Programul de guvernare PSD-ALDE devine colecţie de texte umoristice

Există o singură cheie de interpretare a telenovelei politice pe care o vedem de la preluarea puterii de către coaliţia PSD-ALDE, iar subiectul ei are legătură cu un scut. Un scut făcut nu în jurul unor miniştri asupra cărora procurorii au formulat acuzaţii, ci în jurul unui singur om, care este preşedintele Camerei Deputaţilor și al PSD: Liviu Dragnea. Vedem cum, de aproape un an, încercările lui repetate de a instaura un regim de tip sud-american, cu o putere concentrată în mâinile unui singur om, dau, din fericire, rateuri în încă fragila noastră democraţie.

Nici măcar PSD, aşa-zisul premiant al disciplinei politice de partid din România, nu se mai predă în mâna unui singur om. Centralizarea deciziei şi exercitarea puterii executive prin interpuşi fideli a fost, de la bun început, unicul plan al lui Liviu Dragnea. El a fost incapabil să treacă peste frustrarea de ordin personal de a nu ocupa funcţia de prim-ministru. Tot ce s-a întâmplat pe timpul pseudo-guvernării PSD-ALDE trebuie citit în această cheie, altfel ne păcălim pe noi înşine.

Programul de guvernare, «biblia» activistului social-democrat s-a făcut fărâme, lectura ei a ajuns, la nici un an de exercitare a puterii, cel mult o colecţie de articole tip revista «Urzica». Toţi premierii şi miniştrii sunt sortiţi să piară politic dacă se abat de la «Calea Programului de Guvernare», trasată de Liviu Dragnea încă din campania electorală. Într-un registru tragic, dacă am parodia, putem spune că, dacă oamenii îşi doresc să colonizeze planeta Marte sau să călătorească în alte sisteme solare, l-am vedea perfect capabil pe domnul Dragnea să treacă şi asta într-un ipotetic program de guvernare. Iar, după câteva luni de la adoptarea, de către majoritatea PSD-ALDE din Parlament, a unei asemenea directive, nu imposibilitatea tehnică de a ajunge anul acesta pe Marte ar fi problema guvernului! Ci, faptul că ministrul Cuc ar fi fost incapabil să comunice paşii făcuţi de executiv spre Marte!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.