RADET: datorii de 3,83 MILIARDE LEI şi… creanţe de 162 milioane lei

De 6 ani, REGIA AUTONOMĂ DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI TERMICE BUCUREŞTI R.A.D.E.T. RA  înregistează pierderi de ordinul sutelor de milioane de lei; de 10 ani, datoriile depăşesc cifra de afaceri şi sunt într-o creştere continuă; de “numai” 9 ani, valoarea capitalurilor proprii este negativă. Cu toate că aceste “performanţe” arată că regia este într-o situaţie de faliment de mai mulţi ani, abia pe 26 septembrie 2016 a solicitat deschiderea procedurii generale de insolvenţă. În documentaţia depusă la Dosarul nr.35232/3/2016, debitoarea a precizat că “datoria sa către ELCEN, principalul producător de energie termică, este de 3.600.000.000 lei” şi că “funcţionează cu conturile poprite din luna ianuarie (2016-n.r.)”. Sentinţa de deschidere a procedurii a fost pronunţată de judecătorul sindic Vasile FIŢIGĂU de la Tribunalul Bucureşti pe 5 octombrie 2016.

Administratatorul judiciar ROMINSOLV SPRL nu a publicat în BPI raportul privind cauzele insolvenţei, ci doar un anunţ “simbolic”, aşa cum procedează de obicei ori practicienii pe care competenţa nu îi dă afară din casă… şi nici limba română (gramatica, în principal), şi prin urmare întocmesc un raport “vai de mama lui”, ori cei care doresc să ascundă de ochii opiniei publice golăniile debitoarei şi, implicit, ale conducerii acesteia. În cazul de faţă, ar putea fi vorba (şi) de motive politice! Legat de ROMINSOLV SPRL, merită menţionat faptul că niciunul din documentele publicate în BPI nu menţionează numele reprezentantului (persoană fizică), aşa cum e normal şi cum se întâmplă la majoritatea administratorilor judiciari. Teoretic este o persoană din cele de aici… dar căreia probabil îi este ruşine că se ocupă de această insolvenţă.

După ce a solicitat prelungirea termenelor insolvenţei, administratorul judiciar (provizoriu la acea vreme) a reuşit să publice “la limită” tabelul preliminar al creanţelor, document care prezintă o masă credală acceptată din prima de 3,83 MILIARDE LEI. Suma invocată de creditori a fost mult mai mare, de 5,3 MILIARDE LEI, diferenţa provenind în principal de la ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI SA (CUI: 15189596), societate cunoscută drept ELCEN, creditor care a revendicat 4.854.906.987,54 lei şi a fost înscris în tabel cu 3.659.805.493,39 lei plus o creanţă sun condiţie de 47,95 milioane lei.

Creanţele salariale sunt de numai 7.266 lei, provin de la 3 angajaţi, şi par a fi lăsate doar pentru a exista şi această categorie la vot. Există o singură creanţă garantată, a Fiscului, în valoare de 9.975.208 lei. La prima Adunare a Creditorilor a fost ales un Comitet format din 3 membri – ELCEN (preşedinte), DGAMC şi ENGIE ROMÂNIA SA – iar pentru ROMINSOLV a fost aprobat onorariul solicitat, de 35.000 euro/lună.

Probabil pentru a arăta că nu primeşte chiar degeaba 35.000 euro/lună, administratorul judiciar s-a îndurat să publice în BPI rapoartele de activitate pe care le depune la dosar. Cel mai recent este din 12 mai 2017 şi a fost publicat pe 15 mai 2017 (ştiu că au trecut două luni şi jumătate de atunci, dar e vacanţă şi poate sunt şi ei oameni). Documentul face referire la perioada 5 octombrie 2016 – 30 aprilie 2017 şi prezintă câteva informaţii interesante, pe care le voi trece în revistă chiar dacă îl ataşez integral.

Creanţele acoperă 4,2% din datorii; cheltuielile salariale au crescut cu un milion de lei în ultimele 6 luni

“RADET Bucureşti furnizează energie termică pentru cca 565.000 de apartamente, reprezentand peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum şi pentru cca 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind instituţii publice şi agenţi economici”, spune raportul menţionat, fără a face referire la faptul că, urmare a unei subvenţii generoase, bucureştenii plătesc cel mai mic preţ din ţară pentru gigacalorie şi asta doar din rauţiuni electorale, fără niciun suport financiar. Din acest motiv au rămas atât de multe persoane racordate la sistemul public de termoficare.

