Proiectul Cultura Alternativă, bilanțul lunii noiembrie 2018

În lunile septembrie și octombrie 2018, proiectul Cultura Alternativă a propus reprezentanților instituțiilor publice din domeniul administrativ cultural, artiștilor și operatorilor culturali din România, un set de dezbateri regionale și întâlniri de lucru pe teme legate de condiția actuală a artistului, în căutarea problemelor și a soluțiilor de îmbunătățire a cadrului legislativ și fiscal.
Au avut loc mai multe dezbateri, în diverse regiuni de dezvoltare, fiind alese nouă orașe reprezentative: Iași, Constanța, Curtea de Argeș, Târgu Jiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și București. Oana Năsui, expertul în politici publice din echipa de proiect, a propus temele de discuție și a coordonat dialogul. Au fost prezenți la dezbateri atât reprezentanți ai administrației, cât și reprezentanți ai ONG-urilor, presei locale și manageri culturali. O slabă participare a fost înregistrată din partea administrației publice centrale.
Artiștii și reprezentanții ONG-urilor au fost și ei invitați la o serie de întâlniri de lucru specializate care au avut loc în orașele: Timișoara, Târgu Mureș, Cluj, Iași, Curtea de Argeș și București. În cadrul întâlnirilor au fost identificate și discutate problemele cu care se confruntă artiștii și operatorii culturali din domenii culturale diverse, atât din zona publică, cât și din mediul privat. Facilitatorul de dialog social, Adriana Zaharia a propus fiecărui grup de participanți patru teme de discuție pentru identificarea și dezbaterea celor mai importante probleme cu care se confruntă artiștii. Cea mai mare preocupare a acestora s-a dovedit a fi aceea pentru definirea clară a unui statut socio-profesional. Grupurile de lucru au fost eterogene, cea mai slabă participare înregistrându-se din partea scriitorilor și a muzicienilor. Scopul întâlnirilor de dezbatere și de lucru a fost crearea cadrului pentru o mai bună interacțiune între factorii implicați în derularea diverselor activități din domeniul cultural, dar și creșterea gradului de implicare a actorilor relevanți din acest domeniu în zona administrativă, prin comunicarea cu cei implicați direct în procesele decizionale. Cel mai important rezultat urmărit de această etapă a proiectului a fost identificarea și implicarea celor care vor dori să participe direct, alături de echipa de proiect, la formularea unei politici publice alternative care să îmbunătățească prin propuneri concrete legislative și fiscale, condiția artiștilor români.
În luna noiembrie, Asociația Culturală Flower Power a fost invitată la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, la evenimentul ”Porți deschise la CNR-UNESCO”(26 octombrie-29 noiembrie), cu dezbaterea ”Tinerii absolvenți de arte – între ușile închise și frontierele deschise”. Au fost puse în discuție posibilitățile pe care le au tinerii absolvenți de arte după încheierea studiilor, pe piața culturală din România: posibilitățile de angajare, oportunități de finanțare prin fonduri naționale și europene versus posibilitățile de lucru oferite de colaborările și proiectele din afara granițelor României. În cadrul dezbaterii, a fost prezentat tinerilor prezenți și proiectul ”Cultura Alternativă”, din perspectiva faptului că îmbunătățirea condiției artistului ar duce la rezolvarea unei probleme care se acutizează în ultimii ani— oferta de locuri de muncă redusă din  instituțiile culturale și faptul că artiștii independenți nu pot beneficia de avantaje ca vechimea în muncă, pensii în acord cu calificarea, drepturi care le sunt rezervate în prezent artiștilor angajați. Proiectul ”Cultura Alternativă” se desfășoară în parteneriat cu CNR-UNESCO.
Până la finalul anului, echipa implicată în activitățile proiectului ”Cultura Alternativă” lucrează la realizarea unui raport al dezbaterilor și întâlnirilor de lucru, care va cuprinde cele mai importante propuneri ale celor care au participat la acestea. Pe baza raportului, dar și pe baza studiului realizat pe mixul legislativ care reglementează în prezent activitățile culturale, se vor elabora propunerile principale pentru scrierea politicii alternative cu privire la Statutul Artistului în România. Propunerile vor fi discutate și îmbogățite prin participarea unui grup țintă de douăzeci de artiști și operatori culturali care vor lucra alături de echipa proiectului, pe perioada unui atelier intensiv, o tabără de lucru, la finalul lunii ianuarie 2019.
Tabăra va fi dedicată și formării celor invitați în domeniul scrierii de politici publice, printr-o sesiune susținută de cei doi formatori culturali de curând cooptați în echipa proiectului ”Cultura Alternativă”, Aura Corbeanu și Andreea Raluca Grecu
În perioada următoare, toți cei care s-au înscris să participe la atelierul de lucru intensiv, dar și alți artiști sau operatori culturali interesați să intervină cu propuneri sau discuții pe tema proiectului, sunt invitați să își deschidă conturi în rețeaua virtuală a proiectului. Această rețea virtuală va facilita dialogul on-line atât în țară, cât și înafara granițelor României, fiind integrată cu toate platformele de socializare importante (facebook, linkedin, etc), dar și cu website-ul proiectului www.statutulartistului.ro
Proiectul „Cultura Alternativă” a fost selectat spre finanțare în cadrul POCA 2014-2020, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European.
”Cultura Alternativă” este un proiect susținut de TVR, RFI, Radio România Cultural, Observator Cultural, România Liberă, Modernism.ro, Docuart.ro și Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.