Programul evenimentelor publice cu ocazia zilei de 10 Mai, Ziua Regalităţii în România

Pe 10 Mai 1866 Carol I, devine Domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa, iar la 10 Mai 1881 România devenea Regat. Cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la acel moment, Casa Regală a României va organiza, timp de o săptămână, o serie de evenimente. Lista acestora, în cele ce urmează:

Maratonul Regal, vineri, 10 mai 2013

 

La ora 8, în faţa Palatul Elisabeta, va fi dat startul “Maratonului Regal 2013”, eveniment sportiv organizat de Asociatia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României. La eveniment va lua parte ASR Principele Nicolae.
La ora 15, va avea loc ceremonia de premiere a câştigătorilor “Maratonului Regal 2013”. La eveniment va lua parte ASR Principesa Moştenitoare.
Prezenţa presei este liberă.

Conferinţa “Rolul Monarhiei în modernizarea României”, susţinută de domnul academician Dan Berindei, Aula Academiei Române vineri, 10 mai

La ora 10, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae va fi prezent la Conferinţa “Rolul Monarhiei în modernizarea României”, susţinută de domnul academician Dan Berindei în Aula Academiei Române.
Cu această ocazie, Alteţa Sa Regală va participa la lansarea lucrării “Academia Română şi Casa Regală a României – două destine paralele 1866 – 1947/8”.
În Aula Academiei Române, Alteţa Sa Regală Principele Nicoale va dezveli tabloul Regelui Ferdinand, opera pictorului Valentin Tănase.

Depunere de flori la statuia Regelui Carol I, vineri, 10 mai 2013

La ora 11.30, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolae vor depune un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.

Garden Party IV, vineri, 10 mai 2013

La ora 17.30, la Palatul Elisabeta va avea loc evenimentul anual “Garden Party”, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor şi profesiilor din România.
Familia Regală a României va fi reprezentată de Alteţele Lor Regale

Conferirea titlului de Furnizor al Casei Regale,
sâmbătă, 11 mai 2013

La ora 17.00, la Palatul Elisabeta, Alteţa Sa Regală Principesa Moștenitoare va conferi, în numele Majestăţii Sale Regelui, calitatea de Furnizor al Casei Regale unui număr de companii şi persoane.
Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principele Radu şi Principele Nicolae.
Accesul presei este liber.

Concert Aniversar al Societăţii Române de Radiodifuziune, sâmbătă 11 mai 2013

Evenimentul va avea loc la Sala Radio, sâmbătă, 11 mai 2013, la ora 19.
Seara este organizată de Societatea Română de Radiodifuziune cu ocazia zilei de 10 Mai.
Vor concerta Orchestra Naţională Radio, dirijată de maestrul Christian Badea. Solişti, Mihaela Martin şi Frans Helmerson.
Vor lua parte Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu, Principele Nicolae şi sora sa, Elisabeta Karina.
Accesul presei este limitat.

Supercupa României la oină – Cupa Regelui
duminică, 12 mai 2013

La ora 10, Alteţa Sa Regală Principele Nicolae va fi prezent pe stadionul “Arcul de Triumf” la Competiţia “Supercupa României la oină – Cupa Regelui”.
Alteţa Sa Regală va deschide meciul şi va oferi echipei câştigătoare trofeul “Cupa Regelui”.
Federaţia de oină se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regelui.
Intrarea este liberă.

Lansarea volumului aniversar “Avioanele Regelui”, la Castelul Peleş duminică, 12 mai 2013

Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va primi, în numele Majestăţii Sale, de la reprezentanţii Curtea Veche Publishing volumul ,,Avioanele Regelui”, la ora 13.30, la Castelul Peleş.
Volumul este publicat de Editura Curtea Veche, într-o ediţie limitată, de 92 de exemplare, cu ocazia apropiatei aniversări de 92 de ani a Regelui.
Va fi prezent Alteţa Sa Regală Principele Radu.

Delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti la
Castelui Peleş duminică, 12 mai 2013

La ora 13.45, Alteta Sa Regală Principesa Moștenitoare va primi, la Castelul Peleş, delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
Delegaţia va fi condusă de prof. univ.dr. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei.
Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va primi, în numele Majestăţii Sale Regelui, ,,Trofeul Hermes”. Trofeul va fi înmânat de Preşedintele CCIB.

Decorări ale unor personalităţi la Castelul Peleş, duminică, 12 mai 2013

În ziua de duminică, 12 mai, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va decora, în numele Majestăţii Sale Regelui, o serie de personalităţi din România, cu ocazia zilei de 10 Mai.
La ora 14, în Holul de Onoare, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va conferi, în numele Majestăţii Sale, Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate şi Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.
La ora 15, în Holul de Onoare, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va conferi, în numele Majestăţii Sale, va conferi Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer şi Decoraţia Regală Nihil Sine Deo.
Accesul presei este liber.

Dineul oficial în onoarea Societăţii Române de Radiodifuziune, duminică 12 mai 2013

Evenimentul va avea loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, duminică, 12 mai 2013, la ora 19.
Dineul va fi precedat de ceremonia de decorare a Societăţii Române de Radiodifuziune cu Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo” cu ocazia aniversării de 85 de ani de la înfiinţare. Decoraţia va fi înmânată de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare, în Sala Regilor.
Dineul se va desfăşura în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principele Radu şi Principele Nicoale.
Accesul presei este limitat.

Ceremonie de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa, luni, 13 mai 2013

La ora 14, va avea loc ceremonia de învestire a Majestăţii Sale Regelui Mihai cu titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universităţii Naţionale de Apărare ,,Carol I”. Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare va reprezenta pe Majestatea Sa Regele.
Ceremonia se ve desfăşura în Sala Senatului Universităţii Naţionale de Apărare ,,Carol I”. Va participa Alteţa Sa Regală Principele Radu.
Prezenţa presei este limitată.

Decorări ale unor personalităţi
13 și 18 mai 2013

În contextual celebrărilor zilei de 10 Mai, Majestatea Sa Regele va conferi Decoraţia Regală ,,Nihil Sine Deo” actriței Carmen Stănescu, la Palatul Elisabeta, şi actriței Olga Tudorache, la Teatrul Mic. Ceremonia de la Teatrul Mic va avea loc sâmbătă, 18 mai 2013 şi va avea caracter public.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.