Primul monument dedicat femeilor, în Manhattan

Proiectul primului monument dedicat femeilor construit în celebrul Central Park, din Manhattan, pentru a omagia realizările a trei personalităţi feminine newyorkeze, a fost aprobat de o comisie municipală, relatează EFE.

Monumentul va fi dedicat aboliţionistei Susan B. Anthony, sufragetei Elizabeth Cady Stanton şi lui Sojourner Truth, o afro-americană care, împreună cu fiica ei, a reuşit să scape de sclavie şi a denunţat în instanţă vânzarea ilegală a fiului său de 5 ani. Truth a devenit prima femeie de culoare din istorie care a dat în judecată un bărbat alb.

Fondurile pentru acest monument provin de la Monumental Women, o organizaţie alcătuită din istorici, lideri comunitari şi activişti, care a strâns suma de 1,5 milioane de dolari din fonduri private pentru realizarea acestui monument.

Monumentul care omagiază memoria acestor trei femei va fi realizat după un proiect al sculptoriţei Meredith Bergmann şi va fi inaugurat în august 2020, pentru a marca o sută de ani de la acordare dreptului la vot pentru femeile din SUA.

Va fi pentru prima oară în 166 de ani de istorie a Central Park când, în acest loc emblematic al Manhattanului, unde se află 23 de statui, printre care cele reprezentând-o pe Mama Gâscă sau pe Alice din Ţara Minunilor, va fi inaugurat un monument dedicat femeilor.

Printre statuile dedicate bărbaţilor se remarcă cele reprezentându-i pe Simon Bolivar, Alexander Hamilton sau Cristofor Columb.

Asociaţia Monumental Women speră să strângă fonduri suplimentare dedicate unor alte proiecte de recunoaştere a contribuţiei femeilor în cadrul campaniei sale educative.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.