Propunere comună franco-germană privind criza migraţiei din UE

Un  subiect important pe agenda discuțiilor  dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron desfășurate în cadrul Consiliului ministerial franco-german, care a avut loc la Meseberg  este criza provocată de valul de migranţi ce se intensifică din nou, relatează agenţiile AFP, EFE şi Reuters. Partidul bavarez partener al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german  i-a cerut luni acesteia din urmă să negocieze în două săptămâni o soluţie europeană pentru problema migraţiei, în lipsa unei asemenea soluţii liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi totodată ministru de interne, Horst Seehofer, urmând să dispună închiderea frontierelor Germaniei pentru migranţi.

Astfel, propunerea comună avansată marţi de Merkel şi Macron include consolidarea frontierelor externe ale UE, inclusiv prin suplimentarea personalului agenţiei Frontex, şi elaborarea de măsuri pentru ca migranţii să nu poată cere azil în mai multe ţări, ci doar în ţara de intrare.

Un punct convenit în acest sens este încheierea de acorduri între principalele state ale UE afectate de valul migrator, pentru ca solicitanţii de azil să fie retrimişi în prima ţară unde au fost înregistraţi, a precizat Macron. ‘Este filosofia pe care o susţinem fiecare (Franţa şi Germania n.red) (…) şi vom avansa cu toţi partenerii pe acest subiect’, a promis el.

‘Suntem pentru o acţiune coordonată la nivel european, aşa ar fi cel mai bine, dar este foarte dificil, prin urmare cooperarea cu unele ţări trebuie să fie de asemenea o opţiune’, a explicat la rândul ei Angela Merkel, în contextul în care ţări precum Polonia şi Ungaria resping abordarea ei privind redistribuirea migranţilor prin cote între statele membre.

Cancelarul german a cerut de asemenea ‘susţinerea ţărilor cele mai afectate’ de valul migrator, făcând referire în special la Italia, şi a evocat în acest sens, împreună cu Macron, posibilitatea creării unor mecanisme de blocare a venirii migranţilor economici în ţări de tranzit către UE, cum ar fi Libia. Un astfel de mecanism ar putea fi crearea unor tabere de refugiaţi sub control ONU în Africa de Nord, unde migranţii ar rămâne pe perioada examinării cererii de azil.

Responsabilitatea examinării cererii de azil în prima ţară de intrare în UE este deja prevăzută în Regulamentul Dublin, dar în practică ea nu se mai aplică, mare parte dintre migranţi deplasându-se către alte ţări din UE.

Întâlnirea franco-germană de marţi survine ‘într-un moment al adevărului pentru fiecare dintre ţările noastre şi pentru continentul nostru’, a conchis Macron. ‘Este probabil chiar o alegere de civilizaţie’, între, pe de o parte, ‘cele şi cei care vor să spună (…) că această Europă este bună de destrămat’ şi cei, cum este el şi Angela Merkel, care vor ‘să facă să avanseze această Europă’, consideră preşedintele francez.

CITEȘTE ȘI:

Şeful UNHCR pledează pentru „cooperare” în rezolvarea crizei migranţilor în Europa

Migraţiile sunt ‘inevitabile’ şi ‘necesare’, afirmă Guterres, pledând pentru ‘reglementarea’ lor

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.