Proiect eco smart de 700.000 de euro, coordonat de Primăria Sectorului 4

Într-un oraș aproape sufocat de betoane și de poluare, autoritățile caută soluții pentru a transforma această zonă administrativă într-un oraș inteligent, care să susțină nevoile populației atât prin tehnologie și cercetare, cât și prin ecologie. Pentru a restabili echilibrul dintre civilizație și natură, vor fi dezvoltate trei sisteme bazate pe ecologie, cu ajutorul Fondului de Subvenții pentru Cooperare Regională al EEA (Economic European Area) și Norvegia, în valoare de 700.000 de euro, realizat de Primăria Sectorului 4, Direcția Mobilitate Urbană și Administrația Parcului Natural Văcărești.

Având pe teritoriul său cel mai mare spațiu verde al Capitalei, declarat prima arie naturală urbană protejată din România, Primăria Sectorului 4 caută soluții pentru extinderea și dezvoltarea zonelor verzi, educația ecologică a populației și implementarea unei infrastructuri ecologice de nivel european.

Ca să le poată pune în aplicare, Primăria Sectorului 4, Direcția Mobilitatea Urbană Sector 4 și Administrația Parcului Național Văcărești au aplicat, recent, pentru accesarea Fondului de Subvenții pentru Cooperare Regională al EEA (Economic European Area)  și Norvegia, printr-un proiect în valoare totală de 700.000 de euro.

”Primăria va asigura sustenabilitatea proiectului prin angajarea tuturor forțelor necesare, a capitalului uman și a factorilor de decizie, pentru ca proiectul menit să ne ajute să respirăm un aer mai sănătos, să aibă un impact pozitiv asupra vieții oamenilor dornici să se apropie tot mai mult de natură. În fapt, vom înființa un centru de informare și promovare a soluțiilor verzi, care va funcționa și după încheierea acestui proiect”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Gâf-Deac, Director General al Direcției Mobilitate Urbană Sector 4.

Potrivit acestuia, o dată cu implementarea ideilor smart eco, Sectorul 4 va fi un bun exemplu de bună practică pentru toți cei care doresc să câștige lupta împotriva poluării și să dezvolte orașele în mod sănătos.

”Proiectul este impresionant, mai ales că vor pune umărul la implementarea lui 17 instituții din România, Norvegia, Grecia, Turcia, Macedonia și Ungaria, iar efectele lui asupra regenerării urbane vor fi pe termen lung. Mai mult, în centrul de ecologie care va fi creat vor fi organizate activități de training, dezbateri, conferințe tematice și workshop-uri, pentru instituțiile interesate, comunitățile locale și partenerii locali interesați de bune practici în soluții verzi”, a subliniat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Care sunt cele trei ”laboratoare verzi”  care vor fi dezvoltate
Potrivit documentației, cele trei ”laboratoare verzi” care urmează să fie dezvoltate cu ajutorul fondurilor EEA și norvegiene, în cadrul acestui parteneriat au ca subiect comun Parcul Natural Văcărești și vizează:

1. Parcul Natural Văcărești – Dezvoltarea arealului aflat la doar cinci kilometri de centrul Bucureștiului și al unui management inovativ, astfel încât această arie naturală protejată, extrem de valoroasă din punct de vedere al biodiversității și al valenței educative, să poată deveni cu adevărat un obiectiv turistic de nivel european.

2. Grădina cu apă de ploaie – În cadrul acestei idei, autoritățile și toți ceilalți parteneri din proiect vor gândi și implementa un sistem pilot de colectare a apei pluviale din zonele adiacente Parcului Natural și direcționarea acestora, după un proces ecologic de filtrare, către bazinul hidrografic din cadrul ”grădinii” Văcărești. ”Acest sistem ar putea rezolva problema acumulărilor masive de apă din zona Tineretului, cauzate de incapacitatea sistemului de canalizare, de a prelua apele pluviale în caz de precipitații abundente”, a mai spus Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

3. Trotuarul permeabil – Acesta reprezintă o altă idee inovativă intens studiată în ultima vreme, în alte țări, menită să reducă volumul apei de ploaie care ajunge în canalizarea orașului. Astfel, trotuarul permeabil va favoriza intrarea unei părți din cantitatea de precipitații, direct în sol.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.