Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Protejarea vieții private, a datelor cu caracter personal și a libertății internetului, în lista priorităţilor Parlamentului European

Publicat: marți, 28 ianuarie 2014

Prin stabilirea de limite cu privire la colectarea masivă de date cu caracter personal de către rețelele sociale, motoarele de căutare și alți furnizori de servicii online și, în același timp, prin reducerea birocrației pentru întreprinderi, Parlamentul s-a aflat în centrul acțiunilor de revizuire generală a normelor UE privind protecția datelor.
Deputații europeni din Comisia de libertăți civile au susținut propunerea de a situa deținătorii de date cu caracter personal în centrul noilor legi, asigurându-se că aceștia știu exact ce informații cu caracter personal sunt colectate și în scopuri. Ei ar avea, de asemenea, dreptul de a li se șterge datele la cerere, inclusiv pe internet și ar trebui să își dea explicit acordul pentru orice procesare a datelor lor. Companiile care nu respectă aceste prevederi ar trebui amendate (cuantumul amenzilor putând ajunge la 5% din cifra lor de afaceri globală), au mai spus deputații.
Deputații au introdus, de asemenea, clauze noi de siguranță pentru transferul datelor către țări din afara UE. Dacă un guvern din afara Uniunii cere unei companii (cum ar fi un motor de căutare, o rețea socială sau o companie de stocare a datelor) să facă publice informații personale procesate în UE, compania va trebui să ceară autorizația autorității naționale de protecție a datelor înainte de a transmite orice fel de informație. Compania va trebui, de asemenea, să informeze respectiva persoană în legătură cu această cerere.
Parlamentul a preluat conducerea în luarea unei decizii privind o anchetă în detaliu a programelor de supraveghere desfășurate de SUA, inclusiv în clădirile UE, precum și a altor activități de supraveghere efectuate de alte state membre UE.
Parlamentul a impus renegocierea unui acord cu SUA privind accesul la datele cu caracter personal ale pasagerilor companiilor aeriene în mai 2010 în scopul de a consolida garanțiile privind viața privată. Atunci când pasageri din UE călătoresc în USA, Australia sau Canada, autoritățile acestor țări pot stoca detalii precum numele, adresa sau numărul de card bancar. Dar deputații europeni au asigurat limite mai stricte privind perioada de păstrare a datelor și garanții mai solide pentru evitarea abuzurilor. De exemplu, autoritățile nu au acces direct la bazele de date ale transportatorilor aerieni.

 

Parlamentul și-a folosit puterile dobândite în 2009 pentru a obține modificări ale unui acord cu SUA privind schimbul de date bancare – Programul de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste. În iulie 2010, la cinci luni de la respingerea acordului inițial, deputații au aprobat o versiunie revizuită a acordului care a întărit protecția vieții private și a datelor personale. A fost pentru prima dată când Parlamentul a făcut o demonstrație de forță și a respins un acord internațional.
PE a respins și Acordul comercial împotriva contrafacerii (ACTA) privind protecția internațională a drepturilor de autor în 2012, din cauza preocupărilor privind viața privată și restricțiile legate de libertatea utilizatorilor de internet obișnuiți, care ar putea duce chiar la sancțiuni penale în cazul schimbului de filme pe internet.
În plus, UE a avansat și în direcția îmbunătățirii protecției cetățenilor împotriva criminalității online, consolidând sancțiunile împotriva autorilor de atacuri informatice și solicitând marilor companii să raporteze cazurile grave de acces fraudulos la sistemele lor.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=22691

Publicat de la data ian. 28 2014. Categorii ALEGERI EUROPARLAMENTARE, POLITIC, POLITICĂ EXTERNĂ, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

28 ianuarie 2020, 7:28
 

VSV
Precipitaţii
5°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:39
Apus: 17:19
Prognoza 29 ianuarie 2020
Zi
 

VSV
Predominant înnourat
12°C
Vânt: 14 km/h VSV
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

V
Nori intermitenti
-1°C
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-01-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Caraş-Severin: zona joasă;Județul Arad: zona joasă;Județul Bihor: zona joasă;Județul Timiş: zona joasă; Se vor semnala : ceață care local determină reducerea vizibilității sub 200m și izolat sub 50m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-01-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Gorj: zona joasă; Se vor semnala : local ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii sub 200 m şi izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 28-01-2020 Ora : 2 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 02:00 si 08:00 In zona : Județul Constanta;Județul Tulcea; Se vor semnala : ceaţă care determină scăderea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 27-01-2020 Ora : 23 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

 • 259.220 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team