Protejarea drepturilor omului

Pentru că ne aflăm în luna în care în întreaga lume s-a celebrat Ziua Internațională a Drepturilor Omului, și, cum am marcat și noi acest eveniment semnificativ, haideți să facem o împrospătare a cunoștințelor în acest domeniu.

Drepturile omului sunt drepturile fundamentale care sunt inerente tuturor ființelor umane, indiferent de rasă, sex, naționalitate, religie sau orice alt statut.

Printre aceste drepturi se numără dreptul la viață, la libertate și la siguranța persoanei; dreptul la educație, la sănătate și la locuință; dreptul la libertatea de gândire, de exprimare și de întrunire; și dreptul de a participa la procesul politic, printre altele.

Conceptul de drepturi ale omului are o istorie îndelungată, datând din civilizațiile antice, cum ar fi grecii și romanii, care au recunoscut importanța anumitor drepturi inalienabile pentru toți indivizii.

Cu toate acestea, abia în secolul al XX-lea, ideea drepturilor universale ale omului a fost codificată în dreptul internațional prin adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Organizația Națiunilor Unite în 1948.

Protecția drepturilor omului este esențială pentru asigurarea unei societăți echitabile și corecte. Fără aceste drepturi, indivizii pot fi supuși discriminării, opresiunii și altor abuzuri de putere. În plus, promovarea drepturilor omului este esențială pentru obținerea păcii, a stabilității și a prosperității la scară globală.

Din păcate, în ciuda recunoașterii internaționale a drepturilor omului, aceste drepturi sunt adesea încălcate în întreaga lume.

În multe țări, indivizii continuă să se confrunte cu discriminarea și violența pe baza rasei, sexului, religiei sau a altor caracteristici.

În plus, guvernele pot încălca drepturile cetățenilor lor prin restrângerea libertății de exprimare, refuzându-le accesul la educație și asistență medicală sau prin faptul că nu îi protejează de rele.

Este responsabilitatea guvernelor să respecte, să protejeze și să îndeplinească drepturile omului, ale cetățenilor lor.

Dar este, de asemenea, responsabilitatea persoanelor fizice și a organizațiilor societății civile de a denunța încălcările drepturilor omului și de a trage la răspundere guvernele pentru acțiunile lor.

Prin apărarea drepturilor omului, putem crea o lume în care fiecare persoană este tratată cu demnitate și respect.

Până la urmă, unde încep drepturile universale ale omului? În locuri mici, aproape de casă – atât de aproape și atât de mici încât nu pot fi văzute pe nicio hartă a lumii.

Totuși, ele reprezintă lumea persoanei individuale; cartierul în care locuiește; școala sau colegiul pe care îl frecventează; fabrica, ferma sau biroul în care lucrează.” – Eleanor Roosevelt

Drepturile omului nu sunt un privilegiu conferit de guvern. Ele sunt un drept al fiecărei ființe umane în virtutea umanității sale.”Maica Tereza

A le refuza oamenilor drepturile omului înseamnă a le contesta însăși umanitatea.”Nelson Mandela

Drepturile omului nu sunt încălcate doar prin terorism, represiune sau asasinat, ci și prin structuri economice nedrepte care creează inegalități uriașe.” – Papa Francisc

Drepturile fiecărui om sunt diminuate atunci când drepturile unui singur om sunt amenințate.” – John F. Kennedy

Drepturile omului se referă la limitarea puterii arbitrare a statului asupra individului.” – Aung San Suu Kyi

Drepturile omului nu sunt un privilegiu acordat de câțiva, ci o libertate la care au dreptul toți, iar drepturile omului, prin definiție, includ drepturile tuturor oamenilor, cei aflați în zorii vieții, în amurgul vieții sau în umbrele vieții.” – Kay Granger

„Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi.” – Declarația Universală a Drepturilor Omului

„Drepturile omului nu sunt doar concepte juridice. Ele sunt substanța demnității umane.”Jimmy Carter

„A le refuza oamenilor drepturile omului înseamnă a le contesta însăși umanitatea.”Desmond Tutu

 

Președinte fondator OADO – ECOSOC -ONU

Lord Sir Florentin Scalețchi

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

One thought on “Protejarea drepturilor omului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.