Proiecte în valoare de 55 de miliarde de lei depuse  prin PNDL, etapa a II-a

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și prim-ministrul Sorin Grindeanu au avut sâmbătă, 18 martie a.c., o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale din județul Timiș. Discuțiile au vizat programele de finanțare destinate proiectelor locale de dezvoltare, programul de guvernare și prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru anul în curs.

Cele peste 8.000 de proiecte contabilizate până în prezent, depuse spre finanțare prin PNDL, etapa a doua, însumează peste 55 de miliarde de lei. Interesul pentru program este și rezultatul întâlnirilor din teritoriu pe care le-am avut în ultimele săptămâni. Obiectivul nostru a fost ca primarii să afle cât mai multe informații despre posibilitățile de finanțare a investițiilor publice pe care ei le au prevăzute în planurile locale de dezvoltare. Ne interesează să finanțăm, din fonduri guvernamentale sau europene, cât mai multe proiecte de calitate, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară şi socio-educativă. Obiectivele de investiţii eligibile în cadrul programului vizează lucrări de realizare / extindere / reabilitare / modernizare, respectiv dotare, pentru 12 categorii specifice, de la sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate și unităţi de învăţământ preuniversitar, unităţi sanitare, drumuri publice, până la obiective culturale sau sedii de instituții publice, platforme de gunoi, pieţe publice, baze sportive și infrastructură turistică dezvoltată de autorităţile publice locale.

A doua etapă a programului vizează finanțarea a 9.500 de obiective de investiții, pentru care sunt alocate 6,6 miliarde euro credite de angajament și 22,2 milioane euro credite bugetare. Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.

Discuțiile s-au referit și la viitoarele acțiuni ale ministerului din domeniul administrației publice, cu accent pe necesitatea participării structurilor asociative ale sectorului public local în etapele de elaborare a actelor normative inițiate la nivel guvernamental.

Viceprim-ministrul Shhaideh a răspuns întrebărilor punctuale legate de posibilitatea de finanțare din fonduri europene a unor proiecte locale, indicând programele prin care respectivele investiții ar putea fi eligibile și condițiile generale de accesare a fondurilor.

Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în județe, organizate în ultimele săptămâni, ca răspuns la invitația autorităților publice locale. Discuțiile au ca obiectiv să asigure o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, să intensifice dialogul și colaborarea între nivelurile central și local din sectorul public.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.