Răboiul taxelor: La cel mai mic semn al Washington-ului, Bruxelles-ul pregătit să taxeze bunurile americane

Comisia Europeană pregăteşte o listă de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 20 miliarde de euro, pe care ar urma să le taxeze semnificativ în cazul în care Statele Unite ale Americii vor introduce tarife pentru importurile de automobile din UE, a anunţat miercuri Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, citată de Reuters.

„Sperăm că nu va trebui să ajungem la asta şi vom găsi o soluţie. Dacă nu, Comisia Europeană pregăteşte o listă mai degrabă lungă de bunuri americane, în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro”, a declarat Cecilia Malmstrom într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter.

Orice noi tarife europene nu vor fi direcţionate spre anumite state americane, a explicat oficialul european, adăugând: „Vor fi bunuri de larg consum: produse agricole şi de înaltă tehnologie, echipamente şi altele”.

„Nu cred că propunerea secretarului american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, de a se renunţa la tarife, bariere comerciale şi subvenţii este serioasă”, a declarat Cecilia Malmstrom, subliniind că în legislaţia SUA există reglementări şi subvenţii care protejează industria americană.

„Am încercat anterior, în cadrul negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), să convingem SUA să atenueze acele reglementări. A fost absolut imposibil. Nu au cedat nimic”, a afirmat comisarul european pentru Comerţ.

Oficialul îl însoţeşte la Washington pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va discuta miercuri despre tensiunile comerciale provocate de aceste tarife şi va încerca să dezamorseze conflictul comercial care ameninţă să se agraveze între europeni şi americani.

„În esenţă, sunt o persoană optimistă, dar în ceea ce priveşte vizita în SUA sunt optimistă într-un mod cumpătat. Dar trebuie întotdeauna să încercăm”, a concluzionat Cecilia Malmstrom în interviu acordat publicaţiei suedeze.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE.

De asemenea, Trump ameninţă că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.