Prognoză ANM: Vreme călduroasă în următoarea decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a ţării

Vremea va fi călduroasă în următoarea decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a ţării, păstrând caracteristicile sfârşitului de vară, în timp ce precipitaţiile vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În săptămâna 10 – 17 septembrie, estimările de specialitate arată că temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a ţării, posibil cu abateri mai mari în jumătatea de vest. Precipitaţiile vor fi în general, în perioada menţionată, apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a ţării, unde tendinţa va fi deficitară, dar şi regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.

Conform prognozei ANM emise pentru perioada 10 septembrie – 8 octombrie, în săptămâna 17 – 24 septembrie, temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al săptămânii, posibil uşor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale. La capitolul precipitaţii, acestea pot fi uşor excedentare, local la munte şi în jumătatea de sud-est a ţării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

Ultima săptămână din luna septembrie aduce valori termice medii care se vor situa în jurul normei climatologice, dar care pot fi uşor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul şi centrul ţării. În acelaşi interval, cantităţile de precipitaţii în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendinţă excedentară local la munte şi în regiunile sudice.

Iată cum arată prognoza meteo pe fiecare regiune în parte:

BANAT – Vremea caldă va caracteriza prima săptămână a intervalului, cu temperaturi maxime în creștere de la medii de 26…27 de grade spre valori în jurul a 30 de grade, aceeași tendiță având și regimul termic nocturn, cu minime de 11…13 grade la început spre 14…16 grade în week-end. În cea de-a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori de temperatură în general peste mediile climatologice specifice perioadei din an, fiind posibile totuși variații de la o zi la alta, într-un ecart mediu de 25…28 de grade ziua și 12…16 grade noaptea. Până în data de 15 septembrie în regiune nu va ploua, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi în creștere.

CRIŞANA – Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de temperaturi în creștere de la medii de 24…26 de grade spre 30 de grade, valori maxime mult mai ridicate decât cele normale în a doua decadă a lunii septembrie, cu aceeași evoluție și în privința minimelor nocturne (de la 11…13 grade spre 14…16 grade, mediat regional). Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în general peste cel climatologic specific perioadei, fiind însă posibile variații de la o zi alta; în medie regională, ecartul maximelor diurne va fi de 25…27 de grade, iar al minimelor de 11…15 grade. Până în jurul datei de 16 septembrie nu va ploua, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi relativ ridicată.

TRANSILVANIA – Pe tot parcursul celor două săptămâni de referință, sunt estimate valori de temperatură peste cele climatologic specifice perioadei din an, cu maxime de 23…26 de grade, mediat regional, iar intervalul 13-15 septembrie va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă, cu o medie a valorilor diurne de 25…28 de grade. Regimul termic nocturn, în medie de 7…12 grade, va fi apropiat de cel normal la începutul intervalului, apoi și temperaturile minime se vor situa în general peste cele medii multianuale. Până în data de 16 septembrie vor fi posibile doar ploi slabe, izolate, apoi probabilitatea de a ploua temporar, în mare parte a regiunii, va fi în creștere.

MARAMUREŞ – Vremea mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an va caracteriza prima săptămână a intervalului de referință, cu temperaturi maxime în creștere de la o medie regională de 24…25 de grade spre valori în jurul a 29 de grade, aceeași tendiță având și regimul termic nocturn, cu minime de 10…12 grade la început spre 14…15 grade în weekend. În cea de-a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori de temperatură în general peste mediile climatologice specifice perioadei din an, fiind posibile totuși variații de la o zi la alta, într-un ecart mediu de 25…28 de grade ziua și 12…16 grade noaptea. Intervalul 10-15 septembrie va fi lipsit de ploi, apoi probabilitatea de a ploua local și temporar va fi în creștere.

MOLDOVA – Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori normale și local chiar mai mici decât cele climatologic specifice în cea mai mare parte a regiunii, astfel că maximele se vor situa în ecartul mediu de 21…24 de grade, iar minimele în cel de 10…15 grade. În perioada 13-16 septembrie vremea va deveni caldă, cu temperaturi maxime de 26…29 de grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână estimările prognostice indică menținerea unui regim de temperatură mai ridicat decât cel obișnuit după mijlocul lunii septembrie. La începutul intervalului (10-11 septembrie), vor fi ploi pe arii relativ extinse, dar slabe cantitativ. Probabilitatea pentru ploi locale va fi în creștere și în perioadele 16-17 și 21-23 septembrie.

DOBROGEA – În primele zile ale intervalului, vremea va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu maxime de 21…24 de grade și minime de 14…16 grade, mediat regional. În perioada 13-17 septembrie temperaturile vor fi în creștere urmând a se situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În a doua săptămână, deși sunt estimate variații de la o zi la alta, ecartul mediu se va situa în general peste cel obișnuit în această perioadă din an. În primele zile vor fi ploi slabe, cu caracter local. Probabilitatea de ploaie va crește din nou între 17 și 19 septembrie.

