Quo vadis DNA?

Adina Florea,propunerea mult gândită și cumpănită a lui Toader la șefia DNA a primit

aviz negativ la CSM. Scorul a fost de 6 la 1, doar Toader a votat favorabil

E cumpănirea maximă de care a fost capabil PSD în șpagat politic. Așteptăm motivarea.

Până atunci am reținut că Adina Florea a spus că niciodată n-a fost un procuror independent, dar și că există un număr prea mare de dosare urmate de achitare.

Și-a pus cineva întrebarea ce înseamnă asta?

Ați auzit de cazul Cioacă, ucigașul Elodiei? Păi după judecata doamnei Adina Florea, Cioacă trebuia să fie liber. Procurorii nu trebuiau să-și asume riscul de a trimite mai departe un dosar de omor în lipsa cadavrului. Totuși, procurori profesionișți și și-au asumat riscul ca dosarul să fie clasat cu achitare. S-a creat astfel un precedent care va lăsa liberi. foarte puțini ucigași de duzină. Cine sunt astfel cei mai amenințați de aplombul unor magistrați perseverenți, care riscă? Tocmai cei mai calificați dintre infractori, cei ce lucrează fără urme și care prin asta sunt cei mai periculoși. Cioacă știa că nu există condamnare în absența cadavrului. Și totuși un procuror perseverent l-a dovedit. Asta de fapt e intentia PSD: Ca nimeni să nu sape prea mult in stratul gros al infractiunilor de tot soiul, ale puterii, sub pretextul că există un număr mare de dosare care se soluționează cu achitare.

Achitare nu înseamnă că omul acela e un sfânt. Înseamnă doar că în absența unor probe mai relevante, justiția alege să respecte un principiu sacrosanct:  mai bine zece vinovați liberi decât un nevinovat închis. Dar datoria procurorilor e să sape adânc, cât mai adânc, pentru ca noi să putem trăi în siguranță. În consecință, nu numărul de dosare soldate cu achitare invalidează un procuror. Legiuitorul a gândit încă trei posibilități de a reanaliza fiecare dosar, a treia fiind Curtea Supremă. Existența acestor alte două completuri de judecată care judecă o speță deja judecată de profesionișți, nu-i invalidează profesional pe cei ce au dat primul verdict, nici măcar atunci când părerea celui de-al doilea for nu coincide deloc cu a primului. Existența celui de-al treilea for, nu invalidează pe cele două inferioare, tocmai pentru că  interpretările pot fi diferite și înțelegerea gradului de periculozitate diferită. Dacă o judecătoare pe care o presupunem, de dragul verificarii principiului, ca victimă a unui viol , judecă un caz de viol, verdictul va cuprinde nuanțe pe care un alt judecător nu le va cunoaște tocmai pentru că îi lipsește experiența nemijlocită a traumei, a agresiunii . A fost un exemplu poate nu cel mai fericit datorită naturii delicate a problemei de a priva de libertate ființe umane libere și apărate de drepturi sociale.

PSD speculează lipsa de înțelegere a maselor față de justiție, dupa un val propagandistic de retorică potrivnică și susține că un număr mare de dosare soldate cu achitare arată vreo vină a cuiva în vreme ce tocmai aceasta e una din premisele de ameliorare a actului de justiție. Fiecare caz asumat și riscat poate crea un precedent și în jurisprudență,precedentele funcționează că noi legiferări.

Nu-i de mirare că membrii CSM n-au împărtășit cu Adina Florea nici ideea presupusei condiții de dependență a procurorului față de terți nespecificati, nici spaima acesteia față de respingerea unor dosare ce au calitate de propuneri adresate judecătorului. Pentru că, aceste propuneri sunt concepute de legiuitor să beneficieze de două variante de destin, să fie aprobate sau să fie respinse.,În caz contrar, pe cale de simetrie, propunerile legislative soldate cu respingere ar trebui să se soldeze cu excluderea din parlament a celor ce le-au propus iar partidele care la alegeri nu întrunesc adeziunea electoratului ar trebui să fie scoase în afara legii.

Adrian Onicescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.