Proiect pilot în Sănătate: Spitalele publice vor putea avea secţii private

Potrivit ministrului  Eugen Nicolăescu, proiectul privind salarizarea doctorilor, care urmează să fie lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, prevede că spitalele publice vor putea organiza secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea sanitară de stat.

„Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Potrivit lui Nicolaescu, o altă opţiune a medicului ar fi să lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitară privată.

„Aşadar, medicul care nu vrea să lucreze în sistemul public cu normă întreagă va face publică decizia şi atunci va avea dreptul să lucreze într-un spital privat, în cel de stat rămânând doar cu normă redusă”, a mai spus Nicolăescu.

Iar, pentru medicii care aleg prima variantă, respectiv aceea de a fi cu normă întreagă la stat, spitalele ar urma să pună la dispoziţia lor secţii sau paturi private.

„Fiind vorba despre un sistem privat, consultaţiile în aceste secţii vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitară pentru secţia sau paturile private vor fi afişate. O cotă din tariful pe care îl încasează medicul îl pune la dispoziţia echipei cu care lucrează, iar o parte, spitalului”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.