Principiile relaţiilor viitoare dintre UE şi Marea Britanie, prezentate miercuri

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să prezinte miercuri proiectul de document cu liniile directoare ale UE privind relaţiile viitoare cu Marea Britanie, a anunţat marţi biroul său, potrivit dpa.

Documentul, care va avea nevoie de aprobarea celor 27 de state membre rămase în UE, va sta la baza negocierilor privind relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi blocul comunitar după Brexit.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană peste un an, însă ambele părţi lucrează la implementarea unei perioade de tranziţie în vederea pregătirii pentru impactul total al Brexit-ului.

Tusk va prezenta propunerile de linii directoare în timpul unei vizite în Luxemburg, unde are programate discuţii cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Oficialii UE au afirmat în mod repetat că propunerile de linii directoare pentru negocieri se vor baza pe liniile roşii stabilite de Marea Britanie, inclusiv angajamentul de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală din UE.

Blocul comunitar a insistat de asemenea că Marea Britanie nu trebuie să adopte o strategie ‘de a alege doar ce îi place’ dintre standardele UE şi zonele de cooperare.

Vineri, premierul britanic Theresa May şi-a anunţat cea mai detaliată viziune de până acum cu privire la relaţiile viitoare cu UE, făcând apel la un acord comercial ‘la comandă’, care „să acopere mai multe sectoare” şi care să presupună „o cooperare mai complexă decât orice acord de liber schimb din lume”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.