Proiectul de lege privind Roșia Montană, dezbătut în procedură de urgență. Investitorul ameninţă cu judecata

Biroul Permanent al Senatului a decis, la solicitarea Partidului Social Democrat, ca proiectul de lege privind Roșia Montană să intre în procedură de urgență în dezbaterea comisiilor de specialitate, a anunțat, luni, vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Potrivit lui Dumitrescu, la nivelul conducerii Senatului s-a hotărât ca până pe 11 septembrie comisiile de specialitate să elaboreze avizele asupra proiectului Roșia Montană.

Totodată, până pe 17 septembrie comisia de administrație împreună cu cea economică vor elabora un raport comun asupra actului normativ.

Apoi, proiectul va intra în dezbaterea și votul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

Compania canadiană Gabriel Resources amenință că va începe demersurile legale împotriva statului român pentru încălcarea tratatelor internaționale referitoare la investiții, în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană.

”Gabriel Resources a observat că în presa din România în acestă dimineață (n.r. luni dimineață), au apărut comentarii ale primului ministru și ale altor miniștri al Guvernului României privind respingerea proiectului Roșia Montană înainte ca acesta să fie dezbătut de cele două camere ale Parlamentului român”, se arată în comunicat.

”Deși Guvernul a aprobat proiectul de lege în ședința sa din 27 august, iar sondaje recente au arătat o susținere a majorității românilor pentru dezvoltarea proiectului în România se pare că Guvernul a instituit proceduri de urgență pentru a opri orice dezbatere în Parlament.”

”Gabriel caută de urgenţă să obţină confirmarea asupra declaraţiilor reale făcute şi clarificarea impactului asupra propunerilor care permit înfăptuirea proiectului Roşia Montană.”

”În cazul în care proiectul de lege este respins atunci Compania va evalua toate acțiunile posibile deschise de acesta, inclusiv notificarea oficială cu privire la intențiile sale de a începe litigii pentru mai multe încălcări ale tratatelor de investiții internaționale”, se mai arată în comunicat.

Acțiunile firmei Gabriel Resources, proprietara Roșia Montană Gold Corporation, sunt în cădere liberă după ce liderii politici de la București au anunțat că vor renunța la proiectul exploatării aurului de la Roșia Montană. La ora anunțului lui Crin Antonescu și a declarațiilor ulterioare ale lui Victor Ponta, în Canada era dimineața devreme, iar bursa din Toronto nu se deschisese încă. La ora deschiderii, acțiunile s-au prăbușit efectiv, scăzând de la 1,1 dolari canadieni pentru o acțiune până la aproape 0,40 dolari canadieni (o scădere de aproximativ 70 la sută). Ulterior, acțiunile Gabriel Resources și-au revenit ușor începând să crească, scăderea fiind la ora transmiterii acestei știri de aproximativ 50 la sută din valoarea cu care s-a închis vineri.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.