Profit record pentru băncile româneşti: Plus 42% în primele nouă luni din an

Primele nouă luni ale anului au adus pentru cele 35 de bănci din România un profit net cumulat de 5.88 miliarde de lei, valoare necompensata cu pierderile. Aşadar, datele publicate de Banca Naţională a României ne arată că profitul înregistrat acum este cu 42% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Finalul anului trecut aducea pentru sistemul bancar românesc un proft net în valoare de 5.28 miliarde de lei, fiind cel mai ridicat profit net din istorie. Având în vedere cum merg lucrurile în acest an, profitul net de la sfârşitul anului îl va depăşi pe cei înregistrat în 2017.

 

Profitul primelor şase bănci este de 4.77 miliarde de lei

Dacă ne uităm la cifrele obţinute doar de primele cele mai mari şase bănci din România, vom observa că vorbim despre un profit net cumulat în valoare de 4.77 miliarde de lei, cu doar 560 de milioane de lei mai mic decât profitul net cumulat al tuturor celor 35 de bănci din România în anul 2017. De asemenea, profitul net înregistrat de aceste prime cele mai mari şanse bănci din ţara noastră reprezintă 81 de procente din întreg profitul net al tuturor băncilor în aceste prime nouă luni ale anului.

Conform datelor înregistrate, valoarea activelor sistemului bancar românesc a crescut în aceste prime nouă luni ale anului cu 9.5 procente în comparaţie cu perioada similară a anului precedent, până la o valoare de 445.2 miliarde de lei. De asemenea, valoarea activelor a crescut cu 4% faţă de finele anului trecut, respectiv cu 2.4% în comparaţie cu mijlocul acestui an.

La sfârşitul lunii septembrie, rentabilitatea activelor (ROA) era de 1.76%, cu 40 de puncte procentuale de bază peste cea înregistrată la aceeaşi dată în anul trecut. De asemenea, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) indică o valoare de 16.35%, ceea ce înseamnă o creştere cu 3.45 puncte procentuale.

Indicatorul de solvabilitate a înregistrat la finele primelor nouă luni ale acestui an o creştere uşoară de la 18.98% la 19.97% în comparaţie cu aceeaşi dată a anului precedent. Nivelul înregistrat acum de băncile din România este mult peste cel impus de normele europene (8%), ceea ce arată că băncile mai au destul spaţiu pentru a creşte creditarea.

Rata rentabilităţii activităţii de bază a crescut acum până la 188.33%, înregistrând o creştere de 7.13 puncte procentuale în comparaţie cu valoarea înregistrată la aceeaşi dată a anului trecut, respectiv o creştere cu 9.56 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior.

 

Profitul net al primelor cele mai mari trei bănci din România

Din punct de vedere al activelor, Banca Comercială Română este cea mai mare bancă din ţara noastră, înregistrând la finele primelor nouă luni ale acestui an un profit net de 1.015 miliarde de lei. Asta înseamnă că vorbim despre o creştere de 81.3% în comparaţie cu profitul înregistrat la aceeaşi dată a anului precedent.

Banca Transilvania a obţinut un profit net de 979 de milioane de lei, cu 25.55% mai mare faţă de profitul înregistrat la finele primelor nouă luni ale anului trecut.

BRD Groupe Societe Generale a înregistrat după terminarea primelor nouă luni ale anului curent un profit net de 1.142 de miliarde de lei, în creştere cu 7 procente în comparaţie cu cel obţinut într-o perioadă similară a anului trecut.

Creşterile înregistrate de aceste prime trei bănci din România nu reprezintă o supriza la ora actuală, acestea obţinând şi cea mai ridicată profitabilitate din Uniunea Europeană la jumătatea anului, aceasta fiind de trei ori peste media europeană de la acea vreme.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.