Puncte de vedere: Energia nucleară a salvat 1,84 de milioane de vieți

O echipă de cercetători ai climei a calculat că folosirea energiei nucleare în locul termocentralelor a rezultat în prevenirea a 1,84 de milioane de decese care ar fi avut loc din cauza poluării aerului de-a lungul timpului.

Pushker Kharecha și James Hansen (cercetător NASA și activist pentru mediu) pretind că folosirea cărbunilor în toți acești ani, de când energia nucleară a devenit o sursă de energie viabilă (1971), ar fi rezultat în decese datorate problemelor pulmonare survenite atât din activitățile miniere, cât și din arderea lui pentu a creea electricitate.

Cei doi mai fac previziunea că dacă toată lumea va trece până la mijlocul acestui secol la energie nucleară, s-ar putea preveni decesele a 420.000 – 7.000.000 de persoane. Numărul variază atât de mult pentru că depinde de sursa de energie pe care puterea nucleară o va înlocui. Concluzia generală a studiului este că energia nucleară este mai sigură decât cărbunele – dacă aruncăm o privire asupra numărului de decese.

Opinia publică s-ar putea să nu fie de acord cu acest punct de vedere, mai ales uitându-se peste efectele dezastrelor de la Cernobîl sau Fukushima, evenimente care au oferit dovezi puternice pentru impactul pe care îl pot avea unele defecțiuni.

Sursa: ScienceWorld Romania

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.