Producţia de vin va depăşi 4 milioane de hectolitri în 2013, în creştere cu 20%

Productia de vin din acest an va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel putin 20% mai mare decat anul trecut, potrivit datelor anuntate luni de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV).

„Din datele preliminare furnizate de producatorii de vin, estimam la nivel national o productie cu cel putin 20% mai mare fata de anul precedent, respectiv peste 4 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de anii precedenti, nu s-au inregistrat importante manifestari  extreme ale vremii, iarna a fost blanda, iar perioadele prelungite de insolatie din acest an au permis acumularile de zaharuri in struguri necesare producerii vinurilor de calitate”, a declarat directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Potrivit sursei citate, in 2013, Romania va avea record al ultimilor trei ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin.

„Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie, respectiv intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin Sapard si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 – 2013, circa 30.000 de hectare si precipitatiile bogate din parcursul acestui an, cu circa 15% mai mult decat anul precedent”, a precizat Gheorghe.

Strugurii pentru vin se tranzactioneaza in tara in intervalul 0,8 – 1,2 lei/kg.

Romanii consuma in prezent in jur de 22-25 de litri pe locuitor, in scadere de la 27 de litri in anii trecuti, din cauza reducerii puterii de cumparare, vinurile albe de consum fiind preferate de romani in procent de 60%. Cu toate acestea, Romania ramane in top zece consumatori mondiali de vin, din punct de vedere al consumului fiscalizat, chiar daca a iesit din topul primilor zece producatori mondiali de vin, conform statisticilor Organizatiei Internationala a Viei si Vinului (OIV).

In ceea ce priveste comertul cu vinuri, statisticile releva ca Romania importa cantitati mult mai mari decat exporta, specialistii din domeniu afirmand ca Romania nu are vocatie de exportator. Marii producatori autohtoni de vin considera ca nu partenerii externi ar fi problema, ci preturile extrem de mici obtinute pe piata externa pentru vinurile romanesti de calitate.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca Romania a importat anul trecut circa 54.529 tone de vin obtinut din struguri proaspeti, o cantitate de aproape cinci ori mai mare decat cea exportata, care a totalizat numai 11.382 tone in 2012.

Consumul anual de vin in Romania reprezinta doar jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la peste 50 de litri/locuitor.

De exemplu, in Franta se consuma 58 litri/cap de locuitor, iar in Italia 53 de litri/cap de locuitor. In Statele Unite, insa, se consuma doar 13 litri/cap de locuitor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.