În perioada 5 octombrie 2016 – 30 aprilie 2017, RADET a acumulat datorii de 140.391.692,10 lei, cu menţiunea că suma de 126.109.785,99 lei reprezintă datorii în termenul contractual de plată, respectiv nescadente.

Numărul total de salariaţi a scăzut cu numai 2,32%, respectiv de la 3.498 angajaţi la 31 octombrie 2016, la 3.417 angajaţi la 31 martie 2017. În schimb, în aceeaşi perioadă, cheltuielile salariale au crescut cu aproape un milion de lei, ajungând la 14,33 milioane lei în martie 2017, faţă de 13,36 milioane lei în octombrie 2016. Este posibil ca această creştere să fie determinată de majorarea salariului minim pe economie.

La 31 martie 2017, RADET avea de încasat de la clienţi numai 162,12 milioane lei, din care 114,37 milioane lei de la populaţie. Această sumă acoperă 4,2% din masa credală.

Se anunţă reduceri salariale; nu se mai acordă tichete de masă şi unele sporuri

A fost încheiat şi înregistrat la ITM Contractul Colectiv de Muncă al RADET pentru 2017-2018, document care include 11 măsuri cu influenţă la nivelul fondului de salarii. Aceste măsuri nu au fost făcute publice, dar din exprimarea “poetului” se înţelege că se referă la reducerea unor drepturi salariale, nicidecum la majorări.

În programul de plecări voluntare s-au înscris 366 de angajaţi (285 personal productiv şi 81 personal TESA). Cei cărora li se vor aproba cererile vor primi între 4 şi 19 salarii compensatorii, în funcţie de vechime, dar nu toate odată, ci “lunar, în tranşe egale“. Adică vor mai primi salariu ca şi cum ar lucra încă 4-19 luni.

Dacă ROMINSOLV nu s-a răzgândit între timp, aceste salarii compensatorii vor fi acoperite şi prin “neacordarea tichetelor de masă în perioada iunie 2017 – decembrie 2017, neacordarea sporurilor de noapte, sărbători legale şi sâmbătă, duminică (pentru un număr de circa 70 de salariaţi, cu program de lucru 12/24)”. Eliminarea sporului de noapte s-ar putea să nu fie o măsură tocmai legală, dar a mai fost un isteţ (tot administrator judiciar, desigur), care a anulat plata concediilor pre-natal şi post-natal, aşa că nimic nu e exclus!

Şi-altă dată…

La tabelul preliminar al creanţelor sunt vreo 20 de contestaţii, curios fiind faptul că au fost numerotate aleatoriu, şi nu cu a1, a2, a3…a20 la dosarul de bază, aşa cum se procedează de obicei. Unele din acestea au termen în octombrie, ceea ce înseamnă că sigur vine iarna până se definitivează tabelul creanţelor şi ar putea fi pus în discuţie un plan de reorganizare.

Asta e doar la nivel teoretic, pentru că practic nu se pune problema unui plan de reorganizare cu adevărat viabilCe să reorganizezi la o gaură neagră cu datorii de 4 ori mai mari faţă de cifra de afaceri? Desigur, se aşteaptă o jonglerie din partea Executivului şi a Primăriei Capitalei, un prim pas fiind făcut prin convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare(detalii AICI).

Desigur, nu se va găsi – nici nu se caută – o soluţie economică, ci o şmecherie pentru a masca un ajutor de stat, ca să nu facă scandal Uniunea Europeană şi eventual să aplice şi o amendă. Dar cel mai grav nu e că se vor şterge datorii de cel puţin un miliard de lei (de la RADET către ELCEN şi de la ELCEN către buget şi eventual către alte societăţi de stat), ci că, procedând astfel, peste câţiva ani se va reveni la situaţia de azi(sursa foto: reddit.com)

DOCUMENTE ATAŞATE:
RADET – tabel preliminar al creanţelor

RADET – raport de activitate (octombrie 2016 – aprilie 2017)

Sursa: supervizor.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.