Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Interne: România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la Schengen

Comisia Europeană nu a afirmat niciodată în ultimii șapte ani că un raport MCV este pozitiv sau negativ pentru ca acest lucru să fie folosit pentru a evalua oportunitatea aderării la Schengen, aceasta fiind apanajul statelor membre, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, miercuri la Bruxelles, cu ocazia prezentării ultimului raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)

„Am transmis mereu clar că, din punct de vedere al evaluării respectării criteriilor de aderare la Schengen, România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile. Sunt două exerciții diferite și nu trebuie amestecate. România și Bulgaria au fost deja evaluate și răspunsul este un ‘Da’ convins. Nu ne trebuie alte criterii pentru a stabili că România și Bulgaria pot adera la spațiul Schengen. Nu am făcut această legătură în trecut și vom lăsa statele membre să evalueze dacă urmarea politică a acestui MCV este pozitivă sau negativă și să decisă ce va însemna acest raport pentru atitudinea lor politică față de aderarea la Schengen”, a declarat şi Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Mark Grey: Există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România.

Oficialul european a precizat că modificările la Codul penal au generat „îngrijorări majore” în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

„Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate”, a afirmat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai spus că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal „au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei”.

„Această evaluare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii. Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministrul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situaţia a beneficiat de atmosferă mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani”, informează Comisia Europeană.

„Rapoartele vor prezenta într-un mod foarte obiectiv ce s-a realizat şi ce trebuie încă făcut, vor include o serie de recomandări concrete pentru viitor. Multe dintre punctele care sunt de aşteptat vor fi acoperite, evident, cele patru condiţionalităţi, dar şi chestiuni precum statul de drept sau alte probleme mai ample”, a declarat luni Mark Gray.

România a făcut progrese în multe domenii, dar rămân îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei, se arată în proiectul raportului MCV.

„Această evaluare arată că România a făcut progrese în multe domenii de la precedentul raport MCV. Istoricul instituţiilor cheie judiciare şi de integritate a rămas pozitiv. Necesarele şi mult aşteptatele schimbări legislative au rămas pe drumul cel bun, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei ajută la abordarea problemelor manageriale”, se menţionează în document.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.