Proiectul legii salarizării va fi depus la Parlament fără ca partenerii sociali să-l fi văzut

Proiectul Legii salarizării va ajunge săptămâna aceasta în Parlament, ca inițiativă a coaliției, nu a Guvernului, a anunțat luni premierul Sorin Grindeanu.

Fiind o inițiativă a parlamentarilor, proiectul nu va fi dezbătut cu partenerii sociali, fapt ce-i nemulțumește profund pe sindicaliști.

Acest lucru nu s-a întâmplat nici în timpul Guvernului Emil Boc, cel care a modificat Legea dialogului social, acuză Bogdan Hossu, președintele Confederației cartel Alfa.

Mai mult, spune acesta, legea elaborată de Guvernul Sorin Grindeanu va ajunge la Parlament fără ca sindicatele să o fi văzut măcar.

Procedura adoptată contrastează puternic cu modul în care a fost realizată Legea 248 a salarizării unitare, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, în decembrie 2010. O lege a cărei elaborare a început cu un an înainte de ajunge la vot și la care au participat specialiști de la ministere și sindicate și chiar experți ai Băncii Mondiale care au monitorizat permanent evoluția proiectului.

A fost o lege care a avut la final susținerea tuturor părților, inclusiv a BM și a FMI. Dar, nu s-a aplicat niciodată – din 2010, toate cabinetele care au condus România au emis la începutul anului o OUG de prorogare a Legii 248, din cauza lipsei de fonduri.

Acum, PSD susține că a reușit în doar trei luni să producă o reglementare mai bună, cu toate că Liviu Dragnea, președintele principalului partid de guvernământ, cunoaște foarte bine complexitatea unui astfel de demers – în 2010 a participat, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, la discuțiile pentru elaborarea L 248.

Impactul legii salarizării – 50% în plus la cheltuielile statului cu personalul

Legea va intra în vigoare la 1 iulie, potrivit premierului. Nu știm cum arată proiectul, dar ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a prezentat duminică seara impactul ei: cheltuielile statului cu personalul cresc cu 50%.

Concret, dacă acum salariile bugetarilor înseamnă 63 de miliarde de lei, adică aporape 8% din PIB pentru 2017, anul viitor vor fi cu 32 de miliarde mai mari, adică 95 de miliarde de lei.

Nu știm cât va reprezenta acest total în PIB-ul de anul viitor, dar dacă legea intră în vigoare de la 1 iulie, salariile bugetarilor vor echivala cu cel puțin 10% din PIB estimat pentru anul în curs:

“Dacă azi vorbim de o anvelopă salarială de 63 miliarde lei, anvelopa suplimentară pe care o genereze această lege să fie undeva la 32 miliarde lei, adică să se încadreze în niște repere care au devenit țintă pentru noi: 7,8% din PIB și undeva la 25-25,5% din veniturile bugetare. Asta ne permitem să consumăm pe salarizarea personalului din sectorul public. Impactul pentru a doua jumătate a anului 2017 estimăm ca nu va fi unul spectaculos. Discutăm de câteva procente în plus la bugetul pe acest an. Cât vor fi aceste procente vom ști mai bine atunci când vom ști execuția pe trimestrul unu”, a explicat ministrul Finanțelor.

Articol integral pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.