Proteste de stradă, împotriva exploatării gazelor de şist şi pentru salvarea Roşiei Montane VIDEO

Înaintarea de către Guvern a proiectului de lege pentru exploatare de la Roşia Montană precum şi semnarea acordurilor pentru începerea lucrărilor de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist reprezintă acte iresponsabile ale clasei politice, în dezacord total cu voinţa exprimată de cetăţeni prin proteste, referendumuri şi consultări, se arată într-o serie de documente remis presei de către asociaţiile ce luptă împotrivă: Asociaţia „România Fără Ei”, în cazul gazelor de şist şi ” Salvaţi Roşia Montană”.

Vă prezentăm conţinutul documentelor cu precizarea că redacţia noastră nu a modificat nimic din cuprinsul acestora:

„O clasă politică a devenit un pericol real pentru viaţa şi viitorul populaţiei.

Pe data de 28 august, întocmai cum s-a întamplat cu exploatarea gazelor de şist în SUA, unde s-a dat o lege pentru a excepta companiile exploatatoare de la respectarea normelor de protecţie a mediului, şi în România, Guvernul a votat o lege prin care compania exploatatoare devine stăpână în Roşia Montană. Potrivit legii, compania operează exproprieri, modifică suprafaţa exploatată dupa dorintele sale, avizele îi sunt date la ordin, stabilind noi termene, mai scurte. O critică detaliată aici: http://blog.activewatch.ro/rubrica-cetateanului-necenzurat/romania-in-genunchi-acum-ori-niciodata/comment-page-1/#comment-9102

Cetăţenii vor cere Comisiei Europene includerea proiectului de lege RMGC, votat de Guvern în 28. 08. 13, în următorul Raport de Progres al Romaniei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Compania Chevron a obtinut Acordurile de mediu în mod vădit ilegal iar perspectiva unei noi afaceri in industria de gaz a strans un nou val de baieti destepti. In satele si arealele protejate din Transilvania se fac prospecţiuni, cu intrarea abuzivă peste terenurile cetăţenilor şi distrugerea recoltelor şi a caselor.

Oraşele în care vor avea loc proteste:

Primul proteste va avea loc la orele 11:00 în comuna Banca, judeţul Vaslui, protest organizat de preotul Iulian Ghimuş, aflat deja în vizorul Episcopiei pentru lupta sa împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Vor urma proteste pentru salvarea Roşiei Montane şi împotriva fracturării în:

Bârlad – Biserica Sfântul Ilie, ora 17,

Rosia Montana – Primaria Rosia Montana, ora 14

Bucuresti – Piata Universitatii (la Statui), ora 17,

Alba – Cinema Dacia, ora 17,

Timisoara – Piata Operei, ora 17,

Iasi – Piata Unirii, ora 17,

Cluj – Piata Unirii, ora 17,

Brasov – Prefectura Brasov, ora 17,

Galati – Prefectura Galati, ora 10,

Arad – Primaria Arad, ora 17,

Deva – Piata Unirii, ora 17,

Constanta – Prefectura Constanta, ora 17,

Targu-Mures – Ceasul cu Flori, ora 17,

Sibiu – Piata Mare in fata Primariei, ora 17,

Piatra-Neamt – Prefectura Piatra-neamt, ora 17,

Bistrita – Piata Centrala, ora 17,

Baia Mare – Statuia Ostasului Roman, ora 17,

Gheorghieni – Centrul orasului, ora 17,

Sfantu-Gheorghe – Parcul Elisabeta, la obelisc, ora 17,

Pitesti – Piata Vasile Milea, ora 17,

Barlad – Piata Sfantul Ilie (langa biserica Sf Ilie), ora 17

Satu Mare – Platou Piata 25 Octombrie, ora 17,

Craiova – Mihai Viteazu, ora 17,

Dorohoi – Centrul orasului (la statuie), ora 17,

Oradea – Statuia Mihai Viteazu, ora 17,

Ploiesti – Piata Toma Socolescu, ora 17

Vor avea loc proteste şi în:

Paris, Bruxelles, Viena, Berlin, Londra, Roma Praga, Lisabona, Oslo, Copenhaga, Madrid, Luxemburg, Washington D.C., Maastricht, Amsterdam, Budapesta, Munchen, Bonn, Aarhus, Geneva, Varsovia

CETĂŢENI, VĂ AŞTEPTĂM ÎN STRADĂ!”

*******

„Romania iese in strada pentru Rosia Montana: Distrugerea Rosiei Montane – NU in numele meu!

Stimati jurnalisti,

Ca urmare a anuntului facut de Guvernul Romaniei prin care se confirma aprobare in sedinta de guvern a proiectului legii speciale dedicate RMGC, societatea civila a reactionat imediat. Campania Salvati Rosia Montana a primit cu bucurie mesajul mobilizator al tuturor celor care organizeaza proteste in sprijinul comunitatii din Rosia Montana care nu doreste sa isi paraseasca pamantul si traditia!

Manifestarile de protest au debutat in data de 28 august si continua ziele ce vor urma, cu o concentrare semnficiativa in 1 septembrie. Lista oraselor in care s-au organizat sau se vor organiza proteste pentru sustinerea Rosiei Montane poate fi consultata AICI, ea fiind in permanenta actualizare. De la Rosia Montana la Paris (in fata sediului UNESCO), de la Washington la Copenhaga sau Bucuresti, Iasi, Cluj sau Timisoara, sustinatorii nostri cer Parlamentului sa nu voteze aceasta lege criminala. NU IN NUMELE LOR!

Multumim tuturor celor care au inteles situatia grava in care Rosia Montana se afla si au ales sa raspunda acestei actiuni a guvernului Romaniei prin protest in strada!

Solicitam presei centrale si locale sa consulte lista oraselor implicate in aceste manifestari si sa asigure informarea corecta a populatiei in legatura cu cu aceste evenimente, dar si in legatura cu campaniile de informare si mobilizare a cetatenilor privind implicatiile acestei legi dedicate RMGC.

Ne vedem in strada!

Campania Salvati Rosia Montana”

***************

Peste 1000 de oameni au blocat bulevardul Magheru în semn de protest față de exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Protest Bucureşti:

*****************

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că va vota, ca deputat, împotriva proiectului Roşia Montană.

Ponta a spus ca proiectul va fi trimis în Parlament pentru că această instituţie este cel mai transparent for în care se pot dezbate şi se pot lua în considerare toate argumentele.

Întrebat despre faptul că susţinea, în trecut, că proiectul trebuie respins, Ponta a răspuns: „Eu voi vota împotrivă, pe considerentele pe care le-am spus”.

De altfel si soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, s-a declarat împotriva exploatării.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.