MUNTENIA –  În cea mai mare parte a regiunii și în majoritatea zilelor din intervalul de referință, temperaturile se vor situa peste cele normale în luna septembrie, cu medii ale valorilor diurne de 26…29 de grade, iar în perioada 14-16 septembrie vremea va fi chiar călduroasă; minimele nocturne vor fi în general mai mari decât norma perioadei și se vor situa între 12 și 17 grade, mediat regional. Doar în primele zile, vor fi valori (atât maxime, cât și minime) apropiate de cele climatologic specifice datei, în special în nordul și în estul regiunii. La începutul intervalului, pe spații restrânse vor fi ploi slabe, trecătoare. Estimările prognostice indică o probabilitate mai mare pentru ploi locale în perioada 17-19 septembrie.

OLTENIA – Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei perioade, vremea urmând a fi călduroasă în special în sudul regiunii. Astfel maximele diurne se vor încadra într-un ecart mediu de 27…30 de grade, iar minimele de 13…17 grade. Unele variații termice sunt estimate pentru cea de-a doua săptămână, în special în prima sa parte, totuși se menține tendința unui regim termic peste cel normal. Pentru întreg intervalul de referință, estimările prognostice indică un deficit pluviometric, probabilitatea pentru ploi locale fiind mai ridicată doar în perioada 17-19 septembrie.

LA MUNTE – Intervalul de referință va debuta cu o vreme caracterizată de valori de temperatură în jurul celor normale pentru această perioadă din an. Apoi, treptat vremea se va încălzi, temperaturile urmând a se situa în general peste mediile multianuale. Astfel, maximele diurne vor crește de la un ecart de 11…17 grade spre valori de 14…20 de grade, iar cele minime de la 3…9 grade la 5…10 grade, în medie. Pentru a doua săptâmână estimarile prognostice indică temperaturi, în marea lor majoritate, mai ridicate decât norma climatologică a perioadei. La începutul intervalului vor fi ploi slabe, pe spații restrânse. Probabilitatea să plouă în majoritatea masivelor va fi mai ridicată în perioada 16- 20 septembrie.

În prima săptămână din luna octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a ţării, local cu abateri mai mari în nord-vest şi centru. Regimul pluviometric, în săptămâna 1-8 octombrie, în cea mai mare parte a ţării, se va încadra în general în limitele normale ale perioadei.

O analiză întocmită de ANM care face referire la istoricul valorilor termice şi a precipitaţiilor consemnate în România, ce are la bază datele înregistrate în perioada 1961 – 2017, arată că prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Valorile temperaturilor medii lunare în luna septembrie înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase, arată analiza ANM.

„Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală ale lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Deltă. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar şi în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius. Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius. În zonele montane mai înalte (peste 1500 m) aceste valori coboară până la 4 şi 8 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub 3 grade Celsius”, se arată în estimarea caracteristicilor meteo pentru luna septembrie.

Potrivit specialiştilor, de-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 de staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39 şi 42,2 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime fiind înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, două în 1952, pe 1 septembrie şi numai câte una în anii 1962, respectiv 1968.

Temperatura maximă absolută din România, înregistrată în luna septembrie la staţiile meteorologice, este de 42,2 grade Celsius şi s-a măsurat la Giurgiu, în 9 septembrie 1946.

Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în aceeaşi zi, 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în timp ce la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa maxima absolută a lunii s-a consemnat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie, şi are valoarea de 38,6 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, temperaturile minime absolute din această lună scad la aproape toate staţiile meteorologice sub zero grade Celsius, iar în data de 28 septembrie 1935 s-a înregistrat la Vf. Omu temperatura minimă absolută a lunii septembrie, de minus 15 grade Celsius.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, analiza ANM arată că în septembrie acestea sunt mai reduse cantitativ, în medie, faţă de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată. Astfel, cantităţile medii lunare de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 de litri de apă/metrul pătrat pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest şi parţial în vestul Transilvaniei.

„Cantităţi sub 30 litri/mp sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării. Între 50 şi 75 litri/mp în Subcarpaţi, cea mai mare parte din Transilvania, în Dealurile Vestice, Maramureş şi Bucovina, dar şi în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 litri/mp se înregistrează în zona montană, peste 100 litri/mp înregistrându-se în Munţii Apuseni (Semenic, Vlădeasa 1.800, Stâna de Vale) şi Masivul Făgăraş (Bâlea Lac)”, arată statistica ANM.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice este de 434,7 litri/mp , la Piatra Neamţ, în anul 1912.

De asemenea, în ceea ce priveşte cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice, este 161,4 litri/mp şi a fost acumulată la Bucureşti-Filaret, în data de 20 septembrie 2005.

Estimările meteorologice  sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. În prognoza actuală este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993 – 2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizează ANM.

Sursa: AGERPRES; ANM

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.