Proiecte în sprijinul cetăţenilor romi, lansate astăzi la Primăria Sectorului 6

Primăria Sectorulului 6, în parteneriat cu Asociaţia pentru Cooperare Socială şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au lansat, astăzi, 5 septembrie 2013, două proiecte menite să vină în sprijinul cetăţenilor de etnie romă din Sectorul 6: Educaţia, o şansă pentru o viaţă mai bună! şi Actele de identitate, o şansă la integrare a cetăţenilor de etnie romă din comunitatea Sectorului 6.
Evenimentul a avut loc în Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 6, începând cu orele 10:00, în prezenţa viceprimarului Sectorului 6, Gabriel Petrea, a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Romi, secretarul de stat Daniel Vasile, şi a secretarului general al Partidei Romilor ‘Pro Europa’, Cătălin Manea.

Educaţia, o şansă pentru o viaţă mai bună!

Proiectul este co-finanţat de Agenţia Naţională pentru Romi şi Partida Romilor ‘Pro Europa’ şi va fi implementat pe o perioadă de trei luni în cartierele Giuleşti, Giuleşti Sârbi, Crângaşi, Ghencea, Militari şi Drumul Taberei, din Sectorul 6.
Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea şi stimularea accesului tinerilor romi la sistemul educaţional primar, liceal şi universitar, în vederea combaterii abandonului şcolar şi a excluziunii educaţionale, în contextul promovării principalelor măsuri afirmative în domeniul educaţiei adresate minorităţii rome.
Principalele activităţi constau în:
organizarea unei campanii de informare şi conştientizare a tinerilor romi privind rolul şi importanţa educaţiei şi existenţa unor politici educaţionale menite să le faciliteze participarea şcolară;
consiliere privind întocmirea şi depunerea dosarului de înscriere în şcoli, licee şi universităţi, pe locurile special alocate minorităţii rome;
constituirea unui Grup de Sprijin Local, la nivelul Sectorului 6, care să se implice constant în iniţiative menite să îmbunătăţească accesul la educaţie a etnicilor romi.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de elevi din ciclul primar de învăţământ, elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a care urmează să se înscrie în ciclul liceal, elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a care urmează să se înscrie la facultate, elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, persoane care au părăsit timpuriu şcoala.
Organizatorii îşi propun, prin acest proiect, să vină în sprijinul politicilor educaţionale promovate de Agenţia Naţională pentru Romi, prin Strategia Guvernului României de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020.

Actele de identitate, o şansă la integrare a cetăţenilor de etnie romă din comunitatea Sectorului 6

Proiectul se va derula pe o perioadă de 6 luni şi are ca obiectiv principal reducerea numărului romilor care nu au acte de identitate, de stare civilă şi care nu sunt în legalitate. Grupul ţintă este format din aproximativ 700 de persoane din comunitatea Sectorului 6, aflate în această situaţie.
Cercetări sociologice de diagnoză a problemelor sociale au indicat faptul că lipsa actelor de stare civilă, de identitate şi de proprietate constituie un factor care agravează substanţial riscul de excluziune socială.
Persoanele care nu au fost înregistrate la naştere nu există din punct de vedere administrativ, în relaţie cu autorităţile statului român şi, ca atare, nu pot intra în niciun fel de relaţii oficiale sau autorizate cu parteneri publici sau privaţi. Aceştia nu sunt cetăţeni ai statului român şi nici ai altui stat, din punct de vedere legal, fiind astfel lipstite de cetăţenie şi de drepturile asociate. Aceste persoane nu dispun de un cod numeric personal (CNP).
Concret, persoanele care nu au certificat de naştere sau act de identitate nu beneficiază de niciun fel de serviciu social: educaţie, asistenţă medicală, accesul la meserii incluse în oferta de pe piaţa muncii, dreptul la alocaţie pentru copii, ajutoare de urgenţă sau sociale.
Implementarea proiectului va fi realizată de Partida Romilor Pro Europa, prin intermediul Partidei Romilor Pro Europa – Filiala Sector 6, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 şi finanţat prin hotărâre de consiliu local.
„Iniţiativa de astăzi nu este o premieră pentru Sectorul 6: suntem în mod constant preocupaţi de situaţia cetăţenilor romi din comunitatea noastră, şi mă gândesc în special la copii. Prin aceste proiecte, pe care le vom implementa până la sfârşitul anului, vom ajuta atât părinţii, prin drepturile pe care le vor căpăta având acte de identitate, cât şi pe cei mici, pentru care educaţia a devenit, în vremurile acestea, vitală. Promit să vă ţinem la curent cu rezultatele concrete, din teren”, a declarat viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.