Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Prognoză ANM: Valori termice în scădere şi precipitaţii aproape zilnic, în intervalul 5-18 februarie

Publicat: luni, 05 februarie 2018

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (5 – 18 februarie) o vreme ce se va încadra, în general, în mediile multianuale ale perioadei din calendar, cu temperaturi în scădere faţă de cele înregistrate în ultimele zile, dar şi cu precipitaţii aproape în fiecare zi, cu probabilitate mai mare pentru cantităţi însemnate după data de 7 februarie, în toate regiunile, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate luni.

În Banat, în primele zile ale prognozei, vremea va fi normală din punct de vedere termic pentru această perioada a anului, apoi se va încălzi uşor. Astfel, media temperaturilor maxime va creşte de la 6 grade în prima zi, până la aproximativ 9 grade pe 7 februarie. Ulterior, valorile termice diurne vor scădea, spre 3 grade pe 11 februarie, când vremea va fi relativ rece pentru debutul celei de-a doua decade a lunii februarie. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de fluctuaţii mult mai reduse ale mediei maximelor termice, care se va situa în jurul a 4 grade, cu o uşoară tendinţă de creştere, spre 6 grade, la finalul intervalului de prognoză. Temperaturile medii minime vor fi predominant negative, situându-se, în general, între -4 şi zero grade şi doar în jurul datei de 8 februarie se va înregistra o medie de aproximativ două grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată începând cu data de 7 februarie, iar în jurul datei de 10 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi se pot înregistra cantităţi mai însemnate.

În Crişana, intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic normal pentru această perioadă a anului, însă ulterior se va resimţi o încălzire ce va determina creşterea temperaturilor maxime de la 4 grade, în medie, în prima zi, până la aproximativ 9 grade data de 7 februarie. În perioada 8 – 11 februarie, valorile termice diurne vor marca o scădere, spre o medie regională de două grade, pentru ca apoi să crească din nou, uşor şi treptat, până în jurul a 6 grade la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime se vor situa, în general, între -4 şi -2 grade pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză şi doar pe 8 – 9 februarie valorile medii vor fi uşor pozitive, cuprinse între zero şi două grade. Precipitaţiile vor fi posibile aproape în fiecare zi a perioadei de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse şi în cantităţi mai însemnate va fi ridicată pe 7 şi 8 februarie, dar mai ales pe 10 şi 11 februarie.

În Transilvania, în primele două zile, se vor înregistra valori termice medii diurne de aproximativ două grade, şi nocturne între -8 şi -5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Pe 7 şi 8 februarie vremea se va încălzi şi regimul temperaturilor maxime va fi caracterizat de o medie de 6 – 7 grade, în timp ce în cursul nopţilor se vor înregistra temperaturi de la -2 la -1 grad. Un proces de răcire treptată va avea loc ulterior, şi va conduce la o vreme relativ rece în intervalul 11 – 14 februarie, cu medii ale maximelor diurne de până la două grade Celsius, respectiv ale minimelor nocturne de aproximativ -8 grade. După această dată şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic nocturn se va menţine constant, iar cel diurn va marca o creştere uşoară abia spre 18 februarie, când se va atinge o medie regională de 4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii în general slabe cantitativ va fi ridicată pe aproape întreg parcursul celor două săptămâni şi doar în jurul datei de 10 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.

În Maramureş, după două zile cu temperaturi maxime de două grade şi minime între -7 şi -5 grade, ce vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima decadă a lunii februarie, vremea se va încălzi semnificativ şi se vor înregistra 6 – 7 grade ziua şi aproximativ zero grade noaptea, pe 7 – 8 februarie. Apoi, regimul termic va marca o scădere, apropiindu-se din nou de cel normal şi va fi caracterizat prin maxime diurne cuprinse între un grad şi două grade şi minime nocturne de la -6 la -4 grade, în intervalul 11 – 14 februarie. În intervalul 15 – 18 februarie, temperaturile maxime vor avea o uşoară tendinţă de creştere, spre 4 grade în ultima zi a prognozei, în timp ce temperaturile minime se vor menţine în jurul a -6 grade, în medie. Temporar, se vor semnala precipitaţii pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea să se înregistreze pe spaţii extinse şi să fie mai însemnate cantitativ în perioada 1 – 4 februarie şi, posibil, între 6 şi 9 februarie.

