Privesc inapoi cu mânie – Orania TIMUC

Asadar, tara mea, mi-a creat toate conditiile ca sa emigrez. Dupa 15 ani de exercitiu cica “democratic”, Revolutia ajunsese subiect de ironie. Presedintele Iliescu parea un Ceausescu reinviat : devenise singura optiune in alegeri, eternul ales. Primii-ministri continuau sa caute fara folos luminita de la capatului tunelului, iar politicienii inventasera turismul politic,pe care-l practicau dupa cum se schimbau interesele personale. Poporul ajunsese obosit de atâtea alegeri si alesi, de pus mereu stampila in favoarea unora sau altora, ca in final sa ramâna iarasi al nimanui, ca politica asa se face : uita mâine, ce-a promis azi. România se umpluse brusc de parinti care se numeau “disponibilizati” si de o generatie a tinerilor-maturi care nu sperau sa aiba vreodata “onoarea” de a ajunge someri, pentru ca nimeni nu le dadea de lucru.
Toate in tara mea erau pe dos. Pentru toate acestea acuz toti presedintii României,care s-au rotit la sefia Statului, ca intr-o cursa de stafeta in care alergau mereu impotriva poporului. Acuz guvernele confuze care au reusit o mare minune : sa omoare speranta, aceea care cica moare ultima. Acuz autoritatile locale al caror instinct propriu de conservare s-a dezvoltat deasupra interesului public innabusind astfel scopul pentru care i-a ales poporul. Toti au jurat ca vor lupta pentru propasirea spirituala si materiala a poporului român, ca vor apara democratia,drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, Constitutia…Toate n-au ramas decât niste fraze goale pe care nu le mai asculta nimeni.
Asadar, traind in acel regim democratic in care toate regulile jocului faceau ca poporul sa piarda mereu, am decis sa plec din tara. Nimeni nu m-a avertizat ca s-ar putea sa nu-mi mai vad niciodata mama,fiicele,prietenii. Ultima imagine pe care am luat-o cu mine a fost cea a mamei. N-am stiut ca n-am s-o mai imbratisez vreodata in viata.
Drumul catre Vest a avut peripetii fara de care povestea ar fi nesarata. Vamesii români au pretins camata si tot autocarul a contribuit. Mai putin eu, care nici nu stiam cum arata Euro. Vamesii unguri ne-au indicat asa, cu politete, o parcare parca special amenajata si ne-au invitat sa deschidem toate bagajele. S-au confiscat sarmale si cârnati, sunca si bautura. Românii calatoreau umpluti de amintiri de-acasa. Austriecii ne-au verificat pe indelete pasapoartele, cu o fina detasare. Italienii ne-au oprit in toiul noptii si-au ordonat sa parasim autocarul in care s-au suit câtiva dintre ei insotiti de câini. Cautau droguri. Spaniolii ne-au refuzat intrarea in tara si-atunci, soferii români, obisnuiti cu fitele Europei, au facut jumatate cale-ntoarsa ocolind prin Andora,prin munti cautând o alta vama de intrare in Spania. Abia in Spania si numai acolo am rasuflat usurati : eram in Vest ! Doar ca Vestul avea sa fie leopardul pe care nu-l putusem vedea din cauza gardului mult prea inalt si foarte bine vopsit ! In afara tarii poti evolua in directia pe care tu o doresti…doar daca esti vreun geniu. Daca esti orice altceva…medic, inginer, chimist, profesor universitar…primul sunet pe care-l vei auzi, va fi acela al usii trecutului inchizându-se hotarât in spatele tau. Nimic si tot din ce-ai fost conteaza. Iti vei aduce aminte de toate lucrurile pe care ai ignorat sa le inveti a face, de insistenta parintilor si a profesorilor.Pentru ca toate acele munci pe care localnicii refuza sa le faca, iti vor reveni tie. Am muncit ca spalatoreasa de vase, femeie de servici, camerista, secretara, vânzatoare sau receptionera.Dar am spalat si wc-uri de uz public. Am invatat limba localnicilor si mi-am folosit inteligenta adusa bagaj de-acasa si-am reusit sa urc pe scara profesionala ceva mai sus. Mi-am vândut forta de munca si-am uitat cine am fost pentru ca regulile au cerut-o. Dar mereu am trait cu speranta ca m-as putea intoarce acasa, loc catre care nu incetez sa privesc cu mânie !

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.