii de carton pe marginea străzii (adică 3 dintr-un milion reușesc foarte bine și pe aceia îi vedem la TV, de restul nu mai știe nimeni nimic!..se subînțelege! Cei 3 prieteni unu visa să ajungă medic de talie mondială, licențiat, avea niște studii publicate despre boli cardiovasculare , al doilea visa să ajungă antrenor de lupte, snooker, ping pong sau fotbal, făcuse facultatea de sport, al treilea visa să devină profesor de dans, mare entertainer de evenimente televizate.

 …și în loc să aibă măcar un mic cabinet medical, o mica sălică de sport sau un mic club de dans ei, sărmanii, făceau orice muncă ca să supraviețuiască. Doctorul ziua băga mâinile în mănuși de cauciuc în vaginul iepelor, vacilor ca să le ajute să nască, sau în curul taurilor dacă erau constipați și seara făcea câte un masaj cu finalizare bătrânelor văduve cu pensie mare…Sportivul, oricât s-a străduit să intre în lumea sportului profesionist, n-a reușit, nu avea nici naționalitatea, nici religia, nici sponsorizarea potrivită.Așa că trebuia să se mulțumească cu joburi mărunte, paznic la Mall, pizza deliver, recuperator de taxe auto, uneori mai transporta pachete nedeschise pentru niște băieți în costume negre și uneori mai făcea masaje cu finalizare unor văduve cu pensie mare. Dansatorul, copleșit de numărul gay-lor din comunitățile de dans, se mulțumea cu joburi în construcții, zidărie, montaj uși, porți,geamuri, curăța piscine, tundea iarba și uneori făcea masaje cu finalizare unor dansatoare bătrâne și bogate. Am menționat că toți 3 erau frumoși? Se subînțelege, erau români ortodocși, ăștia toți sunt frumoși, apoi chiria scumpă, bugetul redus, trebuia să mai facă câte un compromis pe ici pe colo, după care se duceau la Biserică și se spovedeau! Și o luau de la capăt! Cei 3 trăiau în orașe diferite, se sunau de sărbători, adică destul de rar, ca să ia fiecare pulsul, să afle fiecare cum le merge, căci aveau un legământ de când erau tineri, când cineva se ridică îi trage și pe ceilalți doi după el!

Artista noastră buclucașă trăia în același oraș cu dansatorul, chiar s-au întâlnit de vreo două ori pe la market o dată i-a dus câinele la veterinar că se înecase cu un  lolypop, altă dată i-a schimbat geamurile sparte de niște copii obraznici care o strigau pe stradă Miriam the nut, you are always hot, take it in the but! WHAT? Altă dată când ea era jefuită în fața magazinului de băuturi  el fuge după hoț, îl prinde și îi returnează pungile de cumpărături …și uite-așa ușor, ușor se împrietenesc… își sparge singură geamurile apoi îl cheamă pe dansator să repare… prin preajma lui se simțea foarte calmă, degajată și mai ales veselă, o făcea să râdă, nu voia nimic de la ea, nu era libidinos, dar totuși era foarte atent la nevoile ei, îi făcea galant complimente și pleca de fiecare dată exact când ea se înfierbânta mai tare, exact când ea îl voia mai mult… Asta o enerva foarte tare, se enerva numai când rămânea singură în casă, plângea, apoi râdea de fericire că are la cine să se gândească, apoi își făcea planuri cum să-l reîntâlnească din întâmplare…

Aici planul asta e în lucru încă nu l-am scris, oricum e plin de umor, neprevăzut și erotism, e partea în care ea devine din nou frumoasă, exuberantă, adolescentină! Iubirea o întinerește într-un fel incredibil…

Spre final aflăm că doctorul s-a însurat cu o văduvă cowgirl din Texas care avea 10 ferme de vaci și a făcut o catedrală Ortodoxă în Dallas, apoi la TV a apărut știrea că mafia din Detroit s-a predat poliției, după care au donat toți banii unei fundații de ajutorare a săracilor pe numele Sportivului, tot Sportivul a topit într-o noapte statuia lui Baphomet din Detroit  și a pus fundația pentru cea mai mare Catedrală Ortodoxă din USA. Dansatorul a făcut cu artista o casă de ajutor pentru copii abandonați și mame singure, dar nu s-au  căsătorit… el a observat că ea mai avea sentimente pentru prima ei mare iubire, așa că i-a propus : ”Scumpa mea,  am auzit că iubitul tău din Alaska e liber, soția lui a murit, ea râzând s-a arătat total dezinteresată dar târziu în noapte, când credea că toată lumea doarme l-a sunat … dansatorul a auzit și dimineață ea s-a trezit singură. El luase avionul spre România, îi lasă un bilet “nu stau în stand by pentru nimeni, ori ești fericită cu mine, ori nu, Good Bye,  but I take you with me …in my soul”

Message on cellphone from him to her once a year I’ll come to you at Christmas just to remind you what you missed

I know, it sounds like a comedy, but it’s not! It’s a melodrama with comic overtones and a happy ending.

If you don t understand my humour probably I’m not good enough for you, sweetie! …i-am scris eu starului american.

Și ea îmi scrie – foarte interesant, ești într-adevăr bun, dar trebuie să vii aici în Hollywood să vorbim mai pe larg, nu-ți face griji îți plătesc eu avionul și acomodarea, dar știi eu n-am viză de US, mă ocup eu și de viză, și de invitație și de hotel, tu trebuie să vii cu scenariu și cu talentul de regizor după tine, aa, era să uit mai trebuie să plătești echipei mele manageriale 200 de euro taxele de viză… ooooh, ce dezamăgire, ori nu mai sunt nici starurile ce-au fost odată, ori îmi scria Jamal din Nigeria care a mai vrut să-mi dea acum câțiva ani vreo 25 de mil $ dintr-o moștenire dar îi mai trebuia 1000 de $ să plătească avocatul…

PS 1: În popart-ul de azi aveți în fața dumneavoastră destinul a 99,999% dintre artiștii care caută gloria cu orice preț peste ocean!…

PS 2: … sau destinul a 3 dintr-un milion al artiștilor cu Dumnezeu și cu tolba plină de fapte bune pentru care Îngerul Păzitor  sau alte Puteri Cerești sau Sfinții Părinți le transformă visul în realitate!

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus CERNAT – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art).

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există!

Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism?

Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

 

    
 
 

Comments

comments

2 comentarii la „Primăvara din toamnă (Spring from autumn) by Remus CERNAT (94)

  • 4 august 2023 la 10:53
    Legătură permanentă

    Exclusivitatea aceasta este ca un dar de la ceruri. E vorba de o poveste uimitoare, de credinta, indrazneala si curaj, pe care da numai cineva disperat sa o poata trai! E o lectie pentru toti cei care aduna “echipamentul” si “instrumentele” necesare pentru a INDRUMA si CONTROLA destinul lor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.