Propunere pentru introducerea “Educaţiei ecologice" în şcoli
Deputatul Forţa Civică Dan Cristian Popescu a depus un proiect de lege care propune introducerea “Educaţiei ecologice” ca şi disciplină obligatorie în curriculumul naţional pentru ȋnvăţămȃntul primar şi gimnazial.
În prezent, ecologia se studiază ca materie opțională ȋncepȃnd din anul școlar 2007-2008. Ideea conform căreia ecologia ca disciplină școlară opțională nu este suficientă, are ca fundament opiniile mai multor specialiști și miniștri ai Mediului dar şi faptul că protecţia mediului reprezintă o prioritate a lumii contemporane, spune acesta.
“Actualele probleme de mediu sunt grave, iar educația școlară reprezintă o soluție viabilă, întrucât majoritatea elevilor din România nu au formată o educație ecologică. Pungile, ambalajele și cutiile aruncate în curtea școlii sau pe stradă sunt dovada clară a lipsei educației în acest sens, ce ar trebui să provină din familie și să fie consolidată în instituțiile de învățământ. Elevul trebuie să conștientizeze și să-și asume responsabilități în ceea ce privește mediul în care trăiește. Problemele de mediu nu se rezolvă de la sine, iar pentru a percepe mediul la adevărata valoare, elevii trebuie să vină în contact cu natura. Educația pentru protecția mediului trebuie înțeleasă ca un mod de viață” a declarat deputatul FC, Dan Cristian Popescu.
Astfel, proiectul legislativ ȋnaintat propune modificarea şi completarea Legii nr. 1 din 2011 a Educaţiei Naţionale, prin introducerea la articolul 68, după litera e, a literei f, care să cuprindă competenţele ecologice.