Producătorii de energie termică cer prețuri mai mari pentru gigacalorie
Căldura ne va costa mai mult în acestă iarnă. Gazele naturale s-au scumpit deja peste vară pentru consumatorii finali, iar în ultimele trei luni preţul a crescut semnificativ şi la firmele care fac extracţie. În aceste condiţii şi producătorii de energie termică vor scumpi gigacaloria. Dacă întreţinerea va costa mai mult la iarnă, depinde însă de subvenţiile acordate de primării. Iar zile geroase se anunţă încă din luna noiembrie.
Gazele naturale extrase în România s-au scumpit cu peste 30% din luna august. Prețul a depășit cu mult pragul de 100 lei pe megawatt-oră. Scumpirile apar după ce furnizorii au fost obligați prin lege să facă stocuri pentru iarna care vine. Problema este că nu sunt suficiente depozite.
CET-urile, care folosesc gaze pentru producția de căldură și apă caldă, sunt primele afectate. În București de exemplu, ELCEN a cerut deja scumpirea gigacaloriei.
Reprezentanții Primăriei Capitalei dau asigurări că populația nu va plăti facturi mai mari pentru energia termică. Probleme foarte mari vor fi pentru locuitorii oraşelor unde nu pot fi suplimentate subvenţiile pentru căldură. Iar nopțile vor fi geroase încă din această lună.
Şi prețul gazului plătit de consumatorii finali, aprobat de autorităţi, ar putea crește din nou. Din aprilie.
Prețul gazului, plătit de consumatorii casnici, a crescut în acest an de trei ori, iar fiecare majorare a fost între 4% și 6%. Aşa că facturile sunt deja mai mari decât iarna trecută.
Sursa: Amos NEWS