Protocol pentru achiziţii publice verzi, la nivel ministerial
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a semnat joi, în prezenţa prim ministrului, Victor Ponta, protocolul de colaborare referitor la achiziţiile publice verzi, cu preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa.
Prin intermediul acestui protocol, părţile semnatare au convenit să colaboreze în vederea creării unei platforme pentru cooperare şi consultare în vederea elaborării, implementării şi monitorizării Planului Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi. Aplicarea procedurilor privind Achiziţiei Publice Verzi în România vor deschide calea realizării obiectivelor Comisiei Europene şi vor contribui la promovarea protecţiei mediului şi a dezvoltării durabile.
Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanţa implementării achiziţiilor publice verzi şi efectele benefice pe care acestea le produc, atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul politicii de protecţia mediului.
„Achiziţiile publice verzi vizează schimbarea comportamentului de consum al statului. Înseamnă că statul cumpără bunuri şi servicii care sunt prietenoase faţă de mediu, cu impact cât mai redus asupra acestuia şi cu economisire cât mai mare a resurselor”, a completat ministrul.
Totodată, ministrul Mediului a enumerat câteva exemple de criterii privind achiziţiile publice verzi, criterii care se folosesc deja în achiziţiile pentru instituţie. Astfel, există contract atribuit deja pentru achiziţionarea serviciilor de telefonie mobilă, în cadrul căruia a fost introdusă condiţia ca cel puţin o staţie de telefonie mobilă să fie alimentată cu energie electrică produsă de surse regenerabile, iar un alt contract atribuit a fost pentru furnizarea de articole de birotică şi papetărie, în care s-a prevăzut că un lot de produse să fie realizate din materiale reciclate.
În acest moment, există procedură de licitaţie pentru servicii de curăţenie pentru sediile MMSC, unde s-a introdus criteriul că furnizorul de servicii să aibă autorizaţie din care să reiasă că are statut de unitate protejată şi totodată să utilizeze produse biodegradabile, împletind politica de protecţie mediului cu politica socială.
„Prin proiectul pe care îl lansăm astăzi, care se va transforma, ulterior, într-un proiect de act normativ, vrem să promovăm, pe termen lung, consumul şi producţia durabilă, precum şi eficienţa utilizării resurselor, şi să încurajăm dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor curate şi prietenoase cu mediul”, a menţionat ministrul Mediului.
La eveniment au mai participat Dante Stein, consilierul Primului ministru, Ionel Blănculescu, preşedinte al Companiei de Consultanţă & Investiţii Financiare, Cristina Ecaterina Codruţ, Secretar General ANRMAP.