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice diurne se vor situa, în medie, între două şi 5 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul şi sfârşitul săptămânii. Cele mai ridicate valori se vor înregistra la mijlocul primei săptămâni, respectiv în intervalul 7 – 9 februarie, când vremea va fi caldă pentru această perioadă. În cea de-a doua săptămână nu vor mai fi variaţii termice diurne semnificative, iar media regională a temperaturilor maxime se va situa între zero şi două grade. Temperaturile minime vor fi negative pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză, urmând a se situa, în medie, între -6 şi -2 grade, cu excepţia datei de 8 februarie, când valorile nocturne mediate la scara întregii regiuni nu vor coborî sub zero – două grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ va fi ridicată în intervalul 7 – 12 februarie, dar acestea se pot semnala şi în celelalte zile ale intervalului de prognoză.

În Dobrogea, la începutul intervalului, vremea se va încălzi treptat, astfel încât temperatura aerului va creşte de la o medie diurnă de 4 grade şi nocturnă de zero grade, spre 10 grade ziua şi 5 grade noaptea, în jurul datei de 8 februarie, când va deveni caldă pentru această perioadă a anului. În a doua jumătate a primei săptămâni de prognoză, va avea loc un proces de răcire treptată, iar spre week-end vremea va redeveni rece, cu temperaturi diurne de aproximativ 3 grade şi nocturne de două grade. În cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic nu va avea variaţii semnificative şi se va caracteriza prin medii ale temperaturilor maxime de 3 – 4 grade şi ale celor minime de aproximativ -2 grade, apropiate de normele perioadei. Se pot semnala precipitaţii aproape zilnic, după data de 7 februarie, dar probabilitatea ca acestea să fie mai importante cantitativ va fi ridicată în jurul datelor de 7 şi 10 februarie.

În Muntenia, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă a anului, iar cele mai ridicate maxime diurne se vor înregistra în jurul datei de 8 februarie când vor fi 10 grade, iar minimele nocturne vor fi de două grade. La finalul acestei săptămâni, valorile de temperatură diurnă se vor situa în jurul normelor, iar cele nocturne uşor mai ridicate faţă de norme. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa în jurul normelor perioadei, respectiv între -4 şi -2 grade. Temperaturile maxime se vor menţine relativ constante, in jurul a două grade, cu o uşoară tendinţă de creştere spre sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în jurul datei de 7 februarie, precum şi în intervalele 9 – 11 şi 13 – 14 februarie, iar pe 10 februarie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Oltenia, în zilele 8 şi 9 februarie, vremea va fi mai caldă decât ar fi normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 grade, pornind de la 6 grade la începutul intervalului de prognoză, apoi temperaturile vor scădea treptat până în jurul valorii de 3 grade în data de 14 februarie. În primele trei zile, precum şi în a doua jumătate a intervalului, temperaturile nocturne se vor situa intre -4 şi -2 grade, iar in intervalul 8 – 11 februarie media regională va fi de zero până la două grade. Vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi, începând cu data de 7 februarie şi doar în jurul datei de 10 februarie, acestea vor fi mai importante cantitativ.

La munte, pe întreg intervalul de prognoză, valorile de temperatură vor fi negative, atât ziua, cât şi noaptea. În zilele de 5 şi 6 februarie, respectiv în intervalul 12 – 17 februarie, nopţile vor fi geroase, iar media temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de -10 grade. Cea mai ridicată temperatură medie nocturnă, de aproximativ -4 grade, se va consemna pe data de 8 februarie. Regimul termic diurn va fi caracterizat prin valori medii cuprinse, în general, între -4 şi zero grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 7 – 10 februarie, când vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. Precipitaţii se vor înregistra în cea mai mare parte a intervalului, cu o probabilitatea mai mare ca acestea să fie importante cantitativ în jurul datei de 10 februarie.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91066

Publicat de la data feb. 5 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 februarie 2020, 16:55
 

N
Predominant însorit
13°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 26%
Vânt: 22 km/h N
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:03
Apus: 17:56
Prognoza 25 februarie 2020
Zi
 

SV
Înnourat
14°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NV
Nori intermitenti
4°C
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-02-2020 Ora : 11 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 11:45 si 16:00 In zona : Județul Arad;Județul Bihor;Județul Timiş; Se vor semnala : intensificări ale vântului care la rafală vor atinge local 55...70 km/h
 • Avertizare meteorologica
  COD : ROSU Ziua/luna/anul : 24-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 24 februarie, ora 11:00 - 24 februarie, ora 18:00 Zonele afectate : conform textelor și harții Fenomene : conform textelor Mesaj : ACTUALIZAREMESAJ 1AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBENInterval de valabilitate: 24 februarie, ora 11:00 - 24 februarie, ora 18:00 […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 24 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 23:00 Zonele afectate : conform hărții Fenomene : intensificări ale vântului Mesaj : MESAJ 2ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ  COD GALBENInterval de valabilitate: 24 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 23:00Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

 • 266.876 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team