Proiectul ,,Îmbunătățirea performanțelor elevilor prin participarea la stagii de practică” – doi ani de programe specifice de orientare în carieră

Asociația ASURA a finalizat cu succes Proiectul ,,Îmbunătățirea performanțelor elevilor prin participarea la stagii de practică” POCU/633/6/14/130677.

Proiectul s-a derulat în perioada 24 iulie 2020- 23 iulie 2022 si a avut ca principal obiectiv facilitarea participării la programe de învățare la locul de muncă pentru 182 de elevi din învățamântul secundar și / sau terțiar non-universitar din regiunile Centru, Vest, Sud-Est, Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia, prin crearea de parteneriate între unitățile/instituțiile de învățământ și sectorul privat, dar și prin organizarea de stagii de practică centrate pe formarea și dezvoltarea de competențe profesionale și transversale cerute pe piața muncii, inclusiv pentru categoriile de persoane dezavantajate, pe domenii de pregătire profesională care pun accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate in SNC și în SNCDI, corelate cu programe specifice de consiliere și orientare în carieră în vederea facilitării inserției pe piața muncii a viitorilor absolvenții de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal (ISCED 2, 3 și 4).

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6 – Educație și competențe, Obiectivul specific 6.14 Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI și a avut o valoare totală de 2.258.564,17 lei.

De-a lungul celor doi ani de implementare au beneficiat de sprijin 220 de elevi înscrisi la unitățile de învățământ: Liceul G.G. Longinescu- Focșani, Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”- Întorsura Buzăului, Liceul Tehnologic Forestier- Râmnicu Vâlcea și Liceul Energetic Constanța.

Sprijinul oferit elevilor prin intermediul proiectului a fost după cum urmează: 220 de elevi au efectuat stagii de practică la operatori economici, cu accent pe sectoarele economice cu potențial de competitiv, 205 elevi au fost consiliați si orientați în carieră, 60 de elevi și-au îmbunătățit competențele și abilitățile în domeniul TIC, 42 de elevi și-au îmbunătățit cunoștințele și abilitățile pentru a-și gestiona banii în mod eficient, prin participarea la sesiuni de educație financiară, iar 27 de elevi și-au testat perspicacitatea și dezvoltat abilitățile de comunicare, creativitate sau rezolvare a problemelor, luare de decizii, asumarea responsabilității, lucrul în echipă, inițiativă, perseverentă, flexibilitate, toate acestea prin participarea la sesiuni de dezvoltare personală.

Cunoștințele dobândite pe parcursul stagiilor de practică au fost testate în cadrul unui concurs  de meserii la care au participat 15% din totalul elevilor, fiind acordate 32 de premii constând în telefoane mobile.

Îmbucurător este faptul că, urmare a acestor demersuri și a atingerii acestor rezultate, elevii sunt deschiși și interesați să își continue studiile și/sau să urmeze o carieră profesională.

Ca dovadă fiind faptul că până la data prezenta, deși nu toți elevii au fost din ani terminali, 20% dintre aceștia și-au găsit deja un loc de muncă și/sau s-au înscris la alte programe de educație/ cursuri de formare profesională.

Proiectul a fost implementat cu succes și mulțumim pe această cale unităților de învățământ și operatorilor economici colaboratori pentru implicarea acestora formarea și dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor.

Mai multe informaţii despre proiect se pot obţine de la:

Beneficiar: Asociația ASURA

Manager proiect: Ciprian Manea

E-mail: office@asociatia-asura.ro

Pagina Website proiect: https://www.asociatia-asura.ro/proiecte/imbunatatirea-performantelor-elevilor-prin-participarea-la-stagii-de-practica